Oxford Araştırma Görevlisi Rzayeva'dan Rusya ve Türkiye açıklaması!

Oxford Enerji Çalışmaları Enstitüsü Araştırma Görevlisi Rzayeva, “Rusya, Türkmenistan gazının herhangi bir yönde ihraç edilmesine her zaman karşı çıktı. Türkmenistan gazı Trans Caspian Boru Hattı ile Türkiye pazarına nakledilebilir” dedi.

Dünya - 2 yıl önce

Oxford Enerji Çalışmaları Enstitüsü Araştırma Görevlisi Gülmira Rzayeva, Türkmenistan gazının, Güney Gaz Koridoru ve Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı (TANAP) üzerinden Türkiye ve Avrupa'ya taşınmasıyla ilgili açılamalarda bulundu. Türkmenistan’ın dünyada en zengin doğalgaz rezervine sahip olan 4. ülke olduğunu belirten Rzayeva, “Bu ülkenin büyük hacimde doğalgazı komşu ülkelere ihraç potansiyeline sahip. Türkmenistan, Çin’e 35 milyar metreküpe yakın doğalgaz ihraç ediyor ve 4. Boru hattını da inşa etmekle bu hacmi 2 defaya yakın artırmayı planlıyor” dedi.

DOĞAL GAZ FİYATLARIN İNMESİ BAKIMINDAN ELVERİŞLİ OLABİLİR

Azerbaycan, Türkiye ve Türkmenistan’ın geçtiğimiz hafta imzaladıkları anlaşmayla Azerbaycan ve Türkiye üzerinden Avrupa’ya doğalgaz aktarmayla ilgili planlarını açıkladığını vurgulayan Rzayeva, “Günümüzde yüksek doğalgaz fiyatlarını göz önüne aldığımızda hem Türkiye hem de Avrupa pazarında fiyatların inmesi bakımından elverişli olabilir. Doğal olarak Türkmenistan’ın ihracatını artırması için mevcut olan doğalgaz yataklarına yatırım yapılması gerekecek. En büyük rezervi olan Galkynyş doğalgaz sahasını geliştirmek ve daha çok doğalgaz hasıl etmek için yatırım gerekiyor. Galkynyş doğalgaz sahası geliştirilirse 10-12 milyar metreküpten fazla gaz nakledilebilir. Bununla ilgili Güney Gaz Koridoru’nun da kapasitesini artırmak gerekecek” dedi.

TÜRKMENİSTAN GAZI İÇİN GÜNEY GAZ KORIDORU, TANAP VE TAP’IN KAPASİTESİ ARTIRILMALI

Azerbaycan’ın Avrupa'ya naklettiği doğalgaz hacmini 10 milyar metreküp artıracağıyla ilgili AB ile anlaştığını hatırlatan Rzayeva,“Güney Gaz Koridoru’nun kapasitesi artırılırsa bu ilk olarak Azerbaycan gazı için yapılacak. Türkmenistan doğalgazı da Avrupa’ya nakledilirse Güney Gaz Koridoru, TANAP ve Avrupa'ya giderse TAP’ın da kapasitesi artırılmalıdır. Ancak TAP’ın kapasitesinin 20 milyardan fazla artırılma imkanı mevcut değil. TANAP’ın kapasitesi ise maksimin 32 milyar metreküp artırılabilir. 2026’ya kadar Azerbaycan gazı için yapılması planlanıyor. Türkmenistan Avrupa’ya 10-12 milyar metreküp doğalgaz ihraç etmeyi planlıyorsa bu iş üzerinde dikkatli çalışılmalı, belki de yeni bir boru hattı çekilmeli” ifadelerini kullandı.

