Maş fasulyesi nasıl haşlanır, pişirilir? Maş fasulyesi faydaları nelerdir?

Günümüzde tüketimi oldukça artan maş fasulyesi mükemmel bir protein kaynağı. Oldukça düşük kalorili olan maş fasulyesini tüketirken çekinmenize gerek yok zira içeriğinde bulunan enzimler sayesinde sağlığı korumak için birebir. Peki, maş fasulyesi nasıl pişirilir, faydalar?

Sağlık - 10 ay önce

Ülkemizde Gaziantep ve Torosların köylerinde yetişen maş fasulyesinin asıl yetiştiricileri Çin ve Hindistan olarak karşımıza çıkıyor. Hatta Çin tıbbında hatırı sayılır bir şekilde yerini alan maş fasulyesi vücuda faydaları ile tüketenleri adından söz ettiriyor.

Türkiye’de cin börülcesi olarak da bilinen maş fasulyesi yüksek lif ve düşük kalorili sayesinde yedikçe adeta kilo verdiren bir besin kaynağı. İşte maş fasulyesine ilişkin tüm merak edilenler!

MAŞ FASULYESİ NEDİR?

Dünya üzerinde en çok İran’da yaygın olarak yetişmekte olan marş fasulyesi, bununla birlikte içeriği ile dikkat çekmektedir. Geçmişi, milattan önceki yıllara kadar uzanan maş fasulyesi, İran, Çin ve Hindistan’a ek olarak benzer iklimlere sahip coğrafyalarda da yetiştirilmektedir. Güney Amerika Ülkeleri, Hindistan ve İran’dan sonraki en büyük maş fasulyesi üreticileri olarak tanınıp bilinmektedir. 

Maş fasulyesi içeriğindeki yüksek lif sayesinde uzun süre tok tutma özelliğine sahiptir. Bununla beraber, bu özel fasulyenin en dikkat çeken ve emsal baklagillerden ayrılan özelliklerinden birisi de gaz yapmamasıdır. Maş fasulyesi sahip olduğu zengin mineral ve antioksidan içeriği ile vücuda pek çok fayda sağlar. Peki, maş fasulyesinin faydaları nelerdir?

MAŞ FASULYESİNİN FAYDALARI

LDL Kolesterol düzeyini düşürüp kalp hastalığı riskini azaltır!

Yapılan araştırmalara göre maş fasulyesinin içeriğinde bulunan yüksek antioksidanları LDL kolesterolü düşürebilecek özelliklere sahip. LDL partiküllerinin serbest radikallere karşı etkileşime girmekten korur ve kan, damar hastalıklarını iltihaplarını önler.

Kronik hastalık riskini azaltır!

Maş fasulyesi içeriğindeki fenolik asitler, flavonoidler, kafeik asit, sinnamik asit ve daha fazlası dahil olmak pek çok faydaları antioksidan içerir. Antioksidanlar, serbest radikaller olarak bilinen potansiyel olarak zararlı belirlenen molekülleri nötralize etmeye yardımcı olur bu da kronik inflamasyon gibi kronik tüm rahatsızlıkların önüne geçer.

Yüksek kan basıncını düşürür!

Günümüzde oldukça sık rastlanan yüksek tansiyon hastalarının sık tüketmesi gereken bir besin kaynağıdır. Çünkü maş fasulyesi içeriğindeki potasyum, magnezyum ve yüksek lif oranı sayesinde kan basıncını düşürmeye yardımcıdır.

Sindirim sağlığına bire bir!

200 gram pişmiş maş fasulyesi başına etkileyici bir 15,4 gram lif içerir.  Özellikle, maş fasulyesi, pektin adı verilen ve yiyeceklerin bağırsağınızdaki mevut hareketini hızlandırarak bağırsaklarınızı düzenli tutmanıza yardımcı olabilecek bir tür çözünür lif içerir. Maş fasulyesi, diğer baklagiller gibi dirençli nişasta içerir. Dirençli nişasta, sağlıklı bağırsak bakterilerinizi beslemeye yardımcı olduğu için çözünür liflere benzer şekilde çalışır. Diğer baklagillere göre sinirimi çok daha hızlı ve kolaydır.

Yüksek kan şekerini düşürür!

Diyabetin getirdiği temel rahatsızlıkları hafifletmeye yardımcı olan maş fasulyesi, kan şekerini sağlıklı sınırlar içerisinde tutar. Maş fasulyesi, şekerin kan dolaşımına karışmasını yavaşlatır ve kan şekerini düşürmede etkin rol üstlenir.

Kilo verdirir!

Yapılan araştırmalara göre, lif ve proteinin ghrelin gibi açlık hormonlarını baskılayabildiğini ortaya koymuştur.  İştahınızı azaltıp, kilo vermenize yardımcı olan marş fasulyesi, kalori alımınızı kesecek düzeyde lif ve protein içerir.

