İş dünyasından 'acil' İstanbul çağrısı: Savaştan beter oluruz

Ekonomi - ASKON Başkanı Aydın, İstanbul’un ekonomik büyüklüğü ile İstanbul’un kalbi olduğu belirterek, kalbin durması Türkiye’nin durması demek, olası deprem öncesi yarından tezi yok bugünden gerekli tedbirlere başlanması gerektiğini vurguladı.

Ekonomi - 2 yıl önce

Haber7Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Başkanı Aydın ayrıca olası İstanbul depreminin savaş etkisi kadar yıkımlarda bulunacağını belirterek bunun da Türkiye’nin beka sorunu olduğunu belirtti. 

Türkiye'nin GSYH'nın yarısı etkilenir: Bu bir milli güvenlik meselesidir

Başkan Aydın konuya ilişkin şunları ifade etti;

Dünyayı yeniden keşfetmeye gerek yok. İlk defa depremlerle karşılaşmıyoruz. Depremin acısını çok çektik. En son Asrın faciası olarak Kahramanmaraş merkezli iki depremi 7.7 ve 7.6 peş peşe yaşadık. Ukrayna-Rusya savaşında sivil kayıpları 1 yılda 10 binleri bulmadı. Biz bir depremde şu an için 40 binin üzerinde acı bir kayıp yaşadık. Hepimiz biliyoruz ki Türkiye hemen hemen her coğrafyasında deprem kuşağında yer alan bir ülke. Bu bilinçle yaşamamız gerektiğini yıllardır biliyoruz. Nitekim defalarca söylenmesine, onlarca çalıştaylar yapılmasına rağmen bir türlü tedbir noktasında harekete geçemedik.

DEVLET NEZDİNDE SORUN AŞILDI

Son Kahramanmaraş depreminde özellikle TOKİ tarafından yapılan binaların yıkılmadığını gördük. Demek ki devletimizin bu konuda gerekli tedbirleri almış ve süreci doğru yürüterek dayanıklı binaları oluşturmuş. Yani şu açık işi doğru yapar isen deprem öldürmüyor, işi doğru yapmaz isen bina öldürüyor diyoruz ama aslında bina da öldürmüyor. İşini eksik yapan doğru yapmayan, çalan çırpan zihniyet öldürüyor.

İSTANBUL’DA KENTSEL DÖNÜŞÜM YÜZDE YÜZ ŞART

İstanbul Türkiye’nin kalbi. 2023 yılına kümülatif olarak 7,5 milyar dolar ihracat rakamı ile başlamış bir şehir. En yakın takipçileri Kocaeli, Bursa, İzmir, Gaziantep, Ankara toplasan İstanbul kadar ihracat rakamı elde edemiyor. Sanayici firmaların merkezi İstanbul. Türkiye toplamı ihracat rakamının yüzde 50’si İstanbul merkezli firmalardan. Hemen hemen dünyanın her yerine Türkiye’den ihracatın yapıldığı şehir İstanbul. Lojistik üssü, finans merkezi. 100 bine yaklaşan ihracatçı firmaya sahip. Türkiye’nin sanayide ilk 500’e giren büyük sanayi kuruluşlarından 150’den fazlası İstanbul’da. Türkiye genelinde 80 ilin büyümeye katkısı sıfır bile olsa İstanbul tek başına her daim artı değerde büyüme katkı sağlayan bir ilimiz. 2021 yılında yüzde 4 büyümeye katkı sunmuştu. Bugün 15 milyon 907 bin kişi ile ülke nüfusunun yüzde 18,7’sinin yaşadığı İstanbul’un ülke dış ticaretindeki ağırlığı ise bunun çok üzerinde bulunuyor. Küresel ticaretin önemli merkezlerinden biri konuma erişen İstanbul'daki şirketler, dünyanın dört bir yanına ürünlerini ulaştırmaya devam ediyor. Bu nedenle İstanbul’un ekonomik büyüklüğü asla tartışılamaz.

BİZİM GİBİ SÜREKLİ SALLANAN JAPONYA’NIN İNŞAAT TEKNİĞİ UYGULANMALI

İstanbul özelinde demiyorum, Türkiye’nin genelinde fay hattı üzerinde bulunan ülkemizde sürekli depremlerle sallanan Japonya’nın uygulamış olduğu bina inşaat tekniklerinin de bizde uygulanması hatta zorunluluk olması kanaatindeyim. Japonlar bu bağlamda taishin, seishin, menshin; sütün ve duvarların yeterli kalınlıkta olması, deprem enerjisini emen amortisör kullanımı zorunluluğu, binanın yer ile temasını kesen izolatör teknolojisinin kullanılması. Tabi bunlar sağlam zemin etüdüne sahip yeni bina yapılarında kullanılacak teknolojiler. Kentsel dönüşüm ve bununla birlikte yeni bina inşaatlarında bu teknolojiler zorunluluk haline getirilerek uygulanmalıdır.

