Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Avrupa Birliği Başkanı Mehmet Kemal Bozay, Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Ahmet Yener, TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev de Kazakistan resepsiyonuna katılanların arasındaydı.
Resepsiyona, Ankara’da Büyükelçilikleri bulunan ülkelerin Büyükelçileri, Askeri Ataşeleri ve seçkin bir davetli topluluğu katıldı.
Resepsiyonda Açılış konuşmasını Kazakistan Büyükelçisi Ekselansları Yerkebulan Sapiyev yaptı.
Büyükelçi Yerkebulan SAPİYEV, konuşmasının başında Türkiye ve Kazakistan arasındaki geçmişe dayalı ilişkilere değinirken, “KARDEŞ” olarak nitelendirdiği Türkiye’nin Kazakistan’ın bağımsızlığını dünyada ilk tanıyan devlet olduğunu söyledi.
Türkiye ve Kazakistan arasındaki ortak dil, ortak kültür ve tarihe dikkati çeken Büyükelçi Yerkebulan Sapiyev, iki ülke halkının parlak geleceği ve refahı için iki kardeş devlet arasındaki ilişkilerin sistemli bir şekilde geliştiğine değindi.
Büyükelçi Yerkebulan Sapiyev, Türkiye ile Kazakistan arasındaki işbirliğinin kısa süre içinde “genişletilmiş stratejik ortaklık” düzeyine yükseldiğinin altını çizerek, iki ülke Cumhurbaşkanının eş başkanlığında Yüksek Düzeyde Stratejik İşbirliği Konseyi, Kazakistan Başbakanı ve Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı’nın eş başkanlığında ise Hükümetlerarası Ekonomik Komisyon, Dışişleri Bakanları’nın eş başkanlığında ise Ortak Stratejik Planlama Grubunun aktif faaliyet gösterdiğini kaydetti.
Türkiye ve Kazaklstan’ın üst düzeydeki işbirliğinin de düzenli bir şekilde geliştiğine de dikkat çeken Sapiyev, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev’in bu yıl içinde Türkiye’ye iki ziyaret yaptığına işaret etti.
Büyükelçi Ekselansları Sapiyev, ticari, ekonomik ve yatırım işbirliğinin Türkiye ile Kazakistan arasındaki ilişkilerin öncelikli alanların başında geldiğini vurgulayarak iki ülkenin aldığı kapsamlı tedbirler ve girişimcilikleri sayesinde 2022 yılında Türkiye ve Kazakistan arasındaki karşılıklı ticaret hacminin yüzde 54 artarak 6 nokta 3 milyar dolara ulaştığını belirtti.
Davetlilere resepsiyona katılımlarından dolayı bir kez daha teşekkür eden Ekselansları Yerkebulan Sapiyev, sözü 29 Ekim’de kutlanacak Cumhuriyet Bayramı’na getirerek “6 gün sonra kutlanacak olan kardeş Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü yıl dönümünü içtenlikle kutluyorum.” dedi.
Büyükelçi Ekselansları Yerkebulan SAPİYEV, Mustafa Kemal Atatürk’ün “Yurtta sulh, cihanda sulh” deyişiyle konuşmasını sonlandırdı.
Kazakistan Büyükelçisi Yerkebulan Sapiyev’den sonra kürsüye Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih KACIR geldi.
Bakan Mehmet Fatih KACIR, konuşmasına başlarken Kazakistan’ın Bağımsızlığını ilk tanıyan ülke olmaktan her zaman büyük gurur duyduklarının altını çizdi.
Mehmet Fatih KACIR, Türkiye ve Kazakistan arasındaki ilişkilerin 33 yılda ekonomiden enerjiye, eğitimden kültüre, ulaşımdan savunma sanayiine, turizm, tarım ve sağlık sektörlerine kadar her alanda hızla geliştiğini ifade ederek iki ülke Cumhurbaşkanının gösterdiği hedefler doğrultusunda 10 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefine doğru kararlı bir şekilde birlikte ilerlediklerini söyledi.