RUSYA, TÜRKMENİSTAN GAZININ İHRAÇ EDİLMESİNE HER ZAMAN KARŞI ÇIKTI

Türkmenistan gazının Avrupa’ya nakledilmesine siyasi açıdan engel oluşabileceğini de dile getiren Rzayeva, “Bildiğiniz gibi Rusya, Türkmenistan gazının herhangi bir yönde ihraç edilmesine her zaman karşı çıktı. Aynı zamanda Çin’e de ihraç edilmesine karşı çıkmıştı. Ancak Çin, Rusya’yı ikna etmişti ve buna karşın Gazprom’u projeye dahil etti ve ona gelir vaat etmişti. Bugün ise dünya düzeninde jeopolitik ve stratejik açıdan durumlar tamamen farklıdır. Bölgede Rusya’nın etkisi çok zayıfladı. Türkiye’nin, Azerbaycan’ın aynı zamanda Avrupa ve ABD’nin çabaları sayesinde siyasi engel aradan kaldırılabilir ve Türkmenistan gazı Trans Caspian Boru Hattı’nın yapılmasıyla Türkiye pazarına nakledilebilir. Bunun için süre gerekiyor. Doğal olarak bu büyük projenin gerçekleşmesi için birkaç yıl gerekecek” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev 14 Aralık’ta Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhammedov'un ev sahipliğinde Türkmenistan'ın Avaza bölgesinde düzenlenen "Türkiye-Azerbaycan-Türkmenistan Devlet Başkanları 1. Zirvesi'nde" bir araya gelmiş ve Türkmenistan gazının Türkiye ve Avrupa'ya ulaştırılması için üç ülke arasında "Enerji Alanında İşbirliğinin Geliştirilmesine Dair Mutabakat Zaptı" imzalanmıştı.

Haftanın Öne Çıkanları

Kocaeli'nde feci kaza: 3 genç hayatını kaybetti

2022-12-15 17:19 - Gündem

Hatalı dönüş faciayı getirdi: 3 ölü

2022-12-15 16:48 - Gündem

İşkence çiftliği: Kaçırdıkları kızlara tecavüz edip parmaklarını kestiler!

2022-12-16 11:02 - Gündem

Bakan Kurum'dan konut müjdesi!

2022-12-13 11:03 - Ekonomi

Instagram avatar akımı: Yapay zeka avatar uygulaması nasıl kullanılır? Avatar nasıl yapılır?

2022-12-14 11:02 - Yaşam

Türkiye Yüzyılı II: Anadolu İrfanı ve Cesaret

2022-12-16 17:03 - Gündem

ÖZEL - En ucuz ulaşım bu şehirde! 'Konya hiçbir zaman davasından vazgeçmedi'

2022-12-16 16:28 - Politika

Kilidi çözecek soru: H.K.G. 2012'deki soruşturmada neden şikayetçi olmadı?

2022-12-12 21:02 - Gündem

Hatalı dönüş faciayı getirdi: 2 ölü 1 yaralı

2022-12-15 15:16 - Gündem

Sevgilisi, Elif'i çalıştığı kafede müşteriye iltifat ettiği için öldürmüş

2022-12-14 23:45 - Gündem

İlgili Haberler

İsrail ordusundan Beyrut'un güneyine yönelik hava saldırısı

03:42 - Dünya

Miçotakis'ten dikkat çeken Türkiye açıklaması!

03:08 - Dünya

İspanya'da felaket üstüne felaket! Yine sel vurdu! Ölü sayısı açıklandı

01:42 - Dünya

Trump ile Zelenskiy görüşmesinde ses getiren Elon Musk ayrıntısı

01:07 - Dünya

Trump ile Zelenskiy arasındaki telefon görüşmesine Elon Musk da katılmış

00:57 - Dünya

Günün Manşetleri

İspanya'da felaket üstüne felaket! Yine sel vurdu! Ölü sayısı açıklandı

01:42 - Dünya

Trump ile Zelenskiy görüşmesinde ses getiren Elon Musk ayrıntısı

01:07 - Dünya

ABD'nin yeni Başkanı Trump'tan Filistin sözü! Abbas'la görüşme

00:37 - Dünya

İstanbul'da terör örgütü DHKP/C operasyonunda yeni gelişme

00:28 - Gündem

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın Yunanistan ziyaretinde ne konuşuldu?

00:17 - Politika