Deprem kuşağında bulunan Türkiye genelinde 6 milyon 700 bin riskli konut bulunmaktadır. Bu konutların 1.5 milyonu Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından dönüşüm kapsamına alınarak çalışmaları yürütülüyor. Dönüşüm için konuşulan para 2.3 trilyon TL. Büyük rakam. Ölelim mi? elbette hayır. Herkes elini taşın altına alacak belediyeler, kamu kurum ve kuruluşları, özel sektör, yapı malzemeleri tedarikçileri, üreticileri kim varsa herkes dayanışma içinde seferberlik içinde bu işe el atacak.

İSTANBUL’UN KIYI ŞERİDİ KUZEYE TAŞINMALI

İstanbul’un Avrupa yakasında 74, Anadolu yakasında 18 bölge kentsel dönüşüm ve risk alanında. 99 depreminden sonra inşa edilen binalarda yaşayan insanlarımızın oranı yüzde 22. Yüzde 78, 99 depreminden önce yapılan eski konutlarda ikamet ediyor.

İstanbul’un özellikle Marmara’da bulunan fay hatlarına yakın kıyı şeridi Kuzeye taşınmalı, buralar da ter edilen alanlar turizme ve tarıma ayrılmalı. İstanbul’un en yoğun nüfusu burada ve en eski şehirleşmelerde burada ve ne yazık ki ekonominin kalbi de bu şeritte.  Neyi bekliyoruz, felaketin gelip buraları talan etmesini, Allah muhafaza insanların canından olmasını mı? Acilen o gün bugündür diyerek hemen hareket edilmelidir. Zira Allah muhafaza eylesin hazırlıksız yakalandığımız bir İstanbul depremi, savaştan da daha büyük tesir bırakır. Ukrayna-Rusya savaşında bir yılı geride bıraktık. Ağır öldürücü silahların kullanıldığı bu savaşta 10 bin dolayında sivil yaşamını kaybetti. Kahramanmaraş depreminde biz şu ana kadar 40 binin üzerinde can verdik. 20 milyonluk şehrin yıkıldığını düşünmek istemiyorum. Savaştan beter oluruz bu aynı zamanda da beka sorunu olarak karşımızda duruyoruz. Zira İstanbul durursa Türkiye durur.

Haftanın Öne Çıkanları

Klara Leroy: Türkiye de aynısını bizim için yapardı

2023-02-20 10:44 - Dünya

Galada kalp krizi geçirmişti! Usta oyuncu Muhlis Asan 40 günlük yaşam savaşını kaybetti

2023-02-26 10:53 - Magazin

Vefat eden kişinin banka hesapları nasıl kapatılır? Hesap hareketlerini görme...

2023-02-22 11:18 - Yaşam

Valencia Fenerbahçe'den ayrılıyor mu? Menajerinden açıklama geldi

2023-02-21 23:09 - Spor

Trabzonspor'un rakibi beraberlikle yetindi

2023-02-20 00:13 - Spor

BM Genel Sekreteri Guterres: Türkiye'ye ek destek sağlamaya hazırız

2023-02-21 10:03 - Dünya

Apple sızıntılara çare bulamıyor! iPhone 15 Plus'ın tasarımı paylaşıldı

2023-02-25 16:20 - Teknoloji

Laktoz intoleransı nedir? Belirtileri nelerdir?

2023-02-25 10:16 - Sağlık

Her gün maden suyu içmek zararlı mı? Doğal maden suyunun faydaları.

2023-02-21 12:23 - Sağlık

248 saat sonra kurtarılan Ölmez'den ilk mesaj

2023-02-22 19:19 - Sağlık

İlgili Haberler

Ata topraklarında yetişiyor! Kilosu 200 TL

21:27 - Ekonomi

Ticaret Bakanlığı'ndan son dakika İsrail açıklaması! CHP'ye tokat gibi yanıt

19:38 - Ekonomi

Kripto platformlarına yönelik yeni ilke ve esaslar duyuruldu

18:03 - Ekonomi

Rekabet Kurulu'ndan Adidas'a soruşturma

17:53 - Ekonomi

Halka arzlara yeni düzenleme!

17:48 - Ekonomi

Günün Manşetleri

AFAD'dan sarı kodlu yağış uyarısı verilen illere ilişkin açıklama

20:57 - Gündem

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Altun'dan "Gazze" paylaşımı

20:22 - Gündem

İsrail'den siber terör saldırısı! Başkan Erdoğan'dan son dakika açıklaması

15:08 - Gündem

Vietnam ve Kuzey Kore savunma alanında güçlerini birleştiriyor

15:02 - Dünya

Dünya Belediyeler Birliği Başkanı Altay BM'de Gazze'nin sesi oldu

14:52 - Gündem