İlk kez Güneş Sistemi'nin ötesindeki bir gezegende karbondioksit tespit edildi. Gökbilimciler, 700 ışıkyılı uzaklıktaki Satürn boyutundaki bir gezegenin atmosferinde karbondioksit (CO2) buldular.
James Webb Uzay Teleskobu tarafından yapılan keşif, gezegenin nasıl oluştuğuna dair ipuçları sağlıyor. Sonuç ayrıca Webb'in metan ve amonyak gibi bir gezegenin yaşam için potansiyel yaşanabilirliğine işaret edebilecek bir dizi diğer gazları ne kadar hızlı tanımlayabildiğini de gösteriyor.
Yeni teleskop ile İlk ötegezegen gözlemleri için gökbilimciler, yıldızının yörüngesinde her 4 günde bir Merkür'ünkinden çok daha dar bir yörüngede dönen sıcak gaz devi WASP-39b'yi seçtiler. Bu gezegeni uzun bir süre inceleyen ekip teleskoptan ilk verileri 10 Temmuz'da aldı. Veriler incelendiğinde ise gezegende karbondioksit olduğu anlaşıldı.
İnceleme için James Webb’in Yakın Kızılötesi Spektrografını (NIRSpec) kullanan ekip, 4,1 ve 4,6 mikron dalga boyları arasındaki spektrumda karbondioksite karşılık gelen bir aralıkta net bir çıkıntı tespit etti. Bu yeni Webb gözlemleri, bir ötegezegen için şimdiye kadar ölçülen 3 ila 5.5 mikron arasındaki renkler için parlaklıktaki en küçük farklılıkları yakalayabiliyor.
Gaz bulutu nedeniyle WASP-39b gezegeninde insanlığa benzer bir yaşam formunun olmadığı düşünülüyor. Yine de bilim insanları, başka bir dünyanın atmosferinde CO2 bulmanın, dünya dışı yaşamın kimyasal biyo-izleyicilerini bulma yolunda önemli bir adım olduğunu düşünüyorlar.
Webb, daha küçük Neptün boyutlu gezegenlerde ve hatta potansiyel olarak Dünya'ya benzer büyüklükte kayalık gezegenlerde çok daha fazla gaz ortaya çıkarmayı vaat ediyor, ancak yaşam olup olmadığını doğrulaması teknik olarak pek mümkün değil.