Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırıları devam ederken, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile düzenlediği ortak basın toplantısında AB Rusya'ya yönelik beşinci yaptırım paketini açıkladı. Von der Leyen, "Yaptırımlarımızı bir adım daha ileri götürmeyi teklif ediyoruz. Onları daha geniş ve daha keskin hale getireceğiz, böylece Rus ekonomisinde daha da derinlere inecekler'' dedi.
Almanya Cumhurbaşkanı'ndan Putin çıkışı: Artık dönüş yok
BEŞİNCİ YAPTIRIM PAKETİNDE NELER VAR?
"Rusya'nın en büyük ikinci bankası olan VTB'nin de aralarında bulunduğu 4 önemli Rus bankasına tam işlem yasağı konacak
1- RUSYA'DAN GELEN KÖMÜRE YILDA 4 MİLYAR EURO DEĞERİNDE İTHALAT YASAĞI
Söz konusu beşinci paketinin altı ayağı olduğunu aktaran von der Leyen, “İlk olarak, Rusya'dan gelen kömüre yılda 4 milyar euro değerinde bir ithalat yasağı uygulayacağız. Bu, Rusya için bir diğer önemli gelir kaynağını kesecek.
Rusya hizmet sektöründe 2020'den beri en sert daralma
ABD'den Rusya'ya dolar yasağı
Putin'den 'düşman ülkeler' ile ilgili yeni karar
2- 4 ÖNEMLİ RUS BANKASINA TAM İŞLEM YASAĞI
İkincisi, Rusya'nın en büyük ikinci bankası olan VTB'nin de aralarında bulunduğu 4 önemli Rus bankasına tam işlem yasağı konacak. Artık piyasadan tamamen kopardığımız bu dört banka, Rus bankacılık sektöründeki pazar payının yüzde 23'ünü temsil ediyor. Bu, Rusya'nın mali sistemini daha da zayıflatacak'' ifadelerini kullandı.
Putin’in başı çok ağrıyacak, dünya ayağa kalktı!
İspanya'nın Mayorka kentinde Rus oligarka ait bir yata el konuldu
İngiltere'den Rus oligarklarla bağlantılı jetin havalanmasına engel
Rus oligark restorana gidecek para bulamıyor
3- AB LİMANLARINA ERİŞİMİN YASAKLANMASI
Leyen, "Üçüncüsü, Rus gemilerinin ve Rus tarafından işletilen gemilerin AB limanlarına erişiminin yasaklanması. Bazı muafiyetler, tarım ve gıda ürünleri, insani yardım ve enerji gibi temel ihtiyaçları kapsayacaktır. Ek olarak, Rus ve Belarus karayolu taşımacılığı operatörlerine bir yasak önereceğiz. Bu yasak, Rus endüstrisinin temel malları elde etme seçeneklerini büyük ölçüde sınırlayacaktır” dedi.
4- 10 MİLYAR EURO DEĞERİNDE İLAVE İHRACAT YASAKLARI
Rusya'ya yönelik yeni yaptırım paketinde dördüncü ayağın ihracat olduğunu bildiren von der Leyen, "Dördüncüsü, Rusya'nın savunmasız olduğu bölgelerde 10 milyar euro değerinde ilave ihracat yasakları. Bu, örneğin kuantum bilgisayarları ve gelişmiş yarı iletkenleri, ayrıca hassas makine ve nakliye ekipmanlarını içerir. Bununla Rusya'nın teknolojik tabanını ve sanayi kapasitesini düşürmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
5- 5,5 MİLYAR EURO DEĞERİNDE ÖZEL YENİ İTHALAT YASAKLARI
Yaptırım paketinin beşinci ayağının ise Rusya'nın ve oligarklarının odundan çimentoya, deniz ürünlerinden liköre kadar olan ürünlerdeki para akışını kesmek için 5,5 milyar euro değerinde özel yeni ithalat yasakları içerdiğini aktaran von der Leyen, “Bunu yaparken, Rusya ile Beyaz Rusya arasındaki boşlukları da kapatıyoruz'' dedi.
AB'DEN RUSYA'YA KAMU PARASI DA GİTMEYECEK
Yeni paketin son ve altıncı ayağını açıklayan Leyen, "Altıncısı, Rus şirketlerinin üye devletlerdeki kamu alımlarına katılımına yönelik genel bir AB yasağı veya Rus kamu kurumlarına yönelik Avrupa veya ulusal tüm mali desteğin hariç tutulması gibi çok hedefe yönelik bir dizi önlem alıyoruz. Çünkü Avrupa vergi parası her ne şekilde olursa olsun Rusya'ya gitmemelidir'' dedi.
Söz konusu yaptırım paketinin onaylanması için AB Komisyonu tarafından görüşülüp karara bağlanması gerekiyor.
PUTİN'DEN AB'NİN YAPTIRIMLARINA SERT CEVAP: DEMEK BU KADAR İLERİ GİDECEKLER
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "Batı’dan bazı Rus mallarının kamulaştırılmasına yönelik açıklamalar duyuyoruz. Demek bu kadar ileri gidecekler. Öyleyse bunun iki ucu keskin bir silah olduğunu kimse unutmasın" dedi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin sanayi ve tarımsal kalkınma konulu bir toplantıda Rus ekonomisi, dünyadaki enerji ve gıda krizi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Batılı ülkelerin kendilerine yönelik yaptırımlarını eleştiren Vladimir Putin, bu adımların uluslararası anlamda krize neden olduğunu savundu. Putin, “Gelişmiş ülkelerin ekonomi, enerji, gıda politikalarındaki hataları, tüm dünyada gıda ürünleri fiyatlarında keskin bir artışa yol açtı. Bu durum, son haftalarda sadece derinleşiyor. Ortaklarımızı, onların ekonomi ve enerji alanındaki hatalarını Rusya'ya yıkma ve bu bağlamda oluşan sorunları yine bizim zararımıza olacak şekilde çözme girişimlerini gözlemliyoruz. Bazı Avrupa ülkelerinin şirketimiz Gazprom üzerindeki baskı da dahil olmak üzere dünyadaki enerji sektöründe durum kötüleşmesine neden oluyor" dedi.
"BUNUN İKİ UCU KESKİN BİR SİLAH OLDUĞUNU KİMSE UNUTMASIN”
Gazprom’un mal varlıklarının dondurulmasıyla ilgili Almanya ve bazı ülkelerdeki tartışmaları işaret eden Putin, "Batı’dan bazı Rus mallarının kamulaştırılmasına yönelik açıklamalar duyuyoruz. Demek bu kadar ileri gidecekler. Öyleyse bunun iki ucu keskin bir silah olduğunu kimse unutmasın” diyerek Batılı ülkelere rest çekti.
Dünyadaki gıda krizi ve fiyatlardaki artışa değinen Putin, “Bu yıl küresel gıda kıtlığı sorununu dikkate alarak ihracat konusunda ihtiyatlı olmalıyız. Artan üretim hacimlerinin Rusya'daki gıda fiyatlarının dünya pazarından daha düşük olmasını sağlayabiliriz” dedi. Rusya’daki gıda fiyatları ve üretimde yaşanan zorluklarla ilgili yine Batının kendilerine uyguladığı yaptırımları işaret eden Putin, “İşletmelerin çalışması ve Rusya ile Belarus'tan gübre tedarik zinciri bloke ediliyor. Batı'da gübre üretimi ise yüksek doğalgaz fiyatları nedeniyle azalıyor. Fiilen bu da Batı'daki ortaklarımızın faaliyetlerinin bir sonucu” ifadelerini kullandı.
#haber7