İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun davasına ilişkin karar verildi. İmamoğlu'na 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası verildi.
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) üyelerine hakaret ettiği gerekçesiyle Anadolu 7. Asliye Ceza Mahkemesince verilen mahkumiyet kararına karşı istinaf ve temyiz yolunun açık olduğunu belirterek, "Yargılama süreci devam etmektedir." dedi.
Bozdağ, AA muhabirinin, Anadolu 7. Asliye Ceza Mahkemesinin İmamoğlu hakkında verdiği mahkumiyet kararına ilişkin sorularını yanıtladı.
Türkiye'nin bir hukuk devleti olduğunu vurgulayan Bozdağ, "Yargı yetkisi, Türk milleti adına bağımsız ve tarafsız mahkemeler tarafından kullanılır. Hiçbir organ, makam, merci veya kişi, yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hakimlere emir ve talimat veremez, genelge gönderemez, tavsiye ve telkinde bulunamaz." diye konuştu.
Hakimlerin görevlerinde bağımsız olduğunu, Anayasaya, kanuna ve hukuka uygun, kanaatlerine göre hüküm verdiklerini belirten Bozdağ, şöyle devam etti:
"İstanbul Anadolu 7. Asliye Ceza Mahkemesinin verdiği karar kesinleşmiş, nihai bir karar değildir. Bu karara karşı istinaf ve temyiz yolu açıktır. İlk derece mahkemelerinin verdiği kararlar, hukukumuzun öngördüğü yargı mercii tarafından da denetlenmektedir. Bu karar da istinaf ve Yargıtay denetimine açıktır. Yargılama süreci devam etmektedir."
AK PARTİ'DEN AÇIKLAMA
AK Parti Grup Başkanvekilleri Bülent Turan, Emin Akbaşoğlu ve Yılmaz Tunç; karara ilişkin açıklamalarda bulundu.
İmamoğlu'na 2 yıl 7 ay hapis cezası verildi
Ekrem İmamoğlu hapse girecek mi? Süreç nasıl işleyecek? İşte tüm detaylar
Kılıçdaroğlu'ndan İmamoğlu açıklaması
Akşener'den İmamoğlu açıklaması
"KARAR KESİNLEŞMİŞ DEĞİL"
Turan, İmamoğlu davasında verilen karara ilişkin şöyle konuştu:
"Biz siyasi rekabeti önemseyen bir ekibiz, biz meydanlarda siyasi polemik yapmayı seven bir ekibiz. Şu an kesinleşmeyen bir karar söz konusu. Yerel mahkemenin verdiği bir karar var. Bu kararın da konusu yargıya hakarettir. Ancak bundan sonraki süreçte hem istinaf hem Yargıtay konusu olacaktır. Yani kesinleşmeyen bir karar var. Biz isteriz ve dileriz ki bütün siyasi rakiplerimiz hakarete varan davalara konu olan açıklamalar yapmasın. Ancak meydanlarda gümbür gümbür demokratik bir yarış yapalım."
"BAĞIMSIZ YARGI KARARINI YÜRÜTME ORGANINA YAMAMAK ACZİYETTİR"
TBMM'de devam eden bütçe görüşmelerinde konuşan AK Parti Grup Başkanvekili Emin Akbaşoğlu, İmamoğlu’na verilen cezaya ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Muhalefet milletvekillerinin kararı eleştirmesi üzerine söz alan Akbaşoğlu, "Sayın İmamoğlu’nun YSK üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla ilgili yapılan yargılamada bir karar verilmiştir. Bunun kanun yolları açıktır. Bu konu ile ilgili yasama Meclisinde görüşme yapılamayacağını ifade ediyorum" dedi.
Hapis cezası kararı sonrası Babacan, Davutoğlu ve Karamollaoğlu'ndan İmamoğlu açıklaması
İmamoğlu'ndan ilk açıklama
Abdullah Gül'den İmamoğlu açıklaması
CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan'ın, kararın Saray talimatıyla alındığını söylemesi üzerine tekrar söz alan Akbaşoğlu, "Mesnetsiz iddia ve iftiraları reddediyorum. Burada kurul halinde çalışan kamu görevlilerine TCK çerçevesinde hakaret edildiği gerekçesiyle bağımsız ve tarafsız yargı kararını vermiştir. Hiç kimsenin hakaret etme özgürlüğü yoktur ve olamaz. Tabii ki seçimle gelenin seçimle gitmesi taraftarıyız. Halk en güzel vicdani kararları her zaman vermiştir. 15 seçimde AK Parti'yi iktidar yapmıştır. Mahkemenin bağımsız verdiği kararı yürütme organına yamamaya çalışmak acziyettir. Reddediyoruz" diye konuştu.
"KARAR KESİN DEĞİL"
AK Parti Grup Başkanvekili Yılmaz Tunç, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında yazılı açıklama yaptı.
Tunç, İmamoğlu'nun YSK üyelerine "ahmak" diyerek hakaret suçunu işlediği gerekçesiyle verilen mahkumiyet kararının, ilk derece mahkemesinin kesin olmayan kararı olduğunu belirtti.
İstinaf ve temyiz yolu açık bir karar üzerinden fırtına kopararak mağduriyet algısı oluşturmanın kimseye faydası olmadığını vurgulayan Tunç, şunları kaydetti:
"Kararın, iktidarın talimatıyla verildiği iddiası karalama siyasetinden ibarettir. Yargı kararları eleştirilebilir, ancak bu kararlar üzerinden karalama siyaseti yapmak yanlıştır. Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir, bağımsız ve tarafsız yargıya müdahale söz konusu olamaz."
SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?
Bu karar İstinaf Mahkemesi'ne gidecek. İmamoğlu'na verilen 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası onanırsa, İmamoğlu siyasi yasaklı olacak.
Bugün verilen karar sonrası İmamoğlu cezaevine girmeyecek; belediye başkanı olarak görevine de devam edecek.
"KARAR KESİNLEŞMEDİ, SİYASİ YASAK ŞU AN İÇİN SÖZ KONUSU DEĞİL"
CNN Türk canlı yayınında değerlendiren Avukat Mehmet Sarı ise, "Karar kesinleşmeden TCK'daki maddenin uygulanması mümkün değil. Dosyanın kesinleşmesi gerekiyor, siyasi yasak hali mümkün değil. Suçun niteliği bakımından İstinaf Mahkemesi'nin onamasıyla karar kesinleşmiş olacak. Bir davanın Asliye Mahkemesi'nde 1 ay içerisinde gerekçeli kararının yazılması ve temyiz süresiyle birlikte normal şartlarda 3 ay içerisinde tamamlanacağını düşünüyorum. Kanunen gerekçeli kararın yazılması için 1 ay tanınıyor. Mahkeme uygun gördüğü süre içerisinde taraflara tebliğ ediyor ve İstinaf yolu açılmış oluyor. Mevcut yürüyen davalardaki örneklere bakıldığında 1 yıldan önce kesinleşmesi mümkün değil. Karar kesinleştikten sonra belediye başkanlığının düşmesi yoluna gidilecek" dedi.