Şap hastalığı nedir? Şap hastalığı insana bulaşır mı? Hayvanda şap hastalığı belirtileri…

Hayvanlarda görülen ve insanlara da bulaşabilmesi tehlikesi taşıyan şap hastalığı, Kurban Bayramının da yaklaşmasıyla tekrardan gündemde. Kurban Bayramına hazırlık işlemleri hızla devam ederken arama motorlarında şap hastalığı nedir, belirtileri nelerdir? Soruları yer aldı.

Sağlık - 1 yıl önce

Çift toynaklı hayvanlarda görülen şap hastalığı, son zamanlarda hayvan pazarlarının kapatılmasına, görüldüğü yerlerin karantina altına alınmasına sebep olmuştur. Tespit edildiği andan itibaren aşılamanın başlanması gereken şap hastalığının insandan insana bulaşıp bulaşmayacağı ise merak konusu. Peki, büyükbaş hayvanlardaki şap hastalığının tedavisi nedir ve şap hastalığı insanlara bulaşır mı?

ŞAP HASTALIĞI NEDİR?

Şap hastalığı, çift toynaklı hayvanlarda görülen viral bir enfeksiyondur. Halk arasında tabak veya dabak olarak bilinir. Evcil veya yabani tüm çift tırnaklı hayvanlarda görülebilen, kronik durumlarda zayıf ve yavru hayvanlarda ölüme sebebiyet veren, genellikle et, süt ve iş gücü kaybına sebep olan viral bir rahatsızlıktır.

Akut seyirli, çok bulaşıcı ve zoonotik viral bir enfeksiyon olan şap hastalığının bulaşma oranı oldukça yüksektir. Hassas hayvan topluluklarında (popülasyonlarında) % 100'e kadar ulaşabilmektedir. Bu yüzden ekonomik, siyasi ve ticari açıdan büyük öneme sahiptir.  Virus fiziksel etkenlere karşısında duyarlılık göstermektedir. Isıya dayanıksız olup 37 C'de 12 saatte, 60-65 C’de 1/2 saatte, 85 C’de ise birkaç dakikada etkisiz hale gelebilmekte.

HAYVANLARA ŞAP HASTALIĞI BELİRTİLERİ NEDİR?

Büyükbaş hayvanlarda görülen şap hastalığının ilk belirtileri; iştahsızlık, depresyon, ateş ve süt veriminde azalmadır. Gün içerisinde salya akışı gerçekleşir ve dil-dişetinde kesecikler şekillenir.

Bu keseciklere; iki parmak arasında, koroner kısımda, meme derisinde, ağız ve burun mukozasında rastalanır. Keseciklerin yırtılmasıyla geniş ülseratif yaralar ortaya çıkabilir. Dil üzerindeki yaraların genel olarak birkaç gün içerisinde iyi olmasına karşın ayaklardaki ve nazal alandaki lezyonlar genellikle ikinci bakteriyel virüslerle karşılaşabilir.

HAYVANLARDA ŞAP HASTALIĞI TEDAVİSİ, KAÇ GÜNDE GEÇER?

Bulunulan bölgede çıkan şap hastalığının önünü alabilmek için o bölgenin sosyo-ekonomik durumu ve hayvanların oranı göz önünde bulundurulmalıdır. Şap hastalığının tedavisi ve kontrolü için 3 yöntem karşımıza çıkmaktadır:

 1. Kesim: Şap hastalığına yakalanmış hayvanların ve bunlar ile temas etmiş hayvanların kesime tabi tutulması esas alınır. Amaç, virüs kaynağının tüketilmesi (eliminasyonu) ve virüs yayılımını kesmektir. Bu yöntemin dezavantajı, büyük ölçüde hayvan kaybına neden olabilir çünkü şap hastalığının hayvanlar arası bulaşıcılığı çok yüksek. 

2. Karantina: Şap virüsü ile sadece bu yöntemden sonuç alınamayacağı açıktır. Ancak diğer yöntemler ile birlikte dikkat edildiğinde karantina oldukça önemlidir.

3. Aşılama: Hastalığın yaygın olduğu ülkelerdeki hayvan topluluğunda (popülasyonunda) yüksek antikor düzeyinin sağlanması hedeflenir. Bu yüzden düzenli ve yoğun aşılama ile hayvanlarda virüse karşı direnç hedeflenir. Ancak tam başarı sağlanabilmesi için karantina ve önleyici (profilaktik) takviyelere ihtiyaç duyulur.

ŞAP HASTALIĞI İNSANA GEÇER Mİ?

Şap hastalığı nadir de olsa insana bulaşabilir ancak halk sağlığını tehdit edecek bir durum söz konusu değil. Şap hastalığı görülen hayvanların eti, 4 derecede en az 24 saat dinlendirildikten sonra yenilebilecek kıvama gelir. Et bu şekilde hem virüslerden tamamen arınmış olur hem de lezzeti daha iyi duruma gelir.

Haftanın Öne Çıkanları

Genel Başkan adaylığını mı açıklayacak? Özgür Özel'den açıklama

2023-09-12 22:37 - Politika

MHP'den yerel seçim açıklaması

2023-09-09 12:27 - Politika

Ankara'da dehşet! Eşini ve baldızını hayatda kopardı.

2023-09-10 21:37 - Gündem

Aydın'da korkunç kaza! Elektrik direğine saplandı

2023-09-12 10:09 - Gündem

Adana'da kız meselesi canlara maloldu! Silahlı kavgada 2 kişi öldü

2023-09-14 23:28 - Gündem

Kim Milyoner Olmak İster'de 1 milyon lira kazanan Rabia Göğercin köyünün gururu oldu

2023-09-11 17:18 - Gündem

Motosiklet faciası: 2 genç kız hayatını kaybetti

2023-09-10 22:09 - Gündem

Husumetlisinin Yaşamına Son verdi O Anları Canlı Yayın Yaptı

2023-09-10 04:08 - Gündem

'Hatalı sollama' 3 kişiyi hayattan kopardı

2023-09-14 15:27 - Gündem

Başakşehir’de kız kavgasında kan aktı: 1 ölü

2023-09-13 17:37 - Gündem

İlgili Haberler

Sağlık Bakanlığı'ndan vatandaşlara son dakika uyarısı: Muayeneye gidin

19:42 - Sağlık

Sağlık Bakanlığından "Ağız ve diş muayeneleri düzenli aralıklarla yapılmalı" uyarısı

18:48 - Sağlık

Prof. Dr. Canan Karatay’dan grip aşısı uyarısı: "Her yıl yapılıyorsa, o aşı aşı değildir!"

18:28 - Sağlık

Canan Karatay, ‘Yıllarca sağlıksız diye yedirmediler’ diyerek uyardı: Kaşık kaşık tüketin

17:12 - Sağlık

İnme ve beyin hasarı sonrası yeni bir yaşama adım attılar

19:28 - Sağlık

Günün Manşetleri

TZOB Başkanı Bayraktar, kahverengi kokarcadan zarar gören üreticiler için önlem talep etti

10:22 - Ekonomi

Ticaret Bakanlığından hızlı kargo dolandırıcılığı uyarısı

10:12 - Gündem

Kayserispor-Fenerbahçe! Muhtemel 11'ler

09:07 - Spor

Kar kapıya dayandı! Buz kesecek, lapa lapa yağacak AKOM'dan son dakika İstanbul açıklaması

09:02 - Gündem

Yunanistan'dan kapıda vize uygulamasına yeşil ışık

08:57 - Gündem