İLKE Vakfı Hukuk İzleme Raporu 2022: Hukuk ve Ekonomi’yi Tanıttı

Türkiye'de hukuki gelişmeleri, yargı sisteminin işleyişini ve kurumların performansını adli istatistiklerle analiz ederek geniş bir perspektif sunmayı amaçlayan Hukuk İzleme Raporu, bu yıl 'hukuk ve ekonomi' temasıyla kamuoyuna tanıtıldı.

Gündem - 1 yıl önce

İLKE Vakfı Toplumsal Düşünce ve Araştırmalar Merkezi’nin (TODAM) Alan İzleme Raporları Projesi kapsamında hazırladığı Hukuk İzleme Raporu, "hukuk ve ekonomi" temasına odaklandı. Rapoda, hukuk ve ekonomi ilişkisi, ekonomik değişimlerin vergi hukukuna etkisi, dijital ekonomi ve veri güvenliği, bankacılık ve finans kurumları gibi konuları ele alınıyor. Rapor, hukuk alanını sosyoloji ve iktisat başta olmak üzere disiplinler arası bir yaklaşımla değerlendirerek 2022 yılı hukuk bilançosunu ortaya koymayı amaçlıyor.

Hukuk sadece yargısal sürece indirgenerek tanımlanmamalı

Hukukun sadece yargısal sürece indirgenerek tanımlanamayacağını ifade eden Hukuk İzleme Raporu Editörü Av. Ahmet Sait Öner rapora dair açıklamalarda bulundu:

“Hukuk, ülkenin gündeminde her zaman kendine yer bulan, toplumun bütün kesimlerini ilgilendiren ve yaşamın her boyutunda etkisi hissedilen bir alan. Aynı zamanda sadece yargısal sürece indirgenerek tanımlanamaz ve ekonomik, psikolojik, sosyolojik süreç ve dinamiklerle de ilintili. Bu nedenle raporu hukuk alanını bütüncül bir perspektifle ele alarak disiplinlerarası bir yaklaşımla hazırladık. Raporda adalet bakanlığı, yargı sistemi, kamu kurumları, barolar, hukuk eğitimi, göç idaresi, Türkiye’nin AİHM’deki görüntüsü ve uluslararası ile mukayesesi gibi birçok konu veri temelli bir şekilde analiz edildi.”

Türkiye’de hukuk hizmetine talep her geçen gün artıyor

Raporda, Türkiye'de hukuk hizmetine talebin her geçen gün arttığı ifade ediliyor. Bu talep doğrultusunda ilk derece mahkemelerindeki dosya sayısının her geçen yıl yükseldiği ve oluşan dosya yoğunlukları nedeniyle bir dosyanın ortalama görülme gün sayısının etkilendiği belirtiliyor. 2022 yılı Anayasa Mahkemesi'ne gelen bireysel başvurulardaki ihlal kararlarının hak ve özgürlüklere göre dağılımında makul sürede yargılanma hakkının birinci sırada olduğu ve ihlal kararlarının % 80'ini oluşturduğu vurgulanıyor.

Son 8 senede avukat sayısının 2 katına çıkmış olması avukatlık meslek piyasasını olumsuz etkiliyor.

Rapora göre, son 8 senede avukat sayısının 2 katına çıkmasının avukatlık meslek piyasasını olumsuz etkilediği değerlendiriliyor. 2014 yılında 86.918 olan avukat sayısının, 2022 yılında 174.553'e yükseldiği ve bu artış neticesinde Türkiye'de 100.000 kişi başına düşen avukat sayısının Avrupa ülkeleri ortalamasının üzerine çıktığı belirtiliyor. Ancak mevcut avukatların %46'sının 0-5 yıl kıdeme sahip olduğu düşünüldüğünde son yıllardaki bu artışın tartışılmaya değer bir husus olduğu ifade ediliyor.

Ekonomik belirsizlikler hukuki güvenliğe zarar veriyor

Raporda, ekonomik belirsizliklerin hukuki güvenliğe zarar verdiği dikkat çekiliyor. Ekonomik düzenin sarsılması, hukuk düzenini sarsmakta ve hukuki öngörülebilirliği azalttığı belirtiliyor. Bu bağlamda ekonomik düzenin tesisi ve normalleşmesinin hukuki düzenin teminatı işlevini göreceği vurgulanıyor. Yüksek enflasyonun hukuki alanda oluşturduğu olumsuz neticeler bu durumun en iyi örnekleri olarak gösteriliyor.

