Nükleer bomba dünyayı kurtarabilir

Dünya’yı asteroit çarpmasından korumak için en etkili yöntem nükleer silahlar olabilir

Teknoloji - 3 hafta önce

Çin'de yürütülen bir araştırma, Dünya'yı asteroit çarpmalarından koruma amacıyla daha fazla savunma teknolojisi geliştirilmesi gerektiğini öne sürüyor. Araştırmada, nükleer silahların bu tür tehditlere karşı en etkili çözüm olabileceği belirtiliyor.

Çin'in derin uzay keşif programında yer alan bilim insanları, olası bir asteroit çarpmasını önlemenin en güçlü yolunun nükleer silahlar kullanmak olduğunu savunuyor. Bu yaklaşım, Dünya'yı yaşamı tehdit eden büyük çarpmalardan koruma amacını taşıyor.

Nükleer çözüm

Araştırmacılar, bazı durumlarda sadece nükleer silahların bir asteroidi Dünya'ya çarpmaktan alıkoyabileceğini ifade ediyor. Uzayda nükleer silah kullanımını yasaklayan uluslararası anlaşmaların ve nükleer serpintinin yaratabileceği yıldızlararası kirlilik riskinin farkında olduklarını belirten bilim insanları, uzun vadeli bir perspektif benimsenmesi gerektiğini savunuyorlar. İnsanlığı kitlesel yok oluştan koruyacak nükleer temelli savunma sistemleri geliştirme çalışmalarının artırılmasının önemine vurgu yapıyorlar.

Bu ay yayımlanan bir makalede Çinli bilim insanları, mevcut asteroid verilerine dayalı yapılan risk değerlendirmelerinin yanıltıcı olabileceğini ve asteroit çarpması riskinin aslında daha yüksek olabileceğini belirttiler. Araştırmacılar, Dünya'ya yönelik en büyük tehditlerden birinin "dev" asteroitlerin henüz tespit edilmemiş olması olduğunu dile getiriyorlar. 2013 yılında Rusya'da meydana gelen ve 5.000'den fazla binaya zarar veren asteroit çarpması örnek gösterilerek, bu tür tehditlerin önceden tespit edilemeyebileceği hatırlatılıyor.

Araştırma, acil durumlarda Dünya'dan nükleer başlıkların fırlatılması için kısa bir zaman penceresi içinde (yedi gün ile bir ay arasında) hedefe ulaşabilecek bir sistemin geliştirilmesinin aciliyetine dikkat çekiyor. Ayrıca, uzun menzilli uçuşlar sonrası yüksek hassasiyetle hedefi vurabilen ve uzayda 10 yıldan fazla süreyle güvenli bir şekilde depolanabilecek nükleer başlıklar geliştirilmesi gerektiği vurgulanıyor.

Farklı asteroid türlerine karşı dış güç uygulama yöntemleri de inceleniyor. Kinetik çarpma, roket veya plazma motorları, güneş ışığı veya yüksek güçlü lazer silahları gibi alternatif yöntemlerin sadece belirli koşullarda etkili olabileceği, ancak asteroit çarpmasına bir hafta gibi kısa bir süre kala nükleer başlıkların tek çözüm olabileceği belirtiliyor.

Makalede, 1 milyon tonluk bir nükleer savaş başlığının 50 metre çapındaki karbonlu bir asteroide karşı koyabileceği ifade ediliyor. Hedefin daha büyük veya bileşeninin silikon olması durumunda, nükleer başlığın daha güçlü olması veya birden fazla füzenin fırlatılması gerekebileceği kaydediliyor. Bilinen en büyük nükleer başlık, 50 milyon ton TNT gücündeydi.

NASA'nın 2022 yılında gerçekleştirdiği DART misyonunda test edilen kinetik çarpma yöntemi, 350 metre çapındaki tehditlere karşı etkili olmuştu. Ancak bu yöntemin, uyarı süresi 50 yıl bile olsa, daha büyük tehditler karşısında yetersiz kalabileceği aktarılıyor.

Uluslararası anlaşmalar, nükleer silahların uzayda konuşlandırılmasını yasaklıyor. Ancak Çinli bilim insanları, bu sınırlamalara rağmen, insanlığı koruma amacını göz önünde bulundurarak, nükleer seçeneklerin ve diğer teknolojik yöntemlerin de araştırılması gerektiğini savunuyorlar.

#ESHAHABER.COM.TR
Haftanın Öne Çıkanları

Politik Aktivist Sahib Şəmizadə;Hayatının her satırı şu sözlerle ifade edilir: "İyi söz, iyi niyet, iyi amel"

2024-08-26 19:40 - Politika

430 bin ton soğan üretildi! Tarlada kilosu 6 TL

2024-08-29 13:58 - Ekonomi

Güney Kore'de, yapay zekayla oluşturulan sahte cinsel içerikli görüntülerden birçok kişi mağdur

2024-08-28 14:37 - Dünya

Kanada'da geçen yıl çıkan orman yangınları çoğu ülkeden daha fazla karbon salımına yol açtı

2024-08-29 12:18 - Dünya

Bakan Şimşek: Azalan cari açık ve dış finansman ihtiyacı dezenflasyon sürecine önemli katkı veriyor

2024-08-28 11:57 - Ekonomi

İsrail ordusundan Batı Şeria'ya hava saldırısı

2024-08-27 08:27 - Dünya

Bakan Tunç'tan son dakika Narin Güran açıklaması!

2024-08-28 20:12 - Gündem

Brent petrolün varil fiyatı 78,78 dolar

2024-08-28 10:22 - Ekonomi

BAE ve Fransa arasında Telegram gerilimi: Vatandaşımız Durov'un davasını takip ediyoruz

2024-08-27 09:08 - Dünya

Bugün toplu taşıma bedava mı, ücretsiz mi? 30 Ağustos Zafer Bayramı'nda Marmaray bedava mı?

2024-08-30 11:53 - Gündem

İlgili Haberler

TV+ ve TRT’nin dijital platformu tabii’den yepyeni spor ve eğlence kanalları

15:27 - Teknoloji

Microsoft'tan yapay zeka ortaklığı

14:37 - Teknoloji

NFC ile tahsilat yapılan OCTET mobil uygulaması hayata geçti!

14:33 - Teknoloji

Questyle ve Sennheiser’dan yüzde 50'ye varan indirim fırsatı

14:17 - Teknoloji

KVKK, 42 binden fazla ihbar, şikayet ve başvuruyu sonuçlandırdı

12:07 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İşbirliğimizi tüm ülkelerle geliştirmeyi arzu ediyoruz

15:18 - Gündem

Ordu'da kontrol noktasında motosikletin çarptığı jandarma personeli şehit oldu

14:57 - Gündem

İstanbul'da saldırı planları yapıyordu: PKK'nın sözde sorumlusu tutuklandı!

13:58 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Lübnan Başbakanı Necip Mikati ile telefonda görüştü

12:42 - Gündem

Yabancı diplomatların kariyerinde kritik başkent: Ankara

12:28 - Gündem