Kılıçdaroğlu'na çarpıcı 'seçim' eleştirisi: CHP'yi sıfırlayana kadar uğraşacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 7'li koalisyonun adayı ve CHP lideri Kılıçdaroğlu'na yaklaşık yüzde 5 fark atarak yeniden cumhurbaşkanı seçildi. Seçim sonuçlarının netleşmesinin ardından uzman isimler, değerlendirmelerde bulundu.

Politika - 1 yıl önce

Haber7

Türkiye genelinde sandıkların yüzde 99,7'si açıldı. Resmi olmayan sonuçlara göre, oyların yüzde 52,14'ünü alan Erdoğan yeniden Cumhurbaşkanı seçildi. YSK Başkanı, Erdoğan'ın seçimi resmi olmayan sonuçlara göre kazandığını ilan etti.

Seçim sonuçlarını değerlendiren uzman isimler çarpıcı açıklamalarda bulundu. 

İletişim Uzmanı Ali Saydam:

Almanya’da şansölye adaylarının normalde bir seçim kaybettikleri zaman bırakın siyasetten çekilmeyi siyasi hayatlarının yok olduğuna tanık oluyoruz. Pek çok ülkede böyle. Türkiye’de Kılıçdaroğlu’nun başarısı koltukta kalması. Sürekli seçim kaybedip sürekli koltukta kalması büyük bir başarı. İkincisi birbiriyleriyle taban tabana zıt parti ve grupları bir araya getirmesi. Bunu bir başarı olarak görmek mümkün ama diğer taraftan çatışmanın uyum sergileyememesi sonucu negatif etkisi de olabilir. Erdoğan’ın seçimi kazanmasına birçok gerekçe sayılabilir. CHP’liler seçmeni okuyamadılar. Ben iki tane eksenin bu seçimde de büyük rol oynadığı kanaatindeyim. Dış politikadaki duruş bunu belirlediğini söyleyebiliriz. Kılıçdaroğlu, tam tersi politika uygulayacağını söyledi. İkincisi ise Türkiye’nin bölünmez bütünlüğü. 

SETA Genel Koordinatörü Burhanettin Duran: 

Kılıçdaroğlu, 12. seçimini de kaybetmiştir. 2010 referandumundan itibaren kaybetmiştir. Bütün bu kayıplarla beraber kendisinin kaybetmesine ve CHP’nin başında kalmasına sebebiyet veren bir zaafı var. Gücü ve zaafı var. Birincisi partisini elinde tutabiliyor. Yani 6 kurultayda koltuğunda durabildi. Yine iki belediye başkanını bertaraf ederek aday olabildi. Bir tanesi de büyük koalisyonu kurabildi. Bunlar Kılıçdaroğlu’nun başarılı olduğu taraflar. Ama bu başarısı kendi adaylığını dayatmış olması yenilgisinin de altında yatan nedendir. 21 yıldır iktidarda olan bir Cumhurbaşkanı, sadece son 5 yılda koronavirüs sürecine, büyük depremin yıkıcılığına, ekonomik sorunlara rağmen son 3 seçimde hala benzer sonuçları alabiliyorsa muhalefetin burada bir şeyin yanlış gittiğin düşünmesi lazım. Kılıçdaroğlu, beni hiç şaşırtmayan bir konuşma yaptı. Son yaptığı açıklamada öz eleştiri yapmak yerine daha saldırgan ve suçlayıcı bir yöntemi seçti. Kılıçdaroğlu’nun bu koalisyonu birarada tutabilmesi gerektiğini düşünüyor. Çünkü sonuç öyle bir sonuç ki, İstanbul ve Ankara’da alınan sonuca göre bu seçimi kendisi için başarı olarak sunabilir. Oyları biraz arttırmış olması nedeniyle koalisyonu bir arada tutarak yerel seçimlere götürmesi halinde bir başarı yakalayabilir. Bu da pekala CHP’nin başında kalmasıyla sonuçlanabilir. 