Ceza Mahkemeleri dosyalarında zirve “mal varlığına yönelik suçlar”

Raporda, 2022 yılında Ceza Mahkemeleri dosyalarında "mal varlığına yönelik suçlar"ın birinci sırada yer aldığı belirtiliyor. Bu durumun hukuk-ekonomi ilişkisi açısından dikkat çekici olduğu ifade ediliyor.

Konut krizi ve kira uyuşmazlıklarınızdaki %25’lik üst sınır etkili olmuyor

Rapora göre, yüksek enflasyon sebebiyle konut kiralarının artışına ilişkin %25'lik üst sınırın, sulh hukuk mahkemelerinde ciddi oranda iş yükü artışına neden olduğu belirtiliyor. Aynı yaklaşımla artış oranı üst sınırının yeniden %25 olarak belirlenmesinin, 2023 yılı içerisinde sorunu daha da derinleştirdiği ve yargısal işleyişi ciddi şekilde akamete uğrattığı vurgulanıyor.

Rekabet Kurumunun İdari Para Cezaları Katlandı

Rapora göre, Rekabet Kurulunun vermiş olduğu idari para cezalarının son yıllarda katlandığı belirtiliyor. Bu durumun içerisinde bulunduğumuz enflasyonist dönem nedeniyle gıda tedarik zincirine ilişkin dosya ve soruşturma sayısının artmasından kaynaklandığı ifade ediliyor. Başta zincir marketler olmak üzere birçok şirketin rekor cezalara çarptırıldığı vurgulanıyor.

Haftanın Öne Çıkanları

6 Türk'ü 4 kişilik infaz timi öldürdü

2023-09-16 11:38 - Gündem

Edirne'den acı haber, kadran 240'da takılı kaldı! 3 kişi öldü, yaralılar var!

2023-09-17 13:28 - Gündem

25 yıllık eşini av tüfeğiyle öldürdü!

2023-09-20 09:38 - Gündem

Bahçelievler'de korkunç kaza: 4 ölü

2023-09-22 07:33 - Gündem

Savaşçı dizisinin oyuncusu Merve Kayaalp intihar etti! Babasının silahıyla kendisini vurdu

2023-09-19 10:18 - Gündem

Liseli 2 genç, feci şekilde can verdi!

2023-09-21 11:57 - Gündem

Tüyler ürperten olay! Kendi avukatını ve emekli icra müdürünü canice öldürdü

2023-09-21 22:32 - Gündem

Emniyet şeridinde feci kaza: 2 şoför öldü!

2023-09-19 13:28 - Gündem

Amasya'da vahşet! Taşla öldürüp, cesedi koyduğu otomobili de yaktı...

2023-09-20 15:33 - Gündem

Halı sahada kalp krizi geçirip öldü

2023-09-17 12:23 - Gündem

İlgili Haberler

Discord için adımlar atılıyor! Bakan Uraloğlu'ndan son dakika açıklaması

14:07 - Gündem

Sanayi sitesinde patlama! Yaralılar var

13:52 - Gündem

Cinsel istismara ve şiddete uğrayan 2 yaşındaki Sıla bebek hayatını kaybetti

13:33 - Gündem

Bolu'da feci kaza: Uçurumdan yuvarlandı, alev aldı! 2 ölü

13:28 - Gündem

Kırklareli'nde terör propagandası suçundan aranan 2 şüpheli yakalandı

13:17 - Gündem

Günün Manşetleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Recai Kutan için taziye mesajı

14:02 - Politika

İsrail ordusu, Gazze'nin kuzeyinde kalan Filistinlileri sürgün etmeye çalışıyor

13:07 - Dünya

YTB desteğiyle Türk dünyasının gençleri TEKNOFEST'te bir araya geldi

12:53 - Teknoloji

Saadet Partisi Kurucu Genel Başkanı Recai Kutan hayatını kaybetti

12:22 - Politika

Sporsever kadınlar "patili dostlarıyla" pilates yaptı

12:02 - Yaşam