Konutların yüzde 45’i sigortasız

Ekonomi - Sigorta sektörü temcilcisi Gür, “Türkiye’de hala konutların yüzde 45’i sigortalı değil. Elektrik ve su bağlatmak için DASK yaptırılıyor. Bu poliçe bir yıl yürürlükte kalıyor. Bir yıl bittiğinde yenileme yapılmıyor” dedi.

Ekonomi - 2 yıl önce

DASK’ın depremin ve deprem sonucu meydana gelen yangın, infilak, tsunami ve yer kaymasının doğrudan neden olacağı maddi zararları, poliçede belirtilmiş limitler dahilinde karşıladığını belirten Doğan Sigorta Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Selcen Gür, “Bina tamamen ya da kısmi olarak zarar görmüş olsa da teminat altında bulunuyor. Binanın temelleri, ana duvarları, bağımsız bölümleri ayıran ortak duvarları, bahçe duvarları, istinat duvarları, tavan ve tabanlar, merdivenleri, asansörleri, sahanlıkları, koridorları, çatıları, bacaları ve benzer nitelikteki bölümleri, bir arada ya da ayrı ayrı teminat kapsamında yer alıyor” diye anlatıyor.

KONUTLARI YÜZDE 45'İ POLİÇESİZ

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) Türkiye genelinde yüzde 100 sigortalılık hedefine ulaşmak amacıyla çalışıyor. DASK verilerine göre Türkiye’de toplam 20 milyon konut bulunuyor ve bunların 10.9 milyonu yani yüzde 55 seviyesinde sigortalı durumda. Konutların yüzde 45’i sigortalı değil.

Gür, bu konuya yönelik, “Elektrik ve su bağlatmak için zorunlu olduğu için DASK yaptırılıyor. Bu poliçe bir yıl yürürlükte kalıyor. Bir yıl bittiğinde yenileme yapılmadığında poliçesiz kalınıyor. Bu yüzden pek çok ev DASK sahibi değil, çünkü poliçelerini yenilemiyorlar” dedi.

HASAR BİLDİRMEDE SÜRE SINIRLAMASI YOK

DASK'tan son yapılan açıklamada, evleri depremde hasar gören Zorunlu Deprem Sigortası poliçesi sahiplerinin hasar bildirimine ilişkin bir süre sınırlamasının olmadığı bildirildi.

Genel şartlarda her ne kadar "Rizikonun gerçekleştiğini öğrendiği tarihten itibaren en geç 15 iş günü içinde DASK'a bildirme yükümlülüğü" olsa da kurumun sigortalıların haberdar olma zamanını tam olarak tespit edemeyeceğinden ilgili maddeyi sigortalı lehine değerlendirdiği kaydedildi.

Depremlerin vurduğu on ilde toplam 2 milyon 175 bin konut bulunuyor. Bu konutların yüzde 48.5’inin DASK sigortasına sahip olduğu, yüzde 51,5 inin ise olmadığı görülüyor. DASK adına görevlendirilen bağımsız hasar tespit görevlilerince yapılacak tespitler sonucunda belirlenen tazminat ödemelerinin doğrudan DASK tarafından poliçe sahiplerine yapıldığını ifade eden Gür, “Zorunlu Deprem Sigortası tazminatının hesaplanmasında, rizikonun gerçekleştiği yer ve tarihte, binanın yeniden inşasının mevcut piyasa koşullarındaki güncel maliyeti esas alınıyor” diyor

