İstanbul. Dünyanın en büyük dört savunma sanayii fuarından biri olan, yerli ve yabancı savunma sanayii çözümlerinin vitrine çıktığı IDEF 2023 16’ncı Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı 25 – 28 Temmuz 2023 tarihleri arasında TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleşiyor. Fuarda Karel’in ileri teknolojili, yenilikçi savunma çözümleri de sergileniyor.
Kuruluşundan itibaren var olan Ar-Ge’sinde tasarımdan üretime kadar tüm süreçlere sahip Karel, Savunma Sanayi Çözümleri’nin yanı sıra Telekom, Kurumsal Projeler, Otomotiv Projeleri, Elektronik Üretim ve Yeni Teknolojiler alanlarında faaliyet gösteriyor. Karel, 4.500 çalışanı ile Türkiye'nin haberleşme teknolojileri sektöründe, yabancı ortağı olmayan en büyük şirketi konumunda bulunuyor. Şirket 20 yılı aşkın bir süredir Savunma Sanayi alanında faaliyet gösteriyor. Karel, Türk ordusunun yanı sıra yabancı dost ordulara da ürün ve teknoloji ihraç ediyor.
Karel Genel Müdürü Yaman Tunaoğlu şunları söyledi: “Savunma sanayimiz son yıllarda yerlileşme alanında çok önemli gelişmeler kaydetti. %80’e ulaşan bir yerlileşme oranımız var. Savunma sanayinin, dışa bağımlılığın azaltılmasının yanı sıra yarattığı üretim ve ihracat potansiyeliyle de ekonominin önemli dinamiklerinden olduğunu görüyoruz. Yerli ve teknolojinin birçok alanında öncülük eden bir teknoloji şirketi olarak Karel’in, Savunma sanayimize yönelik çözümleri ile bu alanda katkılar sunmasının mutluluk ve gururunu yaşıyoruz. Önümüzdeki dönem için de savunma sanayi faaliyetimizi Karel’in en önemli stratejik alanlarından biri olarak görüyor ve gelecek planlarımızı buna göre şekillendiriyoruz. Öncelikli odağımız ise ihracat.
1986 yılında kurulan Karel, bilişim teknolojileri alanında lider ve öncü konumuna ulaştı. 2000’li yılların başında sivil sektörde kazandığımız bu yetkinlik, tecrübe ve dinamizmi savunma sanayine yönelik olarak da değerlendirme vizyonuyla hareket ettik. Bugün hem güvenli hem de ihtiyaca göre özelleştirilmiş savunma haberleşme ağırlıklı çözümler geliştirip, üreten ve yabancı ordularca da ilgi gören bir konumdayız.”
Tunaoğlu sözlerini şöyle sürdürdü;
“Karel’in savunma alanındaki ürün çeşitliliği; bilgi ve iletişim teknolojileri alanındaki odağını koruyarak, geniş bir ürün yelpazesi ile kullanıcı ihtiyaçlarını karşılar durumda.
Bu kapsamda; askeri haberleşme ağlarının önemli bir unsuru olan anahtarlama sistemleri, kara araçları kullanımına yönelik iç konuşma sistemleri, her boyutta deniz platformu için geniş bir ürün gamı ile iç konuşma, anahtarlama sistemleri ve alarm anons sistemlerimiz bulunuyor. Savunma alanındaki Ar-Ge yetkinliğimizle, son yıllarda aviyonik ürünleri de geliştirerek Hürkuş, Atak II Ağır Sınıf taarruz helikopteri projeleri için Yedek Uçuş Göstergesi teçhizatı tasarımını tamamlayarak yıl sonu itibarı ile teslimatlarını gerçekleştireceğiz. Bu yılın ikinci yarısında Türk Silahlı Kuvvetlerimize yüklü miktarda Sahra Santralı teslimatı da yapacağız.
Kullanıcı ihtiyaçlarına yönelik özel elektronik ürün veya kart seviyesinde tasarım ve üretim faaliyetleri de gerçekleştiriyoruz. Ayrıca; Türkiye’nin kapasitesi itibarı ile en önemli elektronik üretim şirketlerinden biri olarak, savunma sektörü ana oyuncularının tasarım dışında, üretim ihtiyaçlarını da karşılayan yoğun bir üretim faaliyeti yürütüyoruz.Savunmada gelinen noktada; son 10 yılda ülkemizde Deniz platformlarında MİLGEM serisi korvet gemileri de dahil olmak üzere T.C. Dz. KK.’nın inşa ve modernizasyonu yapılan gemilerin önemli bir kısmında telefon santrallarını ve alarm-anons sistemlerini biz sağladık. Kara platformlarına yönelik maliyet etkin iç konuşma sistemlerinde de önemli bir başarı elde ettik. Platform bağımsız satışlarımız kapsamında askeri haberleşme santrallarımız, ilk satış başarısını yurtdışında elde edip, ardından yurtiçinde önemli başarılara imza attı. Son dönemde; aviyonik ürün tasarım çözümlerimizi de platformlara taşıyarak somut faydayı yakalamayı hedefliyoruz.”