Kosova da Bayraktar TB2 SİHA'larından almak istiyor

Kosova Bölgesel Kalkınma Bakanı ve Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) Genel Başkanı Fikrim Damka, Kosova'nın Bayraktar SİHA alımı konusunda çalışmalar yürüttüğünü söyledi.

Dünya - 2 yıl önce

Türkiye'nin 1992 yılında başlattığı "Büyük Öğrenci Projesi" çerçevesinde üniversiteyi Türkiye'de okuyan Kosova Bölgesel Kalkınma Bakanı ve KDTP Genel Başkanı Fikrim Damka, Kosova'nın kuzeyinde yaşanan son gerilim ve Türkiye'den gerilimin azaltılması konusundaki beklentileri, savunma kapasitelerinin arttırılması konusunda atılan adımlar ile öğrencilik yıllarına ilişkin soruları yanıtladı.

Damka, Kosova'nın silahlanma konusundaki tutumunu "her türlü silah alımının sadece ülkenin savunmasına yönelik kullanılacağı" sözleriyle değerlendirerek, Türkiye'den Bayraktar SİHA satın almayı arzu ettiklerini söyledi.

Fikrim Damka, "Dünya gündeminde olan Bayraktar konusu, SİHA'lar konusu tabii ki bizim de gündemimizde. Bununla ilgili her seferinde devletimiz çalışmalar yapıyor. Ziyaretlerde bulunuldu. Cumhurbaşkanımız ve Savunma Bakanımız, Bayraktarları yerinde ziyaret etti. Tabii bu uzun vadeli bir süreç. Her devlet kendi hanesinde, kendi askeri silah deposunda SİHA'ları bulundurmak ister" ifadelerini kullandı.

"KOSOVA'NIN GERİLİMİ TIRMANDIRAN HAREKETLERİ YOK"

Son günlerde Kosova'nın kuzeyinde artan gerilime değinen Damka, bölgede vatandaşların günlük hayata dair hizmetleri alması için gerekenleri yaptıklarını vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu süre zarfında Sırbistan'ın diyalog masasına oturtulması ve nihai bir çözüme kavuşulması gerekiyor. Kosova'nın gerilimi tırmandıran hareketleri yok. Barikatların kaldırılmasına yönelik de herhangi bir girişimimiz yok. Yapabiliriz ama bu tür girişimler belki tansiyonu daha da yükseltebilir. Dolayısıyla bunun barışçıl biçimde kaldırılmasına yönelik NATO'nun Kosova Gücü (KFOR), NATO, AB ve ABD ile iş birliği içerisinde hareket ediyoruz. Bizler oradaki durumu tırmandırmak için değil uzlaşıyla çözülmesi için çaba sarf ediyoruz."

Damka, Sırbistan'ın iki ülke arasında nihai bir barış anlaşmasına varılabilmesi için şart koştuğu, kuzeyde özerklik benzeri haklara sahip Sırp Belediyeler Birliği'nin kurulması talebinin, Kosova için kabul edilemez olduğunu da ifade etti.

Türkiye'nin bölgedeki kurumlarıyla gelişmeleri yakından takip ettiğini dile getiren Damka, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bütün devletler, Balkanlar'da özellikle Kosova ile Sırbistan arasında olası bir çatışmanın önüne geçilmesi için teyakkuzda. Balkanlar'da söz sahibi olan Türkiye Cumhuriyeti de bu konuda tedirgin. Her an hadiseleri gözlemleyen, hem Kosova hem Sırbistan ile diyalog içinde olan Dışişleri Bakanlığının yürütmüş olduğu bir diyalog var. Türkiye gerekli katkıları bu konuda sunmakta. KFOR bünyesinde Mehmetçiğimiz bulunuyor. Hem elçilik hem de diğer kurumların kuzeyde barışın tesis edilmesi için çaba sarf ettiklerini görebiliyoruz."

"BAKANLIK GÖREVİNE GELMEMDE TÜRKİYE'DE OKUMANIN KATKISI VAR"

1992 yılında Türkiye'de öğrencilik hayatına başladığı İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'nde Sabahattin Zaim gibi çok değerli hocalardan ders aldığını belirten Damka, Türkiye'de öğrenci olmanın getirdiği avantajlara değindi.