Bakan KACIR, başlangıcından günümüze Türk müteahhitlerinin Kazakistan’da toplam 28 milyar dolara yaklaşan 500’ü aşkın proje gerçekleştirdiklerine de değindi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Kazakistan’ın iş yapma kolaylığı sağlayan modern mevzuatı ve gösterdiği misafirperverliğin bu başarılarda payının büyük olduğuna vurgu yaparak Türkiye olarak Kazak yatırımcılara kapıları sonuna kadar açtıklarını dile getirdi.
Türkiye’de 700’den fazla Kazak şirketin yatırım yaptığına ve ekonomik büyümeye katkı sağladığına dikkati çeken Bakan KACIR, Türkiye’de yatırım yapan ve Türkiye ile kendi ülkesinde çalışan herkesin kazandığını ve kazanmaya da devam edeceğini de belirtti.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, Türk Devletleri Teşkilatının üyeleriyle yapılan ticaret, proje ve yatırımların ayrı bir değer taşıdığını ifade ederek bu faaliyetlerin sadece devletlerin refahına değil, kardeşlik bağlarının güçlenmesine de vesile olduğunu söyledi.
Mehmet Fatih KACIR, AR-GE ve inovasyon alanında iki ülkenin birlikte atacağı çok adımlar olduğunu belirterek Türkiye’nin günümüzde 9 bin 700’den fazla yenilikçi şirkete ulaşan 101 Teknoparkı, bin 600’den fazla AR-GE ve tasarım merkezi, 8 model fabrika ve dijital dönüşüm merkezleri ile çok güçlü bir teknoloji altyapısına sahip olan 222 bine yakın bir AR-GE ordusu bulunduğunu açıkladı.
Türkiye’nin İhracatının 254 milyar dolar ile yeni bir rekora imza attığının altını çizen Sanayi ve Teknoloji Bakanı KACIR, Dost ve kardeş ülke Kazakistan’la birlikte yapılan yatırımların ve ortak girişimlerin güçlerine güç kattığını ifade etti.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı KACIR, Kazakistan’la birlikte çalışılabilecek ve ortak yatırım yapılabilecek çok sektör olduğunu söyleyerek Kovid-19 salgınının en zorlu koşullarında bile birlikte üretilen solunum cihazının bu ortak çalışmanın en iyi örneklerinden biri olduğunu da hatırlattı.
Bakan KACIR, Bilgi Teknolojileri alanında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Kazakistan Dijital Kalkınma, İnovasyon ve Uzay Havacılığı Endüstrisi Bakanlığı arasında mutabakat zaptı imzaladıklarını da hatırlatarak buradan hareketle Astana Hub ile Türkiye’deki Bilişim Vadisi arasında işbirliği anlaşmaları imzalandığını da bildirdi.
İsmi Türkistan’la özdeşleşen Hoca Ahmet Yesevi’nin, müşterek manevi değerlerin ne kadar derin ve kadim olduğunun göstergesi olduğunun altını çizen Mehmet Fatih KACIR, bu vesileyle Hoca Ahmet Yesevi’nin memleketi ve Türk dünyasının manevi başkenti Türkistan şehrinde Türkiye’nin bir Başkonsolosluğunun yakın dönemde açılacağının müjdesini de verdi.
Bakan KACIR, içinde bulunulan çağda birçok küresel krize, çatışma iklimine ve savaşa şahit olduklarını dile getirerekSon olarak İsrail ve Filistin arasında yaşanan acı olayların dünya barışından söz etmenin mümkün olmadığı bir örnek teşkil ettiğini, İsrail’in tüm dünyanın gözü önünde insanlık suçu işlerken, birçok masum Filistinli sivili katlettiğini, uluslararası örgütlerin kayıtsızlığı ile birlikte diplomasi girişimleri ve çağrıların sonuçsuz kaldığını ifade etti.
Türkiye olarak, İsrail’in saldırılarını, en keskin bir biçimde kınadıklarını bir kez daha ifade eden Bakan KACIR, Türkiye’nin mazlum Filistin halkının yanında olduğunu belirtti.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih KACIR, Türkiye’nin tarihin getirdiği birikim ve sorumlulukla birlikte Filistinli kardeşlerinin acısına ortak olduğunu da vurgulayarak sözlerini sonlandırdı.
Konuşmaların akabinde, resepsiyonda davetlilere Kazak ve Türk mutfağından lezzetli yiyeceklerin ikramı yapıldı.