Anadolu’da Ağustos ve Eylül ayı demek, yazın yavaş yavaş bitmeye durmasıyla başlayan kış hazırlıkları demektir. Kış hazırlıklarının başında ise mutfak kültürümüzün en önemli parçası olan domates konserveleri gelmektedir. Yemekleri tatlandıran ve lezzet katan yaz domateslerini kış aylarında da rahatça tüketebilmek için domates konserveleri hazırlanır. Kolayca hazırlanan domates sosları çok az malzemeyle kısa sürede pişirilip cam kavanozlarda kışın tüketilmek üzere raflarda yerini alır.
Domates suyu faydaları nelerdir? Domates suyu nasıl yapılır? Çiğ domates suyu tarifi...
Kışlık domates Suyu Nasıl Yapılır?
Domates konservesi, kişi sayısına ve ihtiyaca göre fazla ya da az yapılabilir. Malzemeler de sayıya göre aynı oranda ya azaltılır ya da çoğaltılır. Domates sosu için gerekli malzemeler şöyledir:
5 kilogram domates
Tuz
1 tatlı kaşığı şeker
Yeşil sivri biber (isteğe bağlı)
Baharat (isteğe bağlı)
Sarımsak ve soğan kürü nasıl yapılır? Sarımsak ve soğanın faydaları nelerdir?
Hazırlanışı
İlk olarak domatesler iyice yıkanır ve kabukları soyulur. Ardından küp küp doğranır ve derin bir tencerenin içine eklenir. Diğer malzemeleri de ekledikten sonra kaynayana kadar harlı ateşe pişirilmeye başlanır. Domatesler kaynamaya başlayınca altı iyice ısınır ve kısık ateşte arada bir karıştırarak 1-2 saat kadar pişirilir.
Domatesler kısık ateşte kaynamaya devam ederken domateslerin muhafaza edileceği kavanozlar sıcak su ile yıkanır. Altı henüz kapatılan domates sosu sıcak haldeyken cam kavanozlara konur ve ağzı sıkıca kapatılır.
Domates soslarının hepsi kavanozlara yerleştirdikten sonra ters çevirerek üstü temiz bir örtü ile örtülür. Bu şekilde soğuması için bekletilir. Soslar soğuduktan sonra kilerde ya da dolaplarda muhafaza edilebilir.