Gazeteci Yazar Nedim Şener: 

Sayılardan gidersek bizi daha doğru noktalara ulaşabiliriz. Bu oy oranları 2018 seçimlerinin sonucu. Yani 2018 seçimlerinde Erdoğan yüzde 52,3 almıştı. Onun karşısında 4 tane aday vardı; Demirtaş, Karamollaoğlu, Akşener ve Muharrem İnce. Yani bunları topladığınız ama yüzde 48 küsür yapıyordu. Bu muhalefet bloğu oyunu Kılıçdaroğlu’na vermiş. CHP’liler bundan ne sonuç çıkarır acaba? Sol dediğiniz zaman eleştiriden ziyade bir de özeleştiri vardır. Kılıçdaroğlu’nda ne yazık ki o özeleştiri tutumunu görmedim. Ve en kötüsü oluşturduğu delege yapısıyla kendisine bağlı bir teşkilat üretmiş ve CHP’yi sıfırlayana kadar uğraşacak gibi. Atatürkçü bir çizgi kalmadığı için umarım Muharrem İnce oraya nüfuz etmeyi başarır. Bütün bu felaketlere rağmen bir muhalefet bloğu üzerine 1 puan oy kullanamamış. 

Haftanın Öne Çıkanları

13'üncü kattan düşen kadın ve 2 çocuğu son yolculuğuna uğurlandı!

2023-05-28 15:44 - Gündem

Nişanlı çift, nikaha 1 gün kala kazada hayatını kaybetti

2023-05-26 11:18 - Yaşam

Fransa'da korkunç olay! Trabzonlu anne ile 2 çocuğu ölü bulundu!

2023-05-28 15:03 - Dünya

Kızılcık Şerbeti 27.bölüm fragmanı: Abdullah'tan hesapları bozacak hareket! Yakaladı

2023-05-25 10:02 - Gündem

Seçim günü feci olay: 3 ölü, 2 yaralı

2023-05-28 14:02 - Gündem

‘Uygur Türk’ü öğrenci Çin’de kayboldu’ iddiası

2023-05-28 14:13 - Dünya

Adana seçim sonuçları açıklandı! Deprem bölgesinde Erdoğan'ın ve Kılıçdaroğlu'nun oyları..

2023-05-28 18:33 - Yaşam

Kahramanmaraş seçim sonuçları açıklandı! Deprem bölgesinde Erdoğan'ın ve Kılıçdaroğlu'nun

2023-05-28 18:08 - Gündem

Adıyaman seçim sonuçları açıklandı! Deprem bölgesinde Erdoğan'ın ve Kılıçdaroğlu'nun oylar

2023-05-28 17:52 - Yaşam

Aksaray'da rezidansın balkonundan düşen hemşire öldü!

2023-05-25 10:02 - Gündem

İlgili Haberler

Zafer Partisi Lideri Prof. Dr. Ümit Özdağ'dan CHP'li Özgür Özel'e 11 Maddelik Ders

13:57 - Politika

12punto yazarı;Dr. Naim Babüroğlu İsrail'in gözünün Türkiye toprakları üzerinde olduğu yönündeki açıklamalarını değerlendirdi.

18:04 - Politika

Son Dakika: AK Parti MYK toplandı

19:47 - Politika

HÜDA PAR'dan İncirlik ve Kürecik çıkışı!

17:08 - Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan "Soykırımın Gölgesinde Bir Yıl" panosunu ziyaret etti

16:48 - Politika

Günün Manşetleri

Aktivist Yazar Sahib Şəmizadə ; Mehriban Aliyeva - İyi söz, iyi niyet, iyi iş

17:55 - Dünya

Zafer Partisi Lideri Prof. Dr. Ümit Özdağ'dan CHP'li Özgür Özel'e 11 Maddelik Ders

13:57 - Politika

12punto yazarı;Dr. Naim Babüroğlu İsrail'in gözünün Türkiye toprakları üzerinde olduğu yönündeki açıklamalarını değerlendirdi.

18:04 - Politika

Vatandaşa domuz eti yediren firmadan pes dedirten savunma!

23:42 - Gündem

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, yüzde 90,69 oyla yeniden seçildi

22:22 - Dünya