DASK'TA LİMİT 640 BİN TL

DASK sigortasının belirli bir limiti var ve bu limit 2023 yılı için 640 bin TL olarak belirlenmiş durumda. Konutun değerinin DASK tarafından verilen 640 bin liralık azami teminat tutarını aşması durumunda, konut sahiplerinin ‘konut sigortası’ yaptırması gerekiyor. DASK’ın depremden kaynaklı bina hasarlarını öderken; konut sigortasının, deprem, sel, su baskını, yangın kapsama eklenmiş zarar görebilecek eşyalar için de hasar ödemesi yaptığına vurgu yapan Gür, “Kişilerin DASK poliçelerinde belirtilen limitlerin aşılması durumunda DASK poliçesi herhangi bir ödeme gerçekleştirmemekte. Bu durumda bireylerin satın aldıkları ‘konut poliçelerinde’ deprem teminatı var ise aşılan limitler konut sigortasından karşılanıyor. DASK ve konut sigortası birbirini destekleyici sigorta türleri olmakla beraber birbirlerinden bağımsızlar” diye ekledi.

“DASK’IN DEPREM VERGİLERİYLE İLGİSİ YOK

Bazı vatandaşlar deprem vergileri ile zorunlu deprem sigortası arasında bir ilişki kuruyorlar. Ancak DASK’ın deprem vergileri ile hiçbir ilgisi olmadığının altını çizen Gür: “DASK fonları, sadece sigortalıların ödediği Zorunlu Deprem Sigortası poliçe primlerinden oluşmakta. DASK'ın fonları yalnızca sigortalıların hasarlarını ödemek için kullanılmakta. DASK, finansal açıdan kamu kaynaklarından tamamen bağımsız ve sunduğu Zorunlu Deprem Sigortası bir sigorta ürünü” diye konuştu.

Haftanın Öne Çıkanları

Klara Leroy: Türkiye de aynısını bizim için yapardı

2023-02-20 10:44 - Dünya

Kulüpten resmi açıklama geldi: Galatasaray'la görüştük

2023-02-18 10:23 - Spor

Vefat eden kişinin banka hesapları nasıl kapatılır? Hesap hareketlerini görme...

2023-02-22 11:18 - Yaşam

Babasının depremde ölmeden önceki son siparişini görünce kahroldu!

2023-02-16 21:18 - Gündem

Valencia Fenerbahçe'den ayrılıyor mu? Menajerinden açıklama geldi

2023-02-21 23:09 - Spor

Trabzonspor'un rakibi beraberlikle yetindi

2023-02-20 00:13 - Spor

BM Genel Sekreteri Guterres: Türkiye'ye ek destek sağlamaya hazırız

2023-02-21 10:03 - Dünya

Finlandiya Başbakanı Marin: "İsveç ile beraber NATO'ya katılmak istiyoruz"

2023-02-18 23:55 - Dünya

Göreve pazartesi günü başlayacak! Arda Turan'ın ekibi belli oldu

2023-02-18 19:58 - Spor

Her gün maden suyu içmek zararlı mı? Doğal maden suyunun faydaları.

2023-02-21 12:23 - Sağlık

İlgili Haberler

Sabit saat uygulamasıyla 20 milyar cepte kaldı

14:57 - Ekonomi

İnşaat malzemesi ihracatı yükselişini üçüncü aya taşıdı

14:52 - Ekonomi

Antalya-Rize arasında direkt uçuşlar başladı

14:13 - Ekonomi

Krizin kucağına düşen Almanya’ya çok kötü haber: 'Dürüst Don' geri döndü

14:08 - Ekonomi

TRUMP'ın kazanması en çok onlara yaradı! Bir günde servet kazandılar

14:02 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Trump'ın Özel Kalem Müdürlüğüne seçtiği Wiles, stratejik yetkilere sahip olacak

13:53 - Dünya

Türkiye, 2026 Kadınlar Avrupa Voleybol Şampiyonası'na ev sahipliği yapacak

13:48 - Spor

Rekabet Kurulu, Menarini Sağlık'a 42,1 milyon lira, Genveon İlaç'a 35,7 milyon lira ceza k

13:42 - Ekonomi

Şiddetli yağış Girona'yı etkisi altına aldı...İspanya’da sel 219 can aldı!

13:08 - Dünya

Son Dakika: Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan CHP'li belediyelere tepki: Hesabını sorarız!

12:58 - Politika