Ordu'da 3 yılda 17 bin 500 dönüm arazi tarıma kazandırıldı

Haber 7 - Büyükşehir Belediyesi ile Ordu Tarım ve Orman Müdürlüğü iş birliğinde yürütülen "Atıl Tarım Arazilerinin Değerlendirilmesi Projesi" kapsamında 14 ilçede üreticilere siyez buğdayı, patates ve yeşil mercimek tohumu desteği verildi.

Ekonomi - 2 yıl önce

Ordu'da tarımsal üretimin canlandırılması amacıyla 3 yıldır yürütülen proje kapsamında, 17 bin 500 dönüm atıl arazi tarıma kazandırıldı.

Büyükşehir Belediyesi ile Ordu Tarım ve Orman Müdürlüğü iş birliğinde yürütülen, "Atıl Tarım Arazilerinin Değerlendirilmesi Projesi" çerçevesinde 14 ilçede üreticilere siyez buğdayı, patates, nohut, yeşil mercimek, mısır, soya fasulyesi, bal kabağı tohumu ve karma yem bitkisi desteği verildi.

Atıl tarım arazilerinin değerlendirilerek hayvancılığın geliştirilmesi amacıyla da Akkuş ve Mesudiye ilçelerinde korunga, yonca, yem, Macar fiğ tohumu, arpa ve yulaf dağıtıldı.

Proje sayesinde yeniden işlenmeye başlanan 17 bin 500 dönüm araziye 300 ton tohum ekildi.

"KENDİNE YETERLİ BİR ŞEHİR OLABİLMEK İÇİN ÇALIŞMALAR YAPIYORUZ"

Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Hilmi Güler, AA muhabirine, gıda ve tarımın dünyanın temel konularından biri olduğunu söyledi.

Atıl Tarım Arazilerinin Değerlendirilmesi Projesi'ni 3 yıl önce başlattıklarını belirten Güler, "Proje sayesinde 17 bin 500 dönümlük atıl araziyi tarıma kazandırdık. Bu önemli bir rakam. Aynı zamanda da değişik ürünlerden 300 ton tohum yardımı yaptık." dedi.

Güler, tohum yardımı yapılan ürünlerden bazılarının siyez buğdayı, soya fasulyesi, mısır, arpa, mercimek olduğunu ifade ederek "Karma yemlerle de destekledik. Dolayısıyla burada hem tarım hem hayvancılık için atıl tarım arazilerini devreye almış olduk." diye konuştu.

Projenin önemine dikkati çeken Güler, şöyle devam etti:

"Şimdi hemşehrilerimiz tekrar topraklarına geri dönüyorlar. Gurbet türküleri söylemeden, şimdi artık kendi memleketlerine dönüyorlar. Bu hem tarımı hem aynı zamanda gıda sektörünü değerlendirmiş oluyor. Buna bağlı olarak da turizmi, hayvancılığı geliştiriyoruz. Tam bir entegrasyon içerisinde sulama yatırımlarıyla birlikte Ordu'muz gerçekten ilgiyle izlenen bir il durumunda. Burada yapmak istediğimiz öncelikle, doğduğu yerde doymak. İkincisi de kendi kendine yeterli bir şehir olabilmek için çalışmalar yapıyoruz."

Güler, ekonomik olarak da gelir getirici çalışmalar olduğu için yatırımların bu alana yönlendirildiğine dikkati çekerek bu çalışmalarla hem zenginlik hem de gıda güvenliğinin sağlandığını söyledi.

Soğuk hava depolarını faaliyete geçirerek çalışmaları sürdürülebilir hale getirmeye gayret gösterdiklerini de dile getiren Güler, "Topyekun bir çalışma var. Klasik belediyeciliğin dışında olan bu çalışma halkımızı hem mutlu ediyor hem de unutulan kaynaklara tekrar dönmelerini sağlıyor." dedi.

GELİR GETİRİCİ ÜRÜNLER YETİŞTİRİLİYOR

Güler, bu alandaki çalışmalar sayesinde, bölgede 10 bin yıllık geçmişi olan buğdaya tekrar sahip çıkıldığını, gelir getirici ürünler arasında yer alan salep ve mavi yemişin üretiminin de canlandırıldığını söyledi.

