Muhalefet liderlerini şaşırtan teknoloji: Metroda fıkra gibi diyalog!

İBB Başkanı İmamoğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Akşener ve CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu arasında fıkra gibi bir diyalog gerçekleşti.

Politika - 2 yıl önce

İstanbul'da yapımına 2012 yılında başlanan ve AK Partili İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal döneminde hizmete alınan ilk sürücüsüz metro hattından haberdar olmayan muhalefet, komik duruma düştü.

İLGİNÇ DİYALOGLAR YAŞANDI

Dudullu-Bostancı Metro hattının açılışına katılan ve tören sonrası sürücüsüz metroya binen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu arasında ilginç diyaloglar gerçekleşti.

İMAMOĞLU: OTOMATİK KAPI VAR, GELİNCE AÇILIYOR               

Metroyu ilkokuldaki gibi bayraklarla donattıklarını söyleyen İmamoğlu, çevresindekilere metronun sürücüsüz olduğunu kendisi yapmış gibi anlattı. Durakta yolcu bekleme alanlarındaki cam bölmeler hakkında ise “Kapılar otomatik, gelince açılıyor” demesi dikkat çekti.

KILIÇDAROĞLU: DURMA İŞİ NASIL OLUYOR?

Böyle bir teknolojinin varlığından habersiz olduğunu aşikâr eden Kılıçdaroğlu, otomatik sürüşe şaşırırken “Durma işi nasıl oluyor?” diye sordu.

AKŞENER: AYNI PARİS’TEKİ GİBİ HA!

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ise Türkiye'de yıllardır var olan sistemi Paris'tekine benzeterek “Aynı Paris'teki gibi ha!” dedi.

BAKAN KARAİSMAİLOĞLU: BİZ 2019 YILINDA BURAYI YÜZDE 70'LİK İLERLEME ORANIYLA DEVRETMİŞTİK

Metro açılışıyla ilgili açıklamalarda bulunan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, "Bugün Bostancı-Dudullu metro hattının açılışlarını yapıyorlar. Biz 2019 yılında burayı yüzde 70'lik ilerleme oranıyla devretmiştik, aradan dört yıl geçti, şimdiye kadar çoktan bitirilmesi gereken bir hattı bugün bitiriyorlar. Kağıthane'den başlayıp Hasdal'dan, Kemerburgaz Göktürk'ten İstanbul Havalimanı'na kadar uzanan 32 kilometre uzunluğundaki metre hattımızın bu ay içerisinde açılışını yapacağız. Şubat ayında yine Başakşehir, Kayaşehir metrosunu açacağız" diye konuştu.

İLK SÜRÜCÜSÜZ METRO HATTI, 2017’DE HİZMETE ALINDI

Yapımına 2012 yılında başlanan ve Türkiye’nin ilk sürücüsüz metro hattı olma özelliği taşıyan Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy Metro Hattı’nın açılışı 15 Aralık 2017 yılında gerçekleştirildi. 

Açılışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan ilk sürücüsüz metro hattında, aracın içerisinde vatman bulunmuyor ve kumanda merkezinden kontrol ediliyor. Vagon artırma veya azaltma işlemi bile otomatik olarak gerçekleştiriliyor.

2018 YILINDA AVRUPA’DA BİRİNCİ, DÜNYADA ÜÇÜNCÜ SEÇİLDİ

Kasım 2018’de 1885 yılında kurulan, 90 farklı ülkeden üyesi bulunan ve toplu taşımacılık sektöründe dünyanın en büyük sivil toplum kuruluşlarından biri olan, Brüksel merkezli Uluslararası Toplu Taşımacılar Birliği (International Association of Public Transport-UITP), 2018 yılında tek seferde yolcu taşıma kapasitesi 500'den fazla olan sürücüsüz metro hatlarını inceledi.

En iyi sürücüsüz metroları inceleyen UITP'in araştırmasına göre, AK Parti döneminde hizmete açılan sürücüsüz Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy-Sancaktepe Metro Hattı, Paris, Roma, Barselona gibi şehirleri geride bıraktı.

Türkiye'nin ilk sürücüsüz metro hattı, Brüksel merkezli Uluslararası Toplu Taşımacılar Birliği tarafından yapılan araştırmada, dünyada üçüncü, Avrupa'da ise birinci seçildi.

