Ramazan ayında tok tutan besinler

Bitlis'in Tatvan ilçesinde görev yapan Diyetisyen Merve Demir, Ramazan ayına günler kala beslenme uyarısında bulundu. Demir "Doğru beslenildiği takdirde 15-16 saatlik açlık bizi zorlamayacaktır” dedi.

Sağlık - 2 yıl önce

Ramazan ayına günler kala doğru beslenme yöntemleri hakkında bilgiler veren Diyetisyen Merve Demir, “Ramazan ayının hakkını manevi anlamın dışında beslenme anlamında da vermek gerekiyor. İftar saati gelsin de şunu yiyelim diye düşünülmemesi gerekiyor. Bu tarz düşünceler ile günümüzü atlatırsak zor bir Ramazan geçiririz. Peki nasıl yapmamız gerekiyor? Ramazan ayında hala 2 öğün hakkımız var. Belli saatlerde bir şeyler yiyebiliyoruz. Vücudun ihtiyacını ona verdiğin zaman gün içerisindeki 15-16 saatlik içerisindeki açlık bizi zorlamayacaktır. İlk birkaç gün alışma sürecinden dolayı zor geçebilir. Ama ondan sonra buna alışacağımızı ve daha kolay geçireceğimizi bilmek gerekiyor” dedi. 

 PROTEİN ZENGİNİ BESİNLER TÜKETİLMELİSahurda kahvaltılık ürünleri kullanmanın daha doğru olduğunu vurgulayan Demir, “Bunu ağır besinlerden sağlamak yerine örneğin et tüketiminden ziyade peynir ve yumurta gibi kahvaltı tarzı ilerlemek çok daha doğru olacaktır. Peynir ve yumurtanın yanında bir yağ grubunu yanına eklediğimiz takdirde gün içerisindeki tokluk süremiz uzar. Bu ise tahin ve pekmezden sağlanabilir. Fakat bunun da miktarına mutlaka dikkat etmek gerekiyor. Yoksa her şeyin fazlası sıkıntı olduğu gibi gün içerisinde bu da sizi susatacaktır. Zeytin, ceviz bu tür ürünlerde sağlıklı bir yağ grubu ve kararında alındığı zaman orucu olumlu etkileyecektir” diye konuştu.  SAHURDA MUTLAKA LİFLİ ÜRÜNLER TERCİH EDİLMELİVücut için hem vitamin hem de mineralleri sağlamak amacıyla lif alınması gerektiğini söyleyen Merve Demir, “Liflerde bulunan su içeriğinin fazla olmasından dolayı günü daha rahat geçireceğiz. Ekmek grubunda da mutlaka ürün tüketilmelidir. Esmer, tam buğday, çavdar ve chia tohumlu ekmekler olabilir veya bunu yulaftan bile karşılayabilirsiniz. Sahurdan hemen sonra uyumak doğru değildir. Mutlaka yarım saat 45 dakika beklemek gerekiyor” dedi.  MUTLAKA HURMA İLE BAŞLANMALIKan şekerini dengelemek amacıyla hurma tüketilmesi gerektiğini vurgulayan Diyetisyen Demir, “Hurmanın içerisinde bulunan potasyum, magnezyum gibi faydalı mineraller sayesinde gün içerisindeki yorgunluğu ve açlığı biraz daha dengelemiş olacağız. Ardından biraz su ve çorba ile yemeğe giriş yapılabilir. Ana yemeği ihtiyacımıza göre az bir miktarda tabağa alarak yavaş yavaş yiyerek ilerleyebiliriz. Yemekten sonra tekrar bir şeyler yiyebileceğimizi bilmemiz gerekiyor. O an tıka basa mideyi doldurmanın çok da bir anlamı yok. Tüm gün 15-16 saat boş bir mideye birden yüklenmekte yanlış olacaktır. Bundan dolayı hazımsızlık ve sindirim problemleri yaşanacaktır” şeklinde konuştu.   İFTARDAN 2 SAAT SONRAYA KADAR BİR ŞEY TÜKETİLMEMELİDİR2 saatin ardından illa tatlı tüketilecek ise daha hafif tatlılar tüketilmesi konusunda bilgi veren Diyetisyen Merve Demir, “Dondurma ve az şekerli muhallebi tercih edilebilir. Tatlıdan ziyade iftardan sonra meyve yemek gerekiyor" ifadelerini kullandı.  ÇAYIN YANINA KURU MEYVE TERCİH EDİNKuru meyvenin daha sağlıklı olduğunu belirten Demir, “İftardan sonra yapılan çay keyfinin yanında tatlılar ve börekler yerine kuru meyveleri tercih etmenizi öneririm. Örneğin cennet hurmasının kurusu vardır ve tatlı isteğini bastıran bir alternatiftir. Özellikle yanına ve içerisine ceviz koyarak tüketildiği zaman çayın yanında tatlı isteğinizi durduracaktır” dedi. 

#haber7

Haftanın Öne Çıkanları

Cuma suresi Arapça okunuşu Türkçe anlamı Cuma Suresi anlamı!

2022-03-25 12:37 - Gündem

Uzman çavuş maaşı 2022 kaç para oldu? TSK asker maaşları tablosu

2022-03-25 13:31 - Gündem

ŞOK market ayçiçek yağı satış fiyatı 2022 kaç para?

2022-03-25 12:51 - Gündem

Fitre 2022 ne kadar Diyanet günlük fitre hesaplama nasıl olur?

2022-03-24 15:45 - Gündem

BİM ayçiçek yağı fiyatları 2022 5 litrelik yağ satış fiyatı kaç para?

2022-03-25 12:14 - Gündem

İBB sosyal destek kart ne zama yatıyor kaç para yatıyor?

2022-03-27 15:58 - Gündem

Selçuk Bayraktar, İnsansız Savaş Uçağı Kızılelma'nın kanatları takılmış son halini paylaştı

2022-03-27 23:48 - Ekonomi

Düşen bayrağı asmak için tırmandıkları Uludağ'da mahsur kaldılar

2022-03-28 00:48 - Gündem

Furkan Vakfı kurucusu Alparslan Kuytul kökeni nereli kaç yaşında, evli mi?

2022-03-24 15:36 - Gündem

Ukraynalı mültecilerin İsveç korkusu! Yağmurdan kaçarken doluya tutuldular

2022-03-28 18:02 - Dünya

İlgili Haberler

Grip şikayetiyle gelen 5 hastanın 4’ü korona

19:33 - Sağlık

Sigara ve alkol 50 yaş üstü erkeklerde baş boyun kanseri riskini artırıyor

11:33 - Sağlık

Prostat başlangıcı için 50 yaş uyarısı! Prostat kanseri nedir ve nasıl geçer?

10:58 - Sağlık

Ağrısız şişlikler deyip geçmeyin, ölümle sonuçlanıyor! Lenf kanseri belirtileri...

11:52 - Sağlık

Prostat kanserinde erken teşhis hayati önem taşıyor

14:33 - Sağlık

Günün Manşetleri

Bakan Tekin soruları yanıtlıyor! 20 bin öğretmen ne zaman atanacak?

22:52 - Gündem

Özgür Özel'den 'ezan' çıkışı! Peki gerçek ne?

22:23 - Politika

AK Parti Sözcüsü Çelik'ten Özgür Özel'e tepki

19:23 - Politika

AK Parti'nin MYK toplantısı sona erdi! Ömer Çelik'ten sivil anayasa açıklaması

18:58 - Politika

İsrail'de siyasi deprem: Netanyahu Gallant'ı görevden almayı düşünüyor

18:52 - Dünya