Biyoinovasyon Merkezinde doku kültürüyle kendi fide ve fidanlarını yetiştirdiklerini belirten Güler, böylece kendi içinde bir döngü oluşturduklarını anlattı.

Güler, hem boş arazilerin tarıma kazandırmasını hem de yeni ürün denemelerini çok önemsediklerini vurgulayarak bunların tamamının klasik belediyeciliğin dışındaki uygulamalar olduğunu dile getirdi.

Tarımsal çalışmaların istihdama katkısı olduğuna işaret eden Güler, "Mesela üniversite öğrencileri ilginç uygulamalara girdiler, bıldırcın üretimine geçtiler. Mantar, arı sütü üretimlerimiz, önder kadın çiftçi çalışmalarımız var." diye konuştu.

Güler, gelir kaynaklarının artması, kooperatifçiliğin gelişmesi ve kadınların ekonomiye katılmasının çok önemli olduğunu ifade ederek şu değerlendirmede bulundu.

"Nüfusumuzun yarısı kadın, dolayısıyla kadınları devreye sokuyoruz. Yüzde 60'ı genç, gençler devreye giriyor. Üretici pozisyonunda olmaları da aynı zamanda sosyal güvenlikleri ve gelecekleri açısından önemli. Dolayısıyla aynı zamanda mutlu bir toplum oluşuyor çünkü fındık bir ay, 11 ay boş kalıyorlardı. Şimdi 11 ayı da değerlendiriyoruz."

Haftanın Öne Çıkanları

Soylu'dan Kılıçdaroğlu'na tek kelimelik yanıt: Yalancı

2022-05-25 15:53 - Politika

Alperen Duymaz eşi kübra Kelkit kaç yaşında ne iş yapıyor?

2022-05-26 08:55 - Gündem

Merkez Bankası'ndan son dakika dolar ve enflasyon tahmini

2022-05-23 10:20 - Ekonomi

Türkiye’nin insanlı ilk uzay görevine Bakan Varank'tan gülümseten yanıt

2022-05-23 23:40 - Ekonomi

Cem Bölükbaşı, Monako'daki F2 yarışında 11. oldu

2022-05-29 13:45 - Spor

Türkiye, İsveç ve Finlandiya'ya resti çekti: Somut adım atılmazsa süreç ilerleyemez

2022-05-25 20:20 - Gündem

Ukrayna, Litvanya'dan daha fazla M113 Zırhlı Personel Taşıyıcı alacak

2022-05-26 01:59 - Dünya

Bu yıl 7,4 milyon ton plastik atığın geri dönüştürülmesi bekleniyor

2022-05-29 15:18 - Ekonomi

Ukrayna Rusya savaşında 3 ayın bilançosu ağır

2022-05-24 22:12 - Dünya

Sıfırcı öğretmene beraat kararını Yargıtay bozdu!

2022-05-26 12:06 - Gündem

İlgili Haberler

Cevdet Yılmaz, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Thomas Ossowski ile görüştü!

17:48 - Ekonomi

Japonya'da enflasyonla mücadele için 250 milyar doları aşan ekonomi paketi onaylandı

16:48 - Ekonomi

Çiftçiye 112 milyon lira destek ödemesi

16:38 - Ekonomi

Erdoğan: Hazırlıklı olmak gerek! Tüm kaynakları harekete geçirme vakti

16:17 - Ekonomi

Hamburger ve dönere gramaj denetimi

15:53 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Meteorolojiden bazı bölgeler için kar uyarısı

17:38 - Gündem

Japonya'da enflasyonla mücadele için 250 milyar doları aşan ekonomi paketi onaylandı

16:48 - Ekonomi

Çiftçiye 112 milyon lira destek ödemesi

16:38 - Ekonomi

MHP, Fatih Altaylı ve İsmail Saymaz hakkında suç duyurusunda bulunacak

16:32 - Politika

Yangında ölen 5 kardeşle ilgili Bakan Göktaş'tan açıklama: Kendi içimizde teftiş başlattık

16:12 - Gündem