Güneş çarpmasına dikkat! Uzmanlar sıcak havalar için uyarıda bulundu!

Sıcakların bastırmasıyla güneş çarpmaları ve zehirlenmeleri çoğaldı. Uzmanlar sıcak havaya karşı daha temkinli olmamız konusunda uyarıda bulundu. Derecelerde gösterilen sıcaklık nemle birlikte daha yüksek ve bunaltıcı boyutta hissediliyor. Peki, sıcak havalarda ne yapmalıyız

Sağlık - 4 ay önce

İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk, 40 dereceyi aşan sıcak havaların sıcak çarpması ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtti. Dr. Öztürk, "Aşırı sıcaklara maruz kalma sonucu bedenin terleme mekanizmasının bozulması ve vücut ısısının düzenlenememesiyle ortaya çıkan duruma sıcak çarpması denir. Acil tedavi edilmezse, kalıcı hasarlara ya da ölüme neden olabilir. Böyle bir durumda vücut ısısı 10-15 dakika içinde 40-41°C'ye yükselebilir.

Sıcak çarpmasında; kişinin ateşi 39,4°C'nin üzerindedir, cilt kuru, kırmızı ve sıcak olur, terleme görülmez, bulantı, kusma, baş ağrısı, baş dönmesi, göz çukurlarının belirginleşmesi, görme bozuklukları ve koma gibi belirtiler ortaya çıkar. Güneş çarpması sonucu müdahale edilmez ve tedavi gecikirse ciddi komplikasyonlar oluşabilir.

Sıcak havalarda soğuk duş almayın! Duşta sıcak-soğuk şoklama…

İlk yardımda; kişi serin ve hava akımı olan bir yere taşınmalı, sıkı giysileri gevşetilmeli, soğuk su veya soğutucularla (vantilatör, klima vb.) soğutulmaya çalışılmalıdır. Bilinci kapalıysa kesinlikle sıvı verilmemeli ve en yakın sağlık kuruluşuna götürülmelidir. Gerekli durumlarda hava yolu açılmalı ve suni solunum uygulanmalıdır" dedi.

Yaz aylarında beslenme nasıl olmalı? Yaz mevsiminde neler yenmeli?

KRONİK HASTALIKLAR VE SICAK HAVALARDAKİ RİSKLER

Dr. Öztürk, aşırı sıcakların mevcut kronik hastalıkları da kötüleştirerek hastane başvurularının artmasına ve hatta ölüme yol açabileceğine dikkat çekti. Özellikle yaşlılar, çocuklar ve kalp rahatsızlığı veya tansiyon gibi kronik hastalıklara sahip olanların yüksek risk altında olduğunu belirtti. "Bu sıcak havalardan en çok etkilenen gruplar; 4 yaşından küçük çocuklar, 65 yaş ve üzerindeki yaşlılar, bakıma muhtaç kişiler (engelliler, yalnız yaşayanlar), hamileler, aşırı kilolular, açık alanda çalışanlar ve kronik hastalığı olanlardır (şeker, kalp damar, karaciğer, böbrek, beyin-damar, kronik solunum sistemi, psikolojik hastalıklar). Sürekli ilaç kullanan kişiler de (özellikle tansiyon düşürücü, idrar söktürücü, depresyon ve uyku ilaçları) risk altındadır" dedi.

Karpuz çekirdeğinin faydaları nelerdir, neye iyi gelir? Kavrulmuş ve haşlanmış karpuz çekirdeği...

SICAK HAVA VE GÜNEŞTEN KORUNMA YÖNTEMLERİ

Öztürk, güneş ışınlarının en dik geldiği saatler olan 11.00-16.00 aralığında dışarı çıkmaktan kaçınılması gerektiğini vurguladı. Mecbur kalındığında ise gölge yerler tercih edilmeli ve dışarıda uzun süre kalınmamalıdır. "Dışarıda çalışmak zorunda kalanlar, mümkün olduğunca güneş altında korunmasız kalmamaya, aşırı hareketlerden kaçınmaya ve sık sık su tüketmeye özen göstermelidir. Günlük su tüketimi normalde 2-2,5 litre olmalı, ancak dışarıda kalınan süreye ve sıcağa maruz kalma durumuna göre bu miktar artırılmalıdır. Kıyafetler terlemeye izin verecek ya da teri emecek açık renkli ve pamuklu olmalıdır. Koyu renkli, kalın, naylon ya da sentetik kıyafetlerden kaçınılmalıdır. Dışarıda bulunulduğunda geniş kenarlı ve hava delikleri olan şapka, güneş gözlüğü ve şemsiye kullanılmalıdır" diye ekledi.

