Kurban eti saklamanın ve pişirmenin püf noktaları

Kurban eti saklamak, derin dondurucuda muhafaza etmek, çözdürmek ve pişirmek ile ilgili bilmeniz gereken tüm püf noktaları sizin için derledik.

Yaşam - 1 yıl önce

Kurban bayramının yakınlaşmasıyla birlikte kurban etinin en sağlıklı ve doğru şekilde muhafaza edilmesi hakkında bilgiler oldukça merak ediliyor. Et, saklanması ve tüketilmesine bağlı olarak diğer yiyeceklerden daha fazla özen isteyen ve önem arz eden bir durumdur. Buna bağlı olarak uzmanlar, herhangi olası bir sorun ile karşılaşmamak için uyarılarda bulunuyor.

Her sene Kurban Bayramında olduğu gibi bu bayramda, hep birlikte birbirinden lezzetli sofralar kurulacak. Bu sofraların ana yemeği kesilen kurban etleri olacak ve geriye kalanları paketlenip derin dondurucuya kaldırılacak.

Uzmanlara göre kurban etinin bakteri toplamaması için kesimden sonra hızlıca 7 derecenin altında soğutulması gerekiyor. Ardından küçük parçalar ile paketlenerek derin dondurucuya kaldırılması gerekiyor. Gelin birlikte kurban eti saklamanın ve pişirmenin tüm püf noktalarını ve detaylarını öğrenelim.

KESİMDEN SONRA KURBAN ETİ NASIL MUHAFAZA EDİLMELİ

Kurban eti kesim sırasında bakteri toplar. Bu bakteriler yeterli ısıl ortamda yaşamaya devam eder ve bu bakteriler insan sağlığı için oldukça tehlikelidir. Bu gibi durumların önüne geçebilmek için kurban etini kesimden sonra hızlıca serin ve temiz bir alana alınmalı ve kurban etinin 7 derecenin altında soğutulması gerekir. Bu ortamda 3-4 saat dinlendirilen kurban eti aralıklarla ters düz edilmeli ve fazla kanının akıtılması gerekir.

Kurban etleri kesimden sonra eve getirildiğinde gelen poşetten hemen çıkarmanız da oldukça önemlidir. Uzun süreler poşet içerisinde kalan etler daha hızlı bozulmaya başlar. Eğer bu esnada eti düşürüp kirli bir yüzeye temas ettirdiyseniz sakın yıkamayın. Yıkanan et bakterilerin yayılmasına sebep olur. Bu yüzden kirli yüzeye temas eden yeri kesmelisiniz.  

KURBANLIK ET DERİN DONDURUCUDA NASIL MUHAFAZA EDİLMELİ

Kurban etinin uzun süreler kullanılmayacaksa derin dondurucuda muhafaza etmek en doğru tercihtir. Et bütünüyle derin dondurucuya atılmamalı, parçalar halinde kesilmelidir. Bunun için yapılması gereken kurban etini kullanılacak yemeklere göre kesip porsiyonlara ayırmak.

Yemeklik kesilip porsiyonlara ayrılan kurban etleri buzdolabı poşeti ya da pişirme kâğıdına sarılarak en doğru şekilde saklanır. Eğer kurban eti çekilerek kıyma haline getirilecekse bu işlem de aynı şekilde porsiyonlar ile paketlenerek saklanabilir.

Kurban etleri -2 derece bir dondurucu da birkaç hafta, -18 derece ayarında bir derin dondurucu da ise 6 aya kadar saklanabilir. Derin dondurucudan çıkarılan kurban eti çözüldükten sonra fazlası tekrar dondurulmayacağı için bu aşama en önemli nokta porsiyonlara doğru ayırmaktır.

DERİN DONDURUCUDAN ÇIKARILAN KURBAN ETİ NASIL ÇÖZDÜRÜLÜR

Kurban etini derin dondurucuda nasıl saklanacağını artık biliyoruz. Peki, derin dondurucudan çıkarılan kurban etini nasıl çözdürmeliyiz? Derin dondurucuda saklama sırasına kadar her şeyi titizlikle yürüttük ama iş eti çözdürmeye geldiğinde tüm verilen emekleri çöp edebiliriz.

