KAGİDER’den “Yerelde Kadın Gücü”ne destek
Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER), Avrupa Birliği tarafından finanse edilen ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından uygulanan Sivil Katılım Hibe Programı desteğiyle yürütülen “Yerelde Kadın Gücü” projesinin tanıtım toplantısını gerçekleştirdi. Gaziantep Oğuzeli Belediyesi iş birliğinde yürütülen proje, STK’lar ve yerel yönetimler arasındaki iş birliğini güçlendirerek, dezavantajlı kadınların ekonomik ve sosyal olarak güçlenmesini hedefliyor.
Gaziantep Oğuzeli Belediyesi Tiyatro Salonu’nda gerçekleştirilen tanıtım toplantısına, Oğuzeli Belediye Başkanı Bekir Öztekin, UNDP Sivil Katılım Projesi, Proje Yöneticisi ve Baş Teknik Danışmanı Neslihan Cankara ile KAGİDER Yönetim Kurulu Üyesi Beyza Beyzade Berkol ve ilgili heyetler katıldı. Bölge kadınlarından yoğun ilgi gören toplantıda; kadın girişimciliğinin yerel kalkınmadaki önemine vurgu yapılarak, kadınların ekonomik ve sosyal hayatta daha güçlü bir şekilde yer almasını sağlamak için atılacak adımlar paylaşıldı.
KAGİDER Yönetim Kurulu Üyesi Beyza Beyzade Berkol, toplantıda yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi:
'Kadınların ekonomik hayatta aktif rol üstlenmesi ve siyasi hayatta daha fazla söz sahibi olması, sürdürülebilir kalkınmanın temel direklerinden biridir. Bu doğrultuda, "Yerelde Kadın Gücü" projesi ile kadınların iş dünyasında ve yerel yönetimlerde daha etkin konuma gelmelerini destekliyoruz. Bu proje, kadınların ekonomik bağımsızlıklarını elde etmelerine ve toplumsal dönüşümün öncüleri olmalarına değerli bir katkı sağlayacaktır.’
Gaziantep Oğuzeli Belediyesi ile yapılan iş birliği kapsamında, kadın girişimcileri destekleyen eğitim programları, mentorluk fırsatları ve yerelde sivil katılımı güçlendirecek ağlar hayata geçirilecek. Ayrıca, kadınların iş dünyasında daha fazla yer almasını sağlamak için çeşitli destek mekanizmaları oluşturulacak.
Sivil Katılım Projesi Hakkında
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından uygulanan Türkiye’de Demokratik Yerel Yönetişimin Geliştirilmesi için Sivil Katılımın Güçlendirilmesi Projesi (Sivil Katılım Projesi), Avrupa Birliği tarafından finanse edilmektedir. Proje faydalanıcısı Türkiye Belediyeler Birliği’dir. Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı, IPA-II Sivil Toplum Sektörünün lider kurumu olarak, projenin etkin bir biçimde uygulanması ve izlenmesine yönelik çalışmaları yürütmektedir. Proje 2023 yılı Ocak ayı ile 2025 yılı Eylül ayı arasında uygulanacaktır. Sivil Katılım Projesi, Türkiye’de demokratik yerel yönetişim için sivil katılımın ve gönüllülüğün güçlendirilmesini amaçlamaktadır.
Sivil Katılım Hibe Programı Hakkında
Sivil Katılım Hibe Programı’nın genel amacı; istek, güven ve karşılıklı kabule dayalı STK-kamu iş birliği için elverişli ve sürdürülebilir bir ortam yaratmaktır. Hibe Programı kapsamında sağlanan destek, STK'lar ile yerel yönetimler arasındaki diyaloğu ve iş birliğini güçlendirmek ve böylece sivil toplumun politika ve karar alma süreçlerine öncelikle yerel seviyede katılımını artırmayı amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda hazırlanan hibe programı, STK’ların belediyeler ve diğer yerel aktörler ortaklığında iklim değişikliği, doğal ve beşerî afetlere hazırlık, sivil katılım ve gönüllülük, yeni teknolojiler ve STK merkezleri olarak belirlenen farklı öncelik alanlarında geliştirilen ve sivil katılımı odağına alan yerel projelere hibe desteği sağlayacaktır.