Folat sayesinde sağlıklı bir hamilelik!

Çocuğunuzun optimal büyümesi ve gelişmesi için gerekli olan folat, hamilelik sürecinde bol miktarda tüketilmelidir. Maş fasulyesi, içerğindeki folat oranı sayesinde yüksek doğum kusurları risklerinin önüne geçer. 200 gram pişmiş maş fasulyesinin içerisinde bulunan folat oranı sayesinde günlük ihtiyacınız olan folatın %80'ini karşılayabilirsiniz.

MAŞ FASULYESİNİN ZARARLARI

İçeriğindeki enzimler sayesinde pek çok faydası bulunan maş fasulyesinin bilinen ve görülmüş herhangi ciddi bir yan etkisi yoktur. Sadece oksalat içeriği yüzünden kalsiyumun emilimini engelleyebiliyor bu da böbrek ve safra kesesi hastalarının dikkatli tüketmesini gerektiriyor.

MAŞ FASULYESİ NASIL TÜKETİLİR, NASIL HAŞLANIR?

Maş fasulyesi pişirilmesi oldukça kolay olan bir bakliyattır. Maş fasulyesi yıkandıktan sonra üzeri yaklaşık 3 ve ya 4 parmak geçene kadar su konulur, orta ateşte yaklaşık 15-20 dakika haşlanır.  Maş fasulyesinin kaynadıktan sonra siyah suyu süzülerek kullanılabilir. Haşlanan maş fasulyesi her türlü salata, piyaz ve çeşitli yemeklere oldukça uyumlu olan bir besindir.

Dilerseniz maş fasulyesinin haşlanma süresini akşamdan ıslatarak azaltabilirsiniz. Fakat hızla pişeceği için pişerken kontrol etmekte fayda var. Maş fasulyesi çabuk pişmesinden dolayı yemeklerde kullanılmak için haşlanmadan direk olarak da tüketilebilmekte

Haftanın Öne Çıkanları

Katolik papazın kızı Auburn Gelibolu Camii'ne gelip Müslüman oldu

2023-12-07 09:47 - Gündem

MLT Danışmanlık ile Uluslar arası "Amazon E-ticaret" kapısı aralanıyor.

2023-12-08 20:06 - Ekonomi

VATAN SEVERLER PARTİSİ 1.OLAĞAN KONGRESİ 24 ARALIK'TA GERÇEKLEŞECEK.

2023-12-08 19:38 - Politika

Düzce'de ormanlık alanda erkek cesedi bulundu

2023-12-11 18:09 - Asayiş

TÜKETİCİNİN EVRENSEL HAKLARI SEMPOZYUMU SONUÇ BİLDİRİSİ

2023-12-13 14:10 - Politika

Ankara'daki köpek saldırısı sonrası soruşturma başlatıldı

2023-12-08 14:33 - Gündem

Köşe Yazarı Yusuf POLAT; Okan Buruk’a yazar

2023-12-13 14:17 - Spor

Sokak köpeklerinin saldırısına uğrayan çocuğun babası: “Yemişler çocuğumu”

2023-12-08 18:38 - Gündem

Başkent’te bir kadın eski eşi tarafından boğazı kesilerek öldürüldü

2023-12-10 22:12 - Gündem

İsmini ilk defa duyanlar şaşırıyor: Ramsay Hunt Sendromuna dikkat!

2023-12-09 15:22 - Sağlık

İlgili Haberler

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu: Sezaryen bir doğum şekli değil, bir ameliyat

16:32 - Sağlık

Mevsim geçişlerinde hastalıktan korunmak için uzmanından tavsiyeler

11:07 - Sağlık

Kilo vermede D vitaminin etkisi nedir? D vitamini eksikliği kilo alımına sebep olur mu?

10:43 - Sağlık

Uzmanlar, normal doğumun anne ve bebek sağlığı açısından önemini anlattı

20:03 - Sağlık

Aziz Sancar'ın "beyin kanseri" çalışması 2 yıl da insanlarda denenecek

19:48 - Sağlık

Günün Manşetleri

Gazze'de 1 yıldır süren soykırım Avrupa'da protesto edildi

19:52 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yeni bir savaş planı yürütüldüğünü görüyoruz

18:52 - Politika

Azra Akın'dan Emine Erdoğan'a teşekkür, eleştirilere yanıt

18:27 - Gündem

Bolu gişelerde feci kaza: 1 ölü, 1 yaralı

17:22 - Gündem

Beyoğlu’nda genç kıza kabusu yaşattılar! İfadeleri ortaya çıktı

16:57 - Gündem