Eski Yugoslavya'dan öğrenim için Türkiye'ye giden ilk nesil olduklarını ve Balkanlar'da çıkan savaşlar sırasında Türkiye'de bulunduklarını söyleyen Damka, "Hiç unutamadığım anlardan bir tanesi, Sirkeci Tren Garı'nda gördüğüm Bosna-Hersek'ten kaçan mültecilerdi. Cağaloğlu'ndaki emniyet müdürlüğünde tercüman olarak çalışırdık. Bosna'dan gelen mülteci kardeşlerimize tercümanlık yapar, onların işlemlerine yardımcı olurduk" dedi.

Damka, Türkiye'de okuyan yabancı öğrencilerin, ülkeleriyle Türkiye arasındaki ilişkilerin gelişmesinde köprü görevi yürüttüklerine dikkati çekerek, "Belirli mevkilerde bizlerin, Türkiye'de okumuş olan gençlerin, Türk, Boşnak, Arnavut, milleti ne olursa olsun, okumuş olduğu ülkeyle bağları daha sıkı tuttuklarını, çünkü o bölgeyi daha iyi bildiklerini, oranın kültürünü, eğitim seviyesini, sosyal, kültürel ve siyasi dengelerini çok iyi gözlemlediklerini, oradaki gelişmişliğin, Kosova ve diğer ülkelere nasıl taşınabileceği konusunda ön ayak olduklarını görebiliyorum" dedi.

Fikrim Damka, bugün bakanlık görevine gelmesinde, üniversite öğrenimini Türkiye'de görmesinin çok önemli katkısı olduğunu da kaydetti.

Haftanın Öne Çıkanları

III. Charles'ın yer aldığı banknotlar ilk kez görücüye çıktı

2022-12-20 13:56 - Ekonomi

Kocaeli'nde feci kaza: 3 genç hayatını kaybetti

2022-12-15 17:19 - Gündem

Hatalı dönüş faciayı getirdi: 3 ölü

2022-12-15 16:48 - Gündem

İşkence çiftliği: Kaçırdıkları kızlara tecavüz edip parmaklarını kestiler!

2022-12-16 11:02 - Gündem

Instagram avatar akımı: Yapay zeka avatar uygulaması nasıl kullanılır? Avatar nasıl yapılır?

2022-12-14 11:02 - Yaşam

Türkiye Yüzyılı II: Anadolu İrfanı ve Cesaret

2022-12-16 17:03 - Gündem

ÖZEL - En ucuz ulaşım bu şehirde! 'Konya hiçbir zaman davasından vazgeçmedi'

2022-12-16 16:28 - Politika

Mikrodalgada sufle nasıl yapılır? 90 saniyede yumurtasız sufle tarifi (mikrodalga fırında)

2022-12-18 23:03 - Yaşam

Hatalı dönüş faciayı getirdi: 2 ölü 1 yaralı

2022-12-15 15:16 - Gündem

Öldürülen Ayşenur'un babası: Sabah sınava girdi, akşam katlettiler

2022-12-19 22:24 - Gündem

İlgili Haberler

Eski Almanya Başbakanı Merkel'in 'Trump' nefreti kitabına yansıdı

01:13 - Dünya

ABD Kongresi'nde bir ilk: Trans vekile tuvalet yasağı!

00:23 - Dünya

Türkiye'den son dakika Irak Türkmenleri açıklaması: Yanınızdayız! Irak'a çağrı

22:52 - Dünya

Putin'den batıya gözdağı: Denemeye devam edeceğiz!

22:13 - Dünya

ABD Başkanı Donald Trump'ın yargılandığı tarihi davada sürpriz karar

21:38 - Dünya

Günün Manşetleri

Liselilerin kavgası ölümle bitti

23:03 - Gündem

Hacıosmanoğlu'ndan flaş 'Yapı' açıklaması!

22:42 - Spor

AK Parti'den CHP yönetimindeki İBB'ye net soru

22:37 - Gündem

Putin'den batıya gözdağı: Denemeye devam edeceğiz!

22:13 - Dünya

Türkiye ve Yunanistan'dan kritik iş birliği! Bakan Uraloğlu duyurdu: Mutabık kaldık

21:52 - Ekonomi