Haber7
Geçtiğimiz ay Savunma Sanayi Başkanı Haluk Görgün ve Suudi Arabistan heyeti İstanbul’da bir araya gelerek KAAN savaş uçağına ilişkin görüşmeler gerçekleştirmişti. Ekim ayında Prens Turki’nin İstanbul ziyareti sırasında Aselsan, ROKETSAN ve TUSAŞ gibi savunma sanayi alanlarında dünya çapında büyük başarı yakalayan şirketler ile görüşmüş, iki ülke arasında potansiyel, stratejik iş birliği olanaklarını değerlendirerek beşinci nesil savaş uçağının Suudi Arabistan’da yerel üretimini içeren bir iş birliği hazırlanmıştı.
100 ADET KAAN İSTİYORLAR
Suudi Arabistan’ın 100 adet KAAN savaş uçağı satın almayı planladıklarının duyurulması sonrasında ise Riyad’ın ABD’den F-35 uçakları satın almak isterken bir anda Türk Savunma Sanayi’ne yönelmeleri merak konusu oldu.
Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TUSAŞ) KAAN beşinci nesil çok amaçlı savaş uçağı olarak biliniyor. Uçağın geliştirilme projesi kapsamında ise ilk uçuş Şubat 2024 yılında gerçekleştirildi.
ABD VE SUUDİLERE ARASINDA F-35 KRİZİ
2019 yılında F-35 programından Türkiye’nin çıkartılmasından sonra savunma sanayinde büyük bir ivme yakaladı ve Riyad ise 2017 yılından beri ABD ile F-35 anlaşmasının uzaması sonrasında Türkiye’nin bu alandaki başarılarını değerlendirme kararı aldı.
ABD'NİN BÖLGE ÜLKELERE F-35 VERMEMESİNİN NEDENİ İSRAİL
Atlantic Council’in analizinde yer alan haberde ise ABD’nin bölgede İsrail’in üstünlüğünü göz önünde bulundurarak komşu ülkelere F-35 verme konusunda geri durduğu, bölgedeki güçlerin niteliksel asker üstünlüğünden endişe duyarak İsrail’in bölgedeki olası varlığına tehdit oluşturulmaması için çabaladığını belirtti.
Ayrıca ABD Kongresi, birçok koşul öne sürerek, müttefikler ve ortaklar da dahil olmak üzere diğer ülkelerin gelişmiş askeri varlıklarının satışlarını engellemek için çabalar. Bu nedenle de ABD’nin üretmiş olduğu askeri ekipmanların satışını uzatmaya çalışmaktadır. ABD’nin bu tavrı ise F-35 almak isteyen ülkeleri farklı arayışlara yönlendirdi.
KAAN SUUDİ VİZYON 2030 İÇİN UYUMLU
Suudi Arabistan ise Türk KAAN’ına olan ilgisinin Ekim ayında başladığı ve 2028 yılında seri üretime başlaması bekleniyor. Britanya, İtalya ve Japonya’nın aralarında yer aldığı Küresel Savaş Hava Programı (GCAP)’ye katılma talebinde bulunmuş ancak Japonya ise Riyad üyeliğine karşı çıkması nedeniyle üyelik tam anlamıyla gerçekleştirilemedi.
KAAN projesinin GCAP’tan 10 yıl önde olduğun ifade edilirken KAAN’ın faaliyete geçmesiyle altıncı nesil teknolojiyi içerecek şekilde güncellenmesi ve gereksinimlerini sağlamasıyla Suudi Vizyon 2030 için uyumlu hale geliyor.
SUUDİ ARABİSTAN YÖNÜNÜ TÜRKİYE'YE ÇEVİRDİ
Türkiye üretmiş olduğu uçakları Azerbaycan, Pakistan gibi ülkelere müttefiklerine ve ortaklarına ihraç etmeye açıkken GCAP ülkelerinin ise buna yanaşmadığı belirtiliyor. Suudi Arabistan ABD ve Batı ülkeleri ile askeri teçhizat da dahil olmak üzere bağımlılığını azaltmak için strateji oluşturduğunu ABD’nin F-35 satışındaki kısıtlamalar ve Washington’ın İsrail’in böyledeki askeri üstünlüğünü göz önünde bulundurmasından kaynaklı yönünü Türkiye’ye çevirmiş durumda.
2023 yılında BAYKAR teknolojinin Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı AKINCI TİHA tedarikine yönelik 1,3 milyar dolar rekor bir sözleşme imzalamış 60 adet AKINCI TİHA tedarik edilmişti. Suudi Arabistan dünyanın en büyük silah alıcıları arasında yerini alırken Türkiye açısından kazançlı bir ihracat potansiyeline sahip ülke konumunda.
Suudi Arabistan ve Pakistan’ın yanı sıra Malezya’nın da Türkiye için potansiyel ortak konumunda olduğu, Türkiye, Azerbaycan ve Pakistan’ın işbirliği ile üçlü mekanizma oluşturduğu şimdi ise Türkiye, Pakistan ve Suudi Arabistan ile yeni bir savunma ticaretini arttırmak ve güçlendirmek için çalışmalar yapıldığı belirtildi.
#ESHAHABER.COM.TR #haber #gündem #sondakika #news #press #worldnews