Güneş kremi nasıl kullanılır, ne zaman sürülür? Güneş kremi kullanmazsak ne olur?

SPOR VE FİZİKSEL AKTİVİTELER

Spor aktivitelerinin serin saatlerde yapılması gerektiğini belirten Öztürk, "Spor aktiviteleri sabah ve akşam gibi serin saatlere bırakılmalı, her bir saatlik spor için en az 2-4 bardak sıvı tüketilmelidir. Ağır fiziksel aktivitelerden kaçınılmalıdır. Vücut ısısının yükselmemesi için sık sık duş alınmalı, bu mümkün olmadığında ayaklar, eller, yüz ve ense soğuk suyla ıslatılmalı veya silinmelidir" dedi.

BESLENME VE SIVI TÜKETİMİ

Öztürk, vücut direncini artırmak ve vitamin-mineral dengesini sağlamak için bol sebze ve meyve tüketilmesi gerektiğini söyledi. Kafeinli içecekler yerine süt, meyve suyu ve bitki çayı tercih edilmelidir. "Günlük sıvı tüketimi önemlidir, özellikle sıcak havalarda daha fazla su içilmelidir. Sebze ve meyve tüketimi, vücut direncini artırarak sağlığı korur" diye ekledi.

Haftanın Öne Çıkanları

Otomobil kamyona ok gibi saplandı: Genç kadın hayatını kaybetti!

2024-06-09 23:47 - Asayiş

Bodrium Hotel & SPA Genel Müdürü Yiğit Girgin: “Ortak akılla, 12 ay sürdürülebilir turizm için çalışmalıyız"

2024-06-09 13:46 - Ekonomi

Ankara'da sağanak nedeniyle bazı metro girişleri ve alt geçitleri su bastı

2024-06-08 16:23 - Gündem

Amedspor'dan Belhanda açıklaması!

2024-06-10 19:07 - Spor

Ankara'da korkunç kaza: Anne ve kızı hayatını kaybetti!

2024-06-12 08:58 - Asayiş

TUSAŞ'ta bayrak değişimi

2024-06-11 18:08 - Teknoloji

Milli atıcı Şevval İlayda Tarhan'dan Paris 2024 kotası

2024-06-10 09:13 - Spor

Ülker’den A Millilere “Memleket İçin Söyle” sürprizi

2024-06-12 13:08 - Ekonomi

Prof. Dr. Yavuz Yörükoğlu hayatını kaybetti

2024-06-09 22:27 - Gündem

Minibüs ile taksi çarpıştı; 3 yaşındaki Eylül Mavi öldü, 5 yaralı

2024-06-11 12:22 - Gündem

İlgili Haberler

Aziz Sancar'ın "beyin kanseri" çalışması 2 yıl insanlarda da denenecek

12:53 - Sağlık

Koronavirüsün yeni varyantı XEC nedir? Belirtileri neler? Türkiye'de var mı?

15:23 - Sağlık

Rapora göre, meme kanseri ABD'li 50 yaş altı kişilerde artışa geçti, ölüm oranı düştü

14:03 - Sağlık

Meme kanseri erken teşhis oranlarında artış sağlandı

15:17 - Sağlık

Dünya Kalp Günü’nde Prof. Dr. Ramazan Özdemir’den ‘gizli kalp krizi' uyarısı

13:22 - Sağlık

Günün Manşetleri

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Enflasyonu düşürmek vatandaşımızın refahını kalıcı olarak artıracak

12:58 - Ekonomi

Aziz Sancar'ın "beyin kanseri" çalışması 2 yıl insanlarda da denenecek

12:53 - Sağlık

"Çubuk basma peyniri" yurdun dört bir yanına gönderiliyor

12:48 - Yaşam

Gazze'de direnişin birinci yılı: Yüzlerce STK destek gösterisi yapacak

12:18 - Gündem

Ankara'da 28 bin 800 uyuşturucu hap ele geçirildi: 3 gözaltı

11:23 - Asayiş