Gazeteci Fatih Doğan, Haberet Youtube kanalında Eski Spor Genel Müdürü ve AK Parti Konya Milletvekili Mehmet Baykan'ı ağırladı.
Yaklaşık 12 yıl Spor Genel Müdürü olarak görev yapan ve Türk futbolunu en yakından bilen isimlerden biri olan Baykan, Türk sporundaki son gelişmeleri değerlendirdi.
Türkiye'nin olimpiyat yolculuğuna değinen Baykan, "2016 Olimpiyat Oyunları'na giderken 8 ila 10 arasında madalya almayı hedefledik. 8 madalya aldık. Uluslararası derecelendirme kuruluşları vardır, 2020 Tokyo Olimpiyatları'nda bizim 25 madalya alacağımızı öngördüler. Biz 13 madalya aldık, 12 madalya maçına çıktık. Pandemi de etkiledi bu süreci, pandemi olmasa 15-18 civarında madalya alabilirdik." dedi.
"Türkiye'ye büyük statlar gerekiyordu"
Birbirinden önemli konulara değinen Baykan, şöyle konuştu:
"Bugüne göre düşünmeyeceksiniz. Elbette kapasite konusunda hatalı rakamlar olmuştur. Efendim düşük kapasiteli stat mesela bir Başakşehir Fatih Terim Stadı, tamam mı? Vokal uygulanabilecek bir yerdir. Mesela Sinop’a çok güzel bir stat yaptık. Bitmek üzere, Sinop ölçüsünde yani oraya uygun bir şekilde evet aynen ama büyük statlar gerekiyordu.
Olmaması gerekenler olmuş mudur olmuştur? Ama bunlar bir gün lazım olacaktır. Dünyanın artık en genç spor tesislerine sahibiz. Saydım saymakla bitmez. Böyle olunca bu fantastik Avrupalılar çok kullanır. Bunu fantastik kelimesini ifadesi doğrudur. Aynı anda bu kadar lakin.
Eğer. AK Parti hükümetlerinin. Bütçe kaynakları, parti hükümetlerinin biraz önce anlattığım Konya’daki stat’ı örneğinden amatör stat örneğinden hareketle cesareti, yeni politikaları, eski stat yerlerinin değerlendirilerek yenilerinin yapılması konusundaki formüller olmasaydı bu yapılamazdı bunlar.
Ama görüldü ki bunun olabilmesi için bir şeyler yapmak gerekiyor. Yeni statlar yapmak gerekiyor. 30 binin üstünde UEFA Şampiyonası için gereken stat rakamlar 30 binden başlar. 12 stat gerekiyordu, 30 binlik, 40 binlik 50 binlik vedalaştı.
Orada biraz kantarın topuzu kaçtı yani statların yapımı konusunda. Bugün işte bir taraftan da eleştiriliyor. Statlar boş kalıyor. Bunlar niye yapıldı ve Vatan Caddesi de yapıldığı dönemde eleştirilmişti, eleştirilmişti. Konya Nalçacı caddesi yapıldığı dönemde eleştirilmişti. Kayseri'nin Sivas caddesi bu kadar geniş cadde
"42 şehirde olimpik ya da yarı olimpik yüzme havuzu yoktu"
Türkiye'nin 2011 yılı rakamlarıyla Genel Müdürü olduğumda gördüğüm baktığımda 42 ilinde olimpik ya da yarı olimpik yüzme havuzu yoktu. Bugün tüm illerinde olimpik ya da yarı olimpik yüzme havuzları var. İlçelere ilçe tip havuzlar yapılıyor. Atlama kuleli.
Konya'da bir olimpik havuz yapıldı. Yarı olimpik bir havuz bitmek üzere. Tabii zihniyet devrimi olarak da bunları göreceksiniz. Bir yere bağlayacağım. Bu 42 havuz olmayan ilin içerisinde bizim hep sahil kentlerimiz vardı; Antalya, Mersin, Samsun, Trabzon, Ordu. Yüzme havuzları yapılırken, Konya’da hep yüzme havuzu vardı. Benim çocukluğumda açık havuz vardı. Sonra kapalı yapıldı. 2 havuz birden Kayseri’de vardı. Bildiğim kadarıyla Malatya’da vardı. Yani yüzme havuzları deniz olmayan yerlere yapılmış, millet yüzsün diye.
Türkiye'nin 3 tarafı denizlerle çevrili niye ünlü yüzücüler yetiştiremiyoruz. Muhabbetini genel bir olana kadar ben de yaptım da yüzmenin bir spor disiplini olduğunu ve bunun ancak yüzme havuzlarında sonuç alınabileceğini ve 42 ilde havuzun olmadığını işte o zaman gördük. Bir akşam vakti Tokat’a uğradım.
Gençlik Spor Bakanlığı yapmış büyüklerimizden Allah uzun ömür versin. Ali Şevki Erek yüzme havuzu içeriye girdim, utandım havuzun durumundan.
Ali Şevket bakanımızı aradım. O zira bizi her başarıda arar tebrik eder, kutlar. Dedim ki, burası sizin adınıza yakışmıyor. Burayı kapatıyoruz. Hemen tadilata başlıyoruz, yenilemeye başlıyoruz, duyarsınız, havuz kapatılmış niye kapandı diye bilgi verdi.
Efendim halk tercihlerimiz normal spor salonunun altında. Pardon güreşçilerimiz halter salonunun yanında çalışıyorlar. Güreş eğitim merkezi var. Onun için de küçük bir salon var, talepte bulundular. 6 ayda devletimiz tokat güreş eğitim merkezinde bir salon kazandırdı.
"Onlarca yıl bu son dönemdeki başarıları neden elde edemediler?"
"Kadın voleybolunda, erkek basketbolunda onlarca yıl bu son dönemdeki başarıları neden elde edemediler? Niye bu dönemde elde ediliyor? Elbette çocuklarımızın başarısı elbette ailelerimizin. Evet katkısı elbette antrenörlerimizin alın teri ama bir de uygulanan devletin uyguladığı hükümetlerin uyguladığı spor politikaları var. Şimdi eskilerde İstanbul’da kaç salon vardı, şimdi kaç salon oldu?
Vakıfbank’ın yaptığı salon efendim yine Burhan Felek Salonu mecra genişledi ki başarılar gelmeye başladı."
Kaynak: HABER7.COM