Dünyanın en büyük Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST, bu yıl, 30 Ağustos – 4 Eylül tarihleri arasında Samsun Çarşamba Havalimanı’nda gerçekleştirilecek. TEKNOFEST 2022 için geri sayım sürerken festival kapsamında Roket Yarışması heyecanı da başlıyor. Öğrencilerin havacılık ve uzay teknolojileri alanlarına ilgilerini arttırmak ve bu alandaki kabiliyetlerini geliştirmek üzere düzenlenen Roket Yarışması bu yıl 01-10 Ağustos 2022 tarihleri arasında öğrencileri ağırlıyor.
ZORLU BİR SÜRECİN ARDINDAN FİNALİSTLER BELİRLENDİ
T3 Vakfı çatısı altında, Roketsan yürütücülüğünde gerçekleştirilen Roket Yarışması’na bu yıl toplam 455 takım başvurdu.
Lise kategorisinde 36 takımdan 29'u, Orta irtifa kategorisinde 61 takımdan 47'si, Yüksek irtifa kategorisinde 6 takımdan 4'ü, Zorlu Görev kategorisinde de 1 takımdan 1'i Atışa Hazırlık Raporu (AHR) aşamasını başarıyla tamamladı. AHR’yi başarıyla geçerek Aksaray Atış Alanındaki faaliyetlere katılım sağlayacak takım sayısı 81 oldu.
Bu 81 takım Aksaray Atış Alanı’nda yapacakları montaj/entegrasyon faaliyetleri sonunda atış yapmaya hak kazanıp kazanmayacakları hakemler tarafından Aksaray Atış Alanında değerlendirilecek.
Roket Yarışması’nda dereceye giren takımlar, 30 Ağustos – 4 Eylül tarihleri arasında Samsun Çarşamba Havalimanı’nda düzenlenecek olan TEKNOFEST’te duyurulacak.
"BURADA TER DÖKEN GENÇLER MİLLİ TEKNOLOJİ HAMLESİ'NİN BİRER NEFERİ OLACAK"
Roketsan Genel Müdürü Murat İkinci, yarışmada finale kalan tüm takımlara başarılar dileyerek şunları söyledi:
“Burada ter döken bütün arkadaşlarımız gelecekte ülkemize güç verecek, Milli Teknoloji Hamlesi’nin birer neferi olacaklar. Gençlerimizin heyecanına ortak olmaktan ve gençlerimizi desteklemekten çok büyük gurur ve kıvanç duyuyoruz. Bu yarışmaya katılan her bir gencimiz her bir takımımız başarılı olsa da olmasa da bu sahadaki deneyimi özümseyerek bunun karşılığını mutlaka alacaktır. Ve şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki TEKNOFEST kuşağı gençlerimiz olduğu sürece geleceğe güvenle bakıyoruz, bu yeteneklerimizle Roketsan çatısı altında buluşmak için can atıyoruz. Kendine güvenen, yeteneklerini sergilemek isteyen tüm gençlerimizi önümüzdeki yıllarda Roket Yarışması’nda görmek istiyoruz.”
TAKIMLAR 4 FARKLI KATEGORİDE YARIŞTI
Lise, ön lisans, lisans ve lisansüstü öğrencilerinin takım olarak katılımına açık olan yarışmada 4 farklı kategori yer alıyor. Yarışma lise (5000 feet), orta irtifa (10.000 feet), zorlu görev (10.000 feet) ve yüksek irtifa (20.000 feet) kategorilerinden oluşuyor. Yarışmada temel olarak, takımların tasarlayıp ürettikleri roketlerin hedef irtifaya erişmesi, roket içerisinde taşınan asgari 4 kg’lık faydalı yükün roketten çeşitli yöntemlerle ayrılması; hem roket bileşenleri hem de faydalı yükün paraşütle yere sağlam indirilerek kurtarılması hedefleniyor.
KAYNAK : Haber7