Libya Temyiz Mahkemesi, 2022'nin sonunda Libya hükümetiyle Ankara arasında petrol ve gaz arama çalışmalarına ilişkin imzalanan enerji anlaşmasını askıya aldı.
Mısır ve Yunanistan'ın kabul etmediği söz konusu anlaşma, Akdeniz'deki başlıca güçlerin tepkisini çekmiş, Libya'daki iç çekişmeleri de alevlendirmişti.
Türkiye'den Akdeniz'de dengeleri değiştirecek imza! Çavuşoğlu Libya'da açıkladı
Türkiye ile Libya arasındaki hidrokarbon anlaşmasına AB'den ilk tepki
Yunan basını: Türkiye ile Libya arasındaki anlaşma Atina'da endişe yarattı
Libya'dan Yunanistan'a rest: Sizi ilgilendirmez!
MISIR VE YUNANİSTAN ANLAŞMAYA KARŞI ÇIKMIŞTI
2022 yılının sonuna doğru imzalanan söz konusu anlaşma, Türkiye ve Libya yönetiminin kendilerine ait olduğunu ilan ettiği ancak Mısır ve Yunanistan'ın da hak iddia ettiği sularda, petrol ve gaz çıkarmayı içeriyordu.
LİBYA HÜKÜMETİ'NİN İTİRAZ HAKKI VAR
İngiliz haber ajansı Reuters'ta yer alan habere göre; Trablus Temyiz Mahkemesi, karar hakkında daha fazla ayrıntı vermezken, Libya Hükümeti'nin itiraz hakkının olduğun belirtti.
Thread on the curious manner by which @Reuters chose to cover the decision issued by the Tripoli Appeals Court which explicitly prohibits the interim GNU from entering any agreements pertaining to #Libya's sovereignty and strategic assets. https://t.co/nOV4Bo37Nn
— Aya Burweila (@burweila) January 10, 2023DİBEYBE'DEN AÇIKLAMA
Öte yandan Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, söz konusu anlaşmanın askıya alınmasına ilişkin bir değerlendirmede bulunmasa da Türk yetkililerini ağırladığı bir kabulde, ülkesinin Türkiye ile ekonomik, siyasi ve askeri alanlardaki iş birliğini sürdüreceğini söyledi.
Türkiye Libya'da, darbeci Hafter yönetimini değil, BM'nin de meşru gördüğü Trablus merkezli Libya Ulusal Birlik Hükümeti'ni tanıyor.
TÜRKİYE İLE LİBYA ARASINDA İMZALANAN HİDROKARBON ANLAŞMASI NE ANLAMA GELİYOR?
Türkiye ve Libya, 2019'da deniz yetki anlaşması imzalayarak, iki ülke arasındaki deniz sınırını belirlemişti. 2022 yılı sonundaki hidrokarbon anlaşmasıyla birlikte ise, Türkiye, Libya'nın Münhasır Ekonomik Bölgesi'nde (MEB) yani Libya kıta sahanlığında arama faaliyetleri gerçekleştirebilecekti.