Gaziantep Büyükşehir gıda israfının önüne geçmek için yeni eserini okuyucuyla buluşturdu

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Kültür Tanıtım ve Tasarım A.Ş. Yayınları’ndan gıda israfının önlenmesine yönelik, Gaziantep mutfağından çözüm yolları öneren 'Gaziantep Mutfağında Sıfır Atık' isimli bir yayın hazırlandı.

Gündem - 9 ay önce

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Kültür Tanıtım ve Tasarım A.Ş. Yayınları, mutfağın sürdürülebilirliğini sağlayan en önemli faktörlerden olan “sıfır atık” yaklaşımıyla, Gaziantep mutfağında sürdürülebilirlik kavramının asırlardır uygulandığını ve günümüzdeki gıda israfı krizine çözüm olabileceğini vurguluyor.

"Gaziantep Mutfağında Sıfır Atık", Gaziantep mutfağında insanların yaratıcılığı ile oluşturdukları değişik menüleri anlatma kapsamında hazırlandı. Günümüz dünyasının en önemli sorunlarından biri olan doğanın artıklarla kirlenmesini engellemek amacıyla kitap, Gaziantep mutfağında artıkların nasıl yeniden değerlendirildiği üzerinde duruyor.

284 sayfadan oluşan kitap, Panorama 25 Aralık Müzesi, Gaziantep Zeugma Müzesi ve Arkeoloji Müzesi GBB Kültür Tanıtım ve Tasarım A.Ş. mağazalarında, Türkiye çapında seçkin kitapçılarda, “magazagaziantep.com” ve kitap satışı yapan internet sitelerinde satışa sunuldu.

YAKAR: KİTAP GIDA İSRAFINA GAZİANTEP MUTFAĞINDAN ÇÖZÜMLER ÖNERİYOR

GBB Kültür Tanıtım ve Tasarım A.Ş. Genel Müdürü Prof. Dr. Halil İbrahim Yakar, kitap hakkında şunları söyledi:

"Teknoloji alanında her gün dünyada baş döndürücü gelişmelere şahit olmaktayız. Özellikle üretim noktasında da aynı etkiyi görüyoruz. İnsanlık olarak ihtiyacımızdan fazlasını ürettiğimiz halde dünya ölçeğinde en çok israfın yapıldığı dönemi de yaşıyoruz. Gaziantep özelinde düşündüğümüzde, kıtlığı tecrübe etmiş bu şehrin gerek gündelik hayatında gerekse de sofrasında israf etmemek için birçok uygulama geliştirilmiştir. Mutfağımız aynı zamanda bir kıtlık mutfağı olduğundan 'sıfır atık' anlayışına uygun bir düşünceyle hareket edilmiştir. Gaziantep mutfağında israfa yer verilmemiştir.”

Gıda israfının dünya genelinde özellikle endüstriyel toplumlarda büyük bir sorun haline geldiğini anlatan Yakar, “Bu konuda etkin bir çözüm bulabilmek için bireylerin harekete geçmesi gerekmektedir. Bu sorunun var olduğunu tespit edebilmek, konu hakkında farkındalık yaratmak ve bilinç kazanmak son derece önemlidir. Ayrıca, atıkların nasıl daha etkin bir şekilde değerlendirilebileceğini ve tekrar kullanılabilir hale getirilebileceğini düşünerek bu konuda aktif adımlar atmamız gerekmektedir. Bu noktada, Gaziantep mutfağı, Prof. Dr. İsmail Özsabuncuoğlu ve Özden (Mermer) Özsabuncuoğlu'nun bu konuda yaptığı önemli çalışmalarla öne çıkmaktadır. İsraf sorununa pratik bir çözüm önerisi sunan kitap, unutulmuş ama hala değerli olan atık değerlendirme uygulamalarını hatırlatarak, gıda israfının azaltılmasında etkin bir rol oynamaktadır” diye konuştu.

Haftanın Öne Çıkanları

Fenerbahçe'nin radarına giren Oğuz Aydın kimdir, aslen nereli, kaç yaşında?

2024-07-13 17:42 - Spor

Balotelli'nin yeni durağı belli oldu! Kariyerindeki 12. takım

2024-07-12 20:43 - Spor

Karanlık güç devrede... 'Pensilvanya'daki kurşun Trump'a gözdağı!'

2024-07-14 22:08 - Dünya

EURO 2024 finali TRT'de! İspanya - İngiltere: Muhtemel 11'ler

2024-07-13 21:52 - Spor

Galatasaray - Fortuna Düsseldorf maçı hangi kanaldan şifresiz izlenir? GS-Düsseldorf bugün mü?

2024-07-13 14:43 - Spor

TMSF kayyım olarak atanacak

2024-07-16 16:23 - Ekonomi

ABD ve Fransa çıldıracak! Türkiye çıkarma yapmıştı, ülkede ilk kritik imza atıldı...

2024-07-18 07:48 - Dünya

BM çarpıcı raporu açıkladı! Türkiye detayı: 30 yıl verdiler...

2024-07-17 08:52 - Gündem

Diyanet İşleri Başkanı Ali ERBAŞ ; 90 bin camimiz de sabah namazında buluşuyoruz.

2024-07-16 01:03 - Gündem

En düşük emekli maaşına zam teklifi kabul edildi! Maaş farkı ne zaman ödenecek?

2024-07-19 03:42 - Ekonomi

İlgili Haberler

Trump böyle deseydi ne olurdu?

21:02 - Gündem

Amasya'da 'sonik patlama sesi' korkuttu

20:27 - Gündem

Lastiği patlayan otomobil fıstık bahçesine uçtu: Ölü ve yaralılar var!

20:22 - Gündem

İstanbul Emniyet Müdürü Selami Yıldız ilk röportajını verdi: Çelik yumruk vurgusu yaptı

19:53 - Gündem

TOGEM-DER'in Cemre Çarşısı 18-20 Nisan'da yapılacak

19:13 - Gündem

Günün Manşetleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Subianto'dan ortak açıklama

18:32 - Politika

Ramazan tebriğine tepki göstermişti, Zorlu Holding'in eski CEO'su hakkında sıcak gelişmesi

17:42 - Gündem

Son dakika: Erdoğan, DEM Parti heyetini kabul etti: Daha umutluyuz!

17:38 - Politika

Son dakika: Erdoğan, DEM Parti heyetini kabul etti! İşte ilk açıklamalar!

15:58 - Politika

Son dakika: Erdoğan, DEM Parti heyetini kabul etti! İşte görüşmeden kareler...

15:17 - Politika