Küresel hisse senedi endeksleri de tahvil getirileri ile dolarda yaşanan yükselişin etkisiyle düşüşe geçti.
Perşembe günü S&P 500 yüzde 3,57, Nasdaq 100 yüzde 5,1 düşüşle kapandı.
Asya’da tatilden dönen ve yendeki satışlardan destek bulan Nikkei 225 endeksi yükselirken, Hong Kong Hang Seng ile Çin CSI 300 sırasıyla yüzde 3 civarında kayıp yaşadı. Çin teknoloji hisseleri, ülkedeki sıkı Kovid önlemleri ile piyasaları destekleyecek somut adımların atılmamasının etkisiyle düşüyor. Hang Seng Teknoloji Endeksi bir ara günlük yüzde 5,5’e ulaşan bir kayıp yaşarken, düşüşlerini aralıksız 4. işlem gününe taşıdı. Yatırımcıların ABD Merkez Bankası Fed’in politikalarını yeniden değerlendirmesiyle Nasdaq Golden Dragon China Endeksi dün yüzde 7,72 düşüş kaydetmişti.
Avrupa Birliği ülkelerinin Rus petrolünü yasaklama hazırlıkları ile ABD’nin stratejik rezervlerini yeniden artıracağını açıklamasının ardından petrol fiyatları Mart ayından bu yana ilk kez aralıksız iki haftalık yükseliş kaydetme yolunda. Altının onsu ise enflasyon endişelerinin tırmanmasıyla aralıksız üçüncü haftalık düşüşüne ilerliyor. Fed’in faiz artırımlarına ilişkin beklentiler Bitcoin’i dün bir ara Şubat'tan bu yana en düşük seviyesi olan 35 bin 612 dolara taşıdı.
Dolar ve tahvil getirileri tırmanıyor
Dolar ABD tarım dışı istihdam verileri öncesi G-10 para birimleri karşısında değer kazanıyor. Yükselişle özellikle de uzun vadeli ABD tahvil getirilerinde yaşanan yükseliş etkili oluyor.
ABD 10 yıllık tahvil getirisi dün üç gündür test ettiği yüzde 3 seviyesinin üzerinde kapandı. 30 yıllık ABD tahvil getirisi 8 baz puan artışla yüzde 3,12’ye çıktı. Kısa vadeli ABD tahvil getirileri de daha sınırlı da olsa yükseldi.
Eagle Asset Management Sabit Getiri Direktörü James Camp’e göre Fed’in 75 baz puanlık faiz artışı ihtimalini masadan kaldırması, enflasyonla agresif bir mücadele tablosu ortaya koymuyor. Camp, 10 yıllık ABD tahvil getirisinin Fed’in 2018’deki sıkılaştırma döngüsü zirvesine yakın olan yüzde 3,23 seviyesini aşmasını bekliyor.
Perşembe günü yüzde 0,92 yükselen Bloomberg Dolar Endeksi bu sabah yüzde 0,17 yükselişle 1.249 seviyesinden işlem görürken, Japonya piyasalarının üç günlük tatilden dönmesinin ardından yen diğer G-10 para birimlerinden olumsuz ayrışıyor.
Offshore Çin yuanı, dolardaki güçlenme ve ülkedeki sıkı Kovid önlemlerinin baskıyı sürdürmesi ile dolara karşı 18 ayın en düşük seviyesine indi.
Mizuho Bank Ekonomi ve Strateji Direktörü Vishnu Varathan’a göre dolar, para politikalarındaki ayrışmaların tahvil getirilerini tırmandırmasının etkisiyle yükseliyor. Varathan, “Niceliksel sıkılaşmanın haziran ayında başlayıp eylül ayında hızını ikiye katlamasıyla yükselen getiriler ile dolar likiditesinde yaşanacak azalış doları destekleyecektir” diyor.