Haber7
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yılın 3. Enflasyon Raporu'nu açıkladı.
TCMB Başkanı Fatih Karahan, açıklamalarında, dezenflasyon sürecinin öngörülen şekilde ilerlediğini söyledi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 2024, 2025 ve 2026 yıl sonlarına ilişkin enflasyon tahminlerini değiştirmedi. TCMB, 2024 sonu için enflasyon tahmini yüzde 38’de sabit bırakarak revizyona gitmedi.
Küresel piyasalar ABD'de ekonomisine dair endişelerin devam etmesiyle karışık seyrederken, yurt içinde de Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan'ın yapacağı Enflasyon Raporu sunumu yatırımcıların odağına yerleşti.
Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,07 düşüşle 10.016,80 puandan başladı.
Borsalardaki volatilitenin ardından nakde dönmek için yapılan satışlar, FED’den agresif faiz indirimi beklentilerinin gerilemesi ve Orta Doğu’da jeopolitik risklerin daha fazla ısınmaması; altın fiyatlarında yükselişi frenliyor.
Piyasalarda gündemi Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Şirin Sarı, Haber7’ye değerlendirdi.
ENFLASYON RAPORU AÇIKLANDI
Merkez Bankası’nın enflasyon tahminlerini değiştirmediğini belirten Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Şirin Sarı, TCMB Başkanı Fatih Karahan’ın açıklamalarına değindi.
Şirin Sarı, Merkez Bankası’nın sıkı para politikası duruşunun devam edeceği yönündeki açıklamaların enflasyon için önemli olduğunu vurguladı. Fatih Karahan’ın ‘dezenflasyon süreci başladı’ cümlesine değinen Sarı, politika faiz karar metninde temmuz ayına işaret edildiğini ve ekonomik anlamda atılan adımların da politikalara paralel ilerlediğini dile getirdi.
‘KARA PAZARTESİ’ FIRTINASI DİNİYOR MU?
Hafta başı itibarıyla piyasada sert düşüşlerin yaşandığını söyleyen Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Şirin Sarı, Japonya Merkez Bankası ve asya piyasalarında yaşanan gelişmelerin küresel bir fırtınaya dönüştüğünü belirtti. Fed’in faiz indirimine ilişkin gelişmelerinde etmen olduğunu ABD tarafında verilerin resesyon endişesi oluşturduğunu dile getiren Şirin Sarı, yatırımcıların panik satışlarından uzak durması gerektiğini ifade etti.
Yurt içinde borsanın 10 bin puanın üzerinde tutunmaya çalıştığını belirten Şirin Sarı, kapanışların 10 bin puan seviyesinde olmasının ‘olumlu’ olarak değerlendirdi. Sarı, para girişinin beklendiğini ve ağustos ayı itibarıyla girişlerin hızlanacağını vurguladı.
Yatırımcıya kriz zamanlarında kademeli alımları tavsiye eden Şirin Sarı, orta uzun vadede borsada seyrin pozitif olduğunu belirtti.
ALTIN FİYATLARINDA BASKI
Küresel piyasalarda yaşanan fırtınanın altına da yansıdığını ifade eden Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Şirin Sarı, altında jeopolitik risklerin önümüzdeki dönemde ‘kritik’ olduğunu belirtti. Sarı, altının yükseliş trendinin İsrail-Filistin savaşı ile başladığını ancak fiyatlanmakta zorlandığı dönemlerde yönünü Fed’e çevirdiğini dile getirdi. Altında yükseliş trendinin devam ettiğini söyleyen Sarı, eylül ayı itibarıyla altında rekor seviyelerin görülebileceği yönünde tahminlerde bulundu.
eshahaber.com.tr