Osmanlı'dan günümüze uzanan lezzet: Yağ somunu

Konya’da geleneksel bir tat olarak bilinen yağ somunu Osmanlı'dan günümüze kadar uzanan lezzetiyle vazgeçilmez hale geldi. Özellikle her sabah namazı sonrası vatandaşlar iş yerine gitmeden önce yağ somunu yedikten sonra işine gidiyor.

Yaşam - 3 yıl önce

Konya’da geleneksel bir tat olan ve unutulmaya yüz tutan tereyağlı yağ somunu, sabah namazına gelen vatandaşlar tarafından cami çıkışından sonra özellikle kahvaltı olarak ilgi görmeye devam ediyor. 30 yıl önce abisinin mesleği olan fırıncılığa merak üzerine başlayan 4 çocuk babası 42 yaşındaki Ali Işıklı, abisi Vehbi Işıklı ile beraber bu lezzeti her sabah vatandaşlara sunuyor. Erken saatlerde fırına gelerek yağ somununun hamurunu hazırlayan iki kardeş, daha sonra fırını yakarak hazırlanan hamurları tek tek açıyor. Daha sonra vatandaşların isteğine göre pastırmalı, sucuklu, kavurmalı, küflü peynirli, ballı, peynirli, helvalı gibi 20 farklı çeşitte yağ somununu hazırlayarak fırına atıyor.

52 yaşındaki Kosovalı hasta yemek borusu kanseriydi, şifayı Türkiye'de buldu

 Bu gelenek Osmanlı döneminden kalma

Tarihi Bedesten Çarşısı Kapu Camii civarında hizmet veren Ali Işıklı, “İlkokulu bitirdikten sonra 1992 yılında mesleğe başladım. O zamanlar burada abim vardı. Burada ben 30 yıldır fırının başında duruyorum. Yağ somunumuz şöyle gelişti; bu lezzetin tarihi aslında çok eskiye dayanıyor. Bu gelenek Osmanlı döneminden kalma. Biz bu işe başladık ve alanı bu yöne çevirdikten sonra farklı şekillerde yağ somunu yapmaya başladık. Şuanda yağ somunu olarak 20 çeşidimiz var. Yağ somununu bu şekilde yapan ilk biziz. Bunu abimle birlikte geliştirdik. Kendimiz malzemelerimizi aldık, Konya’mızın özellikle küflü peyniri var.  Asıl orijinali küflü peynirli olanıdır. Daha sonra biz kavurmalı, kaşarlı, sucuklu, pastırmalı gibi birçok çeşidi vatandaşlarımıza sunduk, onlar da beğendi. Şuanda gayet güzel bir şekilde tüketiliyor. Bu yağ somunu Konya’daki neredeyse bütün fırınlarda mevcut hale geldi. Bizim burada bir geleneğimiz var. Cuma günü sabah namazında burası çok yoğun olur, Kapu Camii olmasından dolayı. Vatandaşlar sabah namazına gelir, namazını kılar ve burada da yağ somununu yer daha sonra iş yerine gider” dedi.    Cuma günleri buranın bir maneviyat değeri var

