KDK'nın TBMM'ye sunduğu ve bu hafta müzakere edilecek 2021 yılı faaliyet raporuna göre, kuruma yapılan 18 bin 843 başvurudan sadece 12'si kadın haklarına yönelik. Bu 12 başvurudan sadece bir tanesi kadına yönelik her türlü şiddet, taciz ve istismar konusunu içeriyor. Bir tanesi kadınlara karşı nefret söylemi, biri de kadınlara sosyal hizmet ve yardım faaliyetlerine yönelik. Kalan dokuz başvuru ise mobbing, iş yeri değişikliği ve bakımevleri gibi kadın haklarına ilişkin diğer konularda.
'BİLİNÇ OLUŞTURULMALI'
Milliyet'e konuşan KDK Başkanı Şeref Malkoç, kadınların haklarını arama konusunda bilinçlendirilmesi gerektiğini, önemli projeleri hayata geçirmekte olduklarını kaydetti. Kadına yönelik şiddet konusunda adli ve yargı birimlerinin devrede olduğunu belirten KDK'nın kadın haklarından sorumlu üyesi Özlem Tunçak ise, KDK'nın daha çok idareler ekseninde kadın hakları konusunda başvurular aldığını bildirdi.
'DÖNÜŞÜM ŞART'
Kadın hakları denince şiddet konusunun ön plana çıktığını ancak bununla sınırlı kalmaması gerektiğini dile getiren Tunçak, kadınlara bu konuda ışık tutmak istediklerini vurguladı. Tunçak, şunları söyledi:
"Bir anlamda rehberlik ediyoruz. Kurum olarak kadına yönelik şiddeti önleme mekanizmaları toplantılarına katılıyoruz. Şiddet olduktan sonra adli ve yargı süreçlerinin yanısıra şiddetin oluşmaması yönünde nasıl tedbirler alınabilir buna odaklanıyoruz. Bu konuda zihniyet dönüşümüne ihtiyaç var. Sorunun kökten daha çocuğun yetişmesinden başlayarak, insan haklarına, kadın haklarına saygılı, hak arama kültürünü içselleştiren eğitimlerle sorunun çözülebileceğine inanıyoruz. KDK faaliyetleriyle şiddet başta olmak üzere kadın haklarına yönelik zihni dönüşüm faaliyetleri yürütüyoruz, eğitimin, farkındalık yaratmanın önemini biliyoruz."
'CESARETLENDİRİLMELİ'
Tunçak, özellikle hak arama kültürünün oluşturulmasında "kadınların cesaretlendirilmesi" gerektiğine işaret ederken, KDK olarak kurdukları web sayfasında, kadın hakları ve şiddet gibi olguların ne olduğunun anlatıldığını söyledi. Yaşanan vakalarda kadınların hangi mekanizmaları kullanarak nereye başvurabileceklerini bilme ve bunu yapma casaretini kendinde bulması gerektiğine dikkat çeken Tunçak, kadınları bilinçlendirmeye harcanan güç ve zaman kadar erkeklerin de farkındalıklarının geliştirilmesi gerektiğine işaret etti.
KAYNAK : MİLLİYET