Çocuk Göğüs Hastalığı uzmanı Prof. Dr. Elif Dağlı, 7’den 70’e herkesin yakındığı bir konu olan öksürüğe dair doğru bilinen yanlışları ve merak edilen soruları yanıtlandırdı.
Anadolu Ajansı'nın Youtube kanalına konuşan Prof. Dr. Elif Dağlı şu ifadeleri kullandı;
ÖKSÜRÜK NEDEN GEREKLİDİR?
Öksürük insanlar için gerekli bir reflekstir. Öksürük olmasaydı biz içimize aldığımız tozları, mikropları dışarıya çıkaramazdık. Bunu yaparken derin bir nefes alırız. Karın kaslarımızı kasarız, birden patlar tarzda dışarıya atarız. Ve bu yaptığımız hareketle çok önemli miktarda tozu aslında siz hiç bilmeden görmeden dışarı atarsınız.
NE ZAMAN TEHLİKELİDİR?
Çok sık oluyorsa, tekrarlayıcı vasıfta olursa, uyandırıcı vasıfta olursa, bir yemek yemeyi veya normal hareketi yapmamızı engelleyecek tarzda olursa o zaman anormal bir hastalık belirtisi demektir.
ÖKSÜRÜK NEDEN GEÇMİYOR?
Hastalandım, hastalandığımın bittiği gün öksürük de mi bitecek. Bitmiyor. Çünkü bunun bir tamir süreci var. Hala o devam ediyor. Nefes borusu kendisinin üstünde meydana gelen hasarları düzeltecek, temizleyecek. Dışarıya atılması gereken bir madde varsa o süreç devam edecektir.
Yatar pozisyondayken salgıların daha fazla akıyor olması burnunuzdan, genzinizden içeriye doğru bir onu arttırıyor. Bir de alerjisi var, kontrol altında alerji ama enfeksiyon geçiriyor. Enfeksiyonla birlikte çok kontrolsüz hale geliyor. O zaman gece öksürükleri artar.
DOĞRU BİLDİĞİMİZ YANLIŞ...
En fazla bahsedilen şey, öksürüğün bir hastalık zannediliyor olması. Vücudun imdat sinyali olarak görüyorum. Bir yerde kapalı kaldınız, beyaz bayrak sallıyorsunuz 'Gelin buraya' diye işte onun gibi vücut 'Benim bir derdim var, kurtar onu' diyor. Öksürük şurupları bu nedenle zararlı oluyor. Öksürüğün sesini keser ama bitmedi hastalık. Sadece sesini kestiniz öksürüğün. Hastalığın içten içe işliyor. Daha da kötü bir şey bu. Öksürük bir hastalığın belirtisidir. O hastalığın ne olduğunu bulmak zorundayız.