Abisinin yanına ilk başladığı yıllarda mesleğin zorluğunu yaşadığını daha sonra bu zorlukları aştığını anlatan Ali Işıklı, “Tabii her mesleğin kendine göre zorluğu var ama ben şimdi bu zorluğu atlattım diyebilirim. Çünkü 30 yıla yakın süredir her gün aynı iş ile meşgul olduğumuz için artık bir zorluğu kalmadı. Meslekteki tek zorluk ise sabah 3-4 gibi gelmek zorundasın. Hamur hazırlanacak daha sonra dinlenmesini bekleyecek. Sonrasında ise hazırlanacak ürünler fırına geldi ve o şekilde devam edecek. Cuma günleri buranın bir manevi değeri var. Aileler geliyor bizim için de iyi oluyor. Hafta sonu da aynı şekilde bizim gruplarımız olur. Pazar günü ailesiyle gelenler buraya gelerek yağ somunu yerler” diye konuştu.    Tüm damak lezzetine hizmet veriyoruzGeleneksel hale gelen bu damak lezzetini herkesin tüketebilmesi için fiyatlarda yükseltme yapmadıklarını belirten yağ somunu ustası Işıklı, “Fiyatlarımıza da fazla bir zam yapmıyoruz. Çünkü biz burada orta kesime hitap ediyoruz. Onları düşünerek liste fiyatını uygulamıyoruz. Çeşitlerimize gelecek olursa en başta tüm çeşitlerimize hakiki tereyağı kullanırız. Küflü ve kaşar peynir, Kars kaşarı, deri tulum, sucuk, pastırma, helvalı, ballı ve peynirin 10 çeşidi gibi çeşitlerle tüm damak zevkine hizmet veriyoruz” şeklinde konuştu. Yağ somunu yemek için iş yerine gelen Oğuz Kaan Şahin de, “Biz her hafta grup olarak arkadaşlarla toplanıp buraya geliriz. Vazgeçilmez bir lezzet olduğu için. Biz buradaki lezzeti Konya’nın pidesinin Konya’nın pizzası olduğunu düşünüyoruz. Biz her hafta gelir, kahvaltımızı yapar, daha sonra iş yerimize gideriz” dedi.

KAYNAK : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Sedef Kabaş'a bir kötü haber daha! 81 ilde harekete geçiliyor

2022-01-22 17:12 - Politika

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, ekonomist ve akademisyenlerle bir araya geldi

2022-01-22 16:02 - Ekonomi

Son Dakika: Gazeteci Sedef Kabaş tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi

2022-01-22 18:06 - Gündem

MKE Ankaragücü Denizlispor maçı canlı izle! BeIN Sports Max 1 TFF 1.Lig 22. Hafta

2022-01-22 18:12 - Spor

Elif'in dramı! Eltisi iki çocuğunu kuyuya atmıştı, şimdi de kocası tarafından öldürüldü

2022-01-22 17:41 - Gündem

Ümraniye zirve aşkına hata yapmıyor!

2022-01-22 16:28 - Spor

Bakan Özer'in müdürü fırçaladığı görüntüyle gündem olan okul, 15 günde yenilendi

2022-01-22 16:12 - Gündem

MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI 10 TERÖRİST ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ...

2022-01-22 16:53 - Gündem

Diyarbakır'da 941 kırsal mahalle yolu, ulaşıma açıldı

2022-01-22 16:19 - Gündem

Günahlarından arınmak için buz tutan nehre atlayan kadının hazin sonu!

2022-01-22 17:27 - Gündem

İlgili Haberler

Dışarıda yediklerinizden farksız: Evde et döner nasıl yapılır?

13:52 - Yaşam

"Çubuk basma peyniri" yurdun dört bir yanına gönderiliyor

12:48 - Yaşam

Yurt genelinde sıcaklıklar 3 ila 6 derece artacak

08:02 - Yaşam

Filiz Akın hastanede tedavi altına alındı

16:07 - Yaşam

Yurt genelinde sıcaklıklar yarından itibaren 3 ila 6 derece artacak

15:07 - Yaşam

Günün Manşetleri

İsrail'in Batı Şeria'da bir kafeye düzenlediği hava saldırısında 18 Filistinli hayatını ka

00:07 - Dünya

İsrail'in Batı Şeria'da bir kafeye düzenlediği hava saldırısında 16 Filistinli öldü

23:32 - Dünya

Bakan Yerlikaya'dan Tuzla'daki polise silahlı saldırı olayına ilişkin paylaşım

23:02 - Gündem

Bakan Yerlikaya, "Türk Devletleri İşbirliği Günü" resepsiyonunda konuştu

22:52 - Gündem

MGK Bildirisi: İsrail'in insanlık dışı saldırıları karşısında Türkiye Lübnan halkının yanındadı

22:37 - Gündem