Geleneksel tatlıların başında olan baklava, her bölgede farklı bir yorumla yapılmaktadır. Denizlili kadınların kendilerine has üslubuyla yaptıkları 40 katlı cevizli ev baklavasının püf noktası ise tereyağı yerine ay çiçek yağı kullanılmasıdır. Ay çiçek yağı, baklavanın tereyağına oranla daha hafif olmasını sağlamaktadır. 40 katlı baklavayı yaparken 1 katına ceviz 1 katına ay çiçeği kullanılarak hazırlayıp fırında pişirdikten sonra sıcak şerbeti koymadan önce soğuması beklenir.
40 KATLI BAKLAVA HAZIRLANIŞI
Hamuru İçin:
5 su bardağı un3 yumurta1 su bardağı süt1 su bardağı ay çiçek yağı1 paket kabartma tozu1 tatlı kaşığı sirkeNişasta3 su bardağı ay çiçek yağıYarım kilo ince çekilmiş ceviz
Hazırlanışı:
İlk olarak 5 su bardağı un derin bir kabın içine alınır ve unun ortasında çukur oluşturacak şekilde açılır. Ardından yumurta, süt, 1 su bardağı ay çiçek yağı, sirke, kabartma tozu ve tuz eklenerek yoğurtulmaya başlanır. Ele yapışmayacak kıvama gelinceye kadar yoğrulmaya devam edilir. Kulak memesi kıvamına gelen hamur 1 saat kadar dinlendirilmek üzere kenara alınır.
Dinlenen hamur 40 eşit parçaya bölünerek merdane ile açılır aralarına mısır nişastası serpiştirilerek üst üste dizilir. Küçük küçük açılan yufkalar sıvıyağ ile yağlanan tepsinin üzerine serilmek üzere tek tek tepsi büyüklüğünde açılmaya başlar. Açılan hamurlar tepsiye sıralandıkça 1 katına sıvıyağ sürülür, 1 katına ceviz serpiştirilerek devam edilir. Yufkaların tamamı tepsiye sıralandıktan sonra dikdörtgen biçiminde kesilir ve üzerine sıvıya sürülerek 180 derece ısıtılmış fırında 45 dakika kadar pişirilir.
Şerbeti İçin:
4 su bardağı şeker4 su bardağı suYarım taze sıkılmış limon
Hazırlanışı:
Su ve şeker derin bir tencerenin içinde iyice karıştırdıktan sonra ocakta 20-25 dakika kadar pişirilir ve ocaktan almadan hemen önce taze sıkılmış limon suyu eklenir ve ocaktan alınır. Burada dikkat edilmesi gereken unsur ise baklavanın fırından çıkardıktan sonra soğuması beklenir ve soğumuş baklavanın üzerine kaynayan şerbet eklenir.
Fırından çıkarılan ve yaklaşık 1 saat kadar soğuması için bekletilen baklavanın üzerine ocaktan alınmış sıcak şerbet yavaş yavaş eklenir ve bir süre şerbetin çekmesi bekletilir. Şerbeti içine iyice çeken baklava servise hazır.