Dondurulmuş kurban eti çözülmesi için uygulanan ısıtma, ocakta eritme, sıcak su içerisine koyma ya da oda sıcaklığında erimeye bırakılması gibi yöntemler oldukça sakıncalıdır. Bu yöntemler etin bakteri üretmesine ve sağlık açısından risk oluşturmaya elverişlidir. Bunun yanı sıra etin lezzetini kaybetmesine de sebep olur.

Dondurulmuş kurban eti çözdürmenin en sağlıklı ve doğru yolu, derin dondurucudan çıkarılan kurban etinin suyunun akabileceği gibi süzgeçli bir kaba koyulup buzdolabında kendi halinde çözünmeye bırakmaktır.

KURBAN ETİ NASIL PİŞİRİLİR

Kurban eti çözüldü ve pişirme aşamasına geldiğinizde yapılan en yaygın hatalardan bir tanesi eti pişirmeden önce yıkamaktır. Kurban etinin pişirilmeden önce yıkanmaması gerekir. Bu etin lezzetini kaybetmesine sebep olur.

Kurban eti gibi etle ilgili durumlarda çiğ ete temas edildiğinde eller mutlaka yıkanmalı ve ete bakteri geçmemesi için kullanılacak tüm malzemelerin temiz olması gerekir. Sebzelerin kesildiği bir tahtada etler kesilmemelidir.

Haftanın Öne Çıkanları

Yunan analizi: Türk komandoları Kosova'da ne yapıyor?

2023-06-21 16:18 - Dünya

Türkiye'deki Filistinliler Uygurları ziyaret edecek

2023-06-22 12:44 - Dünya

3 kolay yöntem: Şapkadan ter lekesi nasıl çıkarılır?

2023-06-16 16:37 - Yaşam

11 cm boyutundaki iki büyük taş hastanın mesanesinden çıkarıldı! Mesane taşı belirtileri

2023-06-21 15:28 - Sağlık

KAHRAMANKAZAN’DA ŞENLİK ZAMANI...

2023-06-21 07:47 - Yaşam

Ertuğrul Sağlam'dan 2 yıllık imza!

2023-06-19 19:32 - Spor

Tarihçi Özlem Kumrular kaza geçirdi: Bilinci kapalı

2023-06-21 09:37 - Dünya

Skolyoz nedir, belirtileri nelerdir? Skolyoz hastalarının tedavisi

2023-06-19 16:27 - Sağlık

Anlaşma sağlandı! Dzeko Süper Lig'e geliyor

2023-06-20 01:08 - Spor

Sivrisinek ısırığına ne iyi gelir? Sivrisinek kaşıntısı nasıl geçer?

2023-06-17 12:52 - Sağlık

İlgili Haberler

Bolu Dağı'nda kar yağışının ardından oluşan manzara havadan görüntülendi

16:37 - Yaşam

Sevmeyenler bile bu tarife bayılıyor! En lezzetli brokoli çorbası nasıl yapılır

14:47 - Yaşam

Kızılcahamam'da tabloları anımsatan görüntüler oluştu

14:43 - Yaşam

Denizsiz kentin dalgıçları köpekbalıklarını elleriyle besliyor

13:52 - Yaşam

Karabük'ü 10 ayda 2 milyon 400 bin kişi ziyaret etti

13:27 - Yaşam

Günün Manşetleri

Dünya Bankası Türkiye'nin elektrik altyapısına 1,5 milyar dolar yatırım yapacak

19:12 - Ekonomi

Irak'ın kuzeyinde PKK'lı 10 terörist etkisiz hale getirildi

18:27 - Gündem

RTÜK Başkanı Şahin'den şiddet içeren yayınlara ilişkin açıklama

18:17 - Gündem

Türkiye kar yağışının ardından beyaza büründü

18:13 - Gündem

Sri Lanka'da şiddetli yağışların yol açtığı afetlerden 15 binden fazla kişi etkilendi

18:08 - Dünya