Wall Street’in en büyük bankaları arasında bulunan Goldman Sachs ABD ekonomisinin yıl sonuna kadar resesyona girmesine sadece %15 ihtimal veriyor. Insider’ın haberine göre bankanın stratejistleri makro ortamın 2008 öncesi koşullara dönmesiyle, küresel büyümeyi ve yatırımları destekleyecek bir dizi destekleyici gelişmenin yaşanmasını bekliyor.
Goldman Sach Baş Stratejisti Jan Hatzius liderliğindeki strateji ekibi müşterileriyle paylaştığı yatırımcı notuna “Zor Kısım Bitti” başlığını verdi. Strateji notunda dünyanın dört bir yanındaki ekonomilerin 2023 boyunca iyimser beklentileri bile aştığı vurgulandı.
Hatzius açıklamasında, “2024 küresel ekonominin Küresel Finans Krizi sonrası düşük enflasyon, sıfır politika faizi ve negatif reel getiri ortamından kurtulduğu fikrini pekiştirecektir. Küresel Finans Krizi’nden bu yana geçen süre genellikle daha düşük küresel tahvil getirileri ve düşük enflasyona doğru amansız bir hareket gibi hissedildi. ‘Likidite tuzağı’ ve ‘uzun vadeli durgunluk’ on yılın moda kavramlarıydı” ifadelerine yer verdi.
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre Goldman raporunda para politikası yöneticilerinin kolay para çağına son vermesiyle birlikte ekonomide yaşanan önemli gelişmelere dikkat çekildi. Sıkı para politikasıyla birlikte borsalardaki volatilite yükseldi, finansal koşullar hızlı bir şekilde sıkılaştı ve dünyanın dört bir yanında artan sayıdaki ‘zombi’ şirketin iflasını açıkladı.
Goldman stratejistleri, “Asıl büyük soru Küresel Finans Krizi öncesi faiz oranı zeminine dönüşün önünde bir engel olup olmadığıdır. Özellikle Avrupa gibi bölgelerde krizin yeniden ortaya çıkabileceği düşünülürse cevabın ABD için daha fazla ‘evet’ olduğu görülüyor” açıklamasında bulundu.
FED, Küresel Finans Krizi’nden sonra politika faiz oranlarını sıfıra yaklaştırmıştı. Ancak yüksek faiz ortamına dönüş yüksek derecede borçlu firmalar ve daha geniş istihdam koşulları için sorun yaratabilir.
Wall Street’teki diğer önemli isimler de daha sıkı finansal koşulların etkileri hissedildikçe önümüzdeki aylarda daha sıkıntılı bir borç krizi yaşanabileceği konusunda uyarıyor ve sorunlu bilançoların yüzeye çıkabileceğini belirtiyor. Örneğin finans devi Charles Schwab temerrütlerin bugün ile 2024’ün ilk çeyreği arasında zirve yapacağını tahmin ediyor.
BORSALAR İÇİN YÜKSELİŞ BEKLENTİSİ
Goldman Sachs 2024’te tahvillerden, kredilerden, hisse senetlerinden ve emtialardansağlanacak getirilerin nakit üzerinden sağlanacak getirileri aşacağını düşünüyor.
Hatzius açıklamasında, “Geçiş süreci biraz sancılı oldu. Ancak bu ‘büyük kaçışın’ iyi yanı yatırım ortamının artık Küresel Finans Krizi öncesi dönemden bu yana herhangi bir noktaya göre daha normal görünmesidir. Üstelik beklenen reel tahvil getirileri artık kesinlikle pozitif görünüyor” dedi.
Dev bankanın görüşüne göre 2024’te enflasyon düşmeye devam edecek, reel hane halkı gelirleri artacak, imalat faaliyeti toparlanacak ve FED liderliğindeki küresel merkez bankaları faiz oranlarını düşürmeye daha istekli hale gelecek.
Hatzius, "Dezenflasyonun son adımlarının özellikle zor olacağını düşünmüyoruz. Birincisi, mal sektöründeki arz-talep dengesindeki iyileşme (örneğin tedarikçi teslimat gecikmeleri ölçümleri) şu anda büyük ölçüde tamamlanmış olsa da temel mal enflasyonundaki düşüş üzerindeki etki hala devam ediyor. Bu muhtemelen 2024'ün büyük bölümünde devam edecek” açıklamasında bulundu.
Goldman stratejistleri, tüm iyimserliklerine rağmen 2024 için "normalden daha yüksek riskler" gördüklerini söylediler. Dezenflasyon istikrarlı bir şekilde devam etse bile, FED ve diğer merkez bankalarının faiz oranlarını beklenenden daha uzun süre yüksek tutması mümkün. Banka, ekonomik büyüme konusunda aşağı yönlü riskler de olduğunu söyledi. Küresel imalat verilerindeki bir toparlanma gecikebilir. Özellikle de yüksek faizler nedeniyle şirketler 2019 seviyelerinin altındaki satışlara göre envanter seviyelerini normalleştirmeye zorlanabilir.