SÜRÜCÜSÜZ METRONUN YAZILIMI TÜRKLERE EMANET

Anadolu Ajansı'nın 4 Aralık 2018 tarihli haberinde, yerli ve milli imkanlarla geliştirilen SCADA yazılımı, İstanbul'da AK Parti döneminde başlanan Kabataş-Mecidiyeköy-Mahmutbey sürücüsüz metro hattının idaresini sağlayacağı bildirilmişti. 

19 kilometrelik hattaki sürücüsüz metronun "anlık bilgiler ve kayıtlı hata, durum", "yolcu bilgilendirme", "anons", "kamera", "trenle sesli görüşme" gibi sistemlerini Eskişehir'deki bir teknoloji firması tarafından geliştirilen yerli ve milli yazılım yöneteceği açıklanmıştı.

MUHALEFETİN HABERSİZ OLDUĞU TEKNOLOJİ, TÜRKİYE'DE TEST AŞAMASINA GELDİ

Geçtiğimiz ay Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Gebze-Darıca Metro Hattı'nda kullanılacak Türkiye'nin ilk yerli metro setinin 2023 yılının ilk çeyreğinde Bakanlığa teslim edileceğini açıklamıştı. Karaismailoğlu, sürücüsüz yüksek teknoloji olarak üretilen metro projesinde test aşamasına geçileceğini belirtmişti.

Haftanın Öne Çıkanları

Alibaba'dan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay'a ziyaret

2023-01-05 16:05 - Gündem

Öldürülen Ülkücü Başkan Sinan Ateş'in son 2 haftası! MHP'ye lider olma hedefi vardı

2023-01-03 12:22 - Gündem

İsveç'ten NATO yolunda kritik adım: Anayasa kararı!

2023-01-03 02:23 - Dünya

Tuya ağacı faydaları nelerdir? Tuya ağacı saça nasıl uygulanır?

2023-01-03 12:16 - Sağlık

SİPER'de görüş aynı! Türkiye yerli Patrıot'a kavuştu

2022-12-31 21:13 - Gündem

Para kaybeden kaybedene: 1, 4 trilyon buhar oldu! Zenginlerin 'en kötü' senesi

2023-01-02 17:02 - Ekonomi

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici'den Sinan Ateş suikastı ile ilgili "Ülkücü Camianın Tepki Göstermemesi Söz Konusu Değil."

2023-01-03 21:32 - Gündem

Tunus'ta OHAL bir ay daha uzatıldı

2022-12-31 02:29 - Dünya

Üniversiteli Irmak'ın acı ölümü

2023-01-03 19:15 - Asayiş

Ümraniye'de silahlı kavgada eski kayınbiraderini öldürdü

2023-01-04 22:29 - Gündem

İlgili Haberler

Erdoğan'dan son dakika başıboş sokak köpeği açıklaması: Yalan ve çarpıtma

21:18 - Politika

Dışişleri Bakanı Fidan, İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan'ın yemin törenine katıldı

21:08 - Politika

Kemal Kılıçdaroğlu'ndan CHP hamlesi! Sloganı bile belli oldu

19:12 - Politika

Tahir Büyükakın, Erdoğan'ı hedef alan İsrailli bakana böyle seslendi: Ey köpek!

18:33 - Politika

Son dakika: Torunu uyardı, Erdoğan Macron'un davetini reddetti! Toplantıda ilk kez duyurdu

18:23 - Politika

Günün Manşetleri

Venezuela'da seçim sonuçlarına yönelik protestoda 6 kişi yaşamını yitirdi

22:03 - Dünya

ABD'de Müslümanlar, Biden'dan "İsrail'in soykırımını desteklemeyi bırakmasını&qu

21:43 - Dünya

Erdoğan'dan son dakika başıboş sokak köpeği açıklaması: Yalan ve çarpıtma

21:18 - Politika

İYİ Partili Cevat Saraç'tan Ali Erbaş'a ahlaksız saldırı!

21:07 - Gündem

İsrail'den Lübnan'ın başkenti Beyrut'a saldırı

20:27 - Dünya