HABER7
Bayraktar TB-2 SİHA’larla Suriye’de, Libya’da, Karabağ’da, Ukrayna’da harp sahasındaki dengeleri değiştiren, adına yabancı dillerde şarkılar yazılan, KIZILELMA insansız savaş aracını üreten, uzay projeleri için düğmeye basan ve dünyanın en büyük insansız hava aracı ihraç eden firması ünvanını elde eden BAYKAR’a yönelik 6’lı masadan tehdit söylemleri yükselmeye devam ediyor.
Daha önce önü kesilen ilk yerli uçağımızın mimarı Nuri Demirağ, havacılık tarihine adını yazdıran Vecihi Hürkuş, silah fabrikasında havan mermisi üreten ancak baskılar nedeniyle bu üretimi gizli yapmak zorunda kalan ve imalathanesinde çıkan patlama sonucu feci şekilde can veren Nuri Killigil, ilk Türk özel uçak bombası fabrikasının kurucusu olan fakat sonrasında soba üretmek zorunda bırakılan Şakir Zümre gibi örneklerin günümüzde tekrarlanma tehlikesi bulunuyor.
Terörle mücadelede TSK’ya büyük kabiliyetler kazandıran İHA ve SİHA’ları üreten 4 firmadan biri olan BAYKAR’ı “Türkiye için büyük risk” sözüyle nitelendiren Kılıçdaroğlu, HDP destekli 6’lı koalisyon masasının SİHA karşıtlığını bir kez daha göz önüne serdi. Kılıçdaroğlu, “Diyelim ki 'arkadaşımız İHA'yı yapıyor'. Sadece özel sektöre verirseniz Türkiye için büyük risk. Yarın fabrikayı kalktı Amerikalılara sattı. Ya da bizim tank-paleti verdiğimiz gibi Katarlılara verdi. Olmaz. Dünyanın bütün demokrasilerinde savunma sanayii mutlaka devletle beraber yürümek zorundadır. Çünkü silahı kullanacak olan kim? Ordu kullanacak. Savunma Sanayiini devlet kontrol edecek. Özel sektör belli parçalarını üretebilir, rekabet ortamı yaratılabilir.” dedi.
SİHA karşıtlığını “devlet kontrolü” kılıfıyla dillendiren CHP Genel Başkanı ve 6’lı koalisyonun cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, zaten var olan yürürlükteki mevzuattan habersiz olduğu belirlendi.
DEVLET ONAYLAMAZSA İCRAAT YAPAMIYORLAR
Edinilen bilgilere göre, Türkiye’de BAYKAR’ın da aralarında yer aldığı bütün savunma sanayi kuruluşlarının ihracata dair bütün hamleleri Milli Savunma Bakanlığı iznine bağlı. Savunma sanayii firmaları, yurt dışı ihracatı için MSB’ye başvurmak zorunda. MSB, şirketlerden gelen başvuruyu Dışişleri Bakanlığı ve Genelkurmay’a aktarıyor. Dışişleri Bakanlığı, Genelkurmay, Milli İstihbarat Teşkilatı gibi mercilerden onay alınınca MSB, ilgili firmaya ihracat yapabilme izni veriyor. İşlem uygunsuz görülürse reddedilebiliyor.
İZİNSİZ YAPILAMAZ
Bu gerçeği, BAYKAR Teknoloji CEO’su Haluk Bayraktar da vurguluyor. 16 Ocak 2023’te Habertürk TV’de katıldığı canlı yayın programında konuya ilişkin soruları cevaplandıran Bayraktar, şu sözleri sarf etti:
“Türkiye’de savunma sanayiinde iş yapan firmalar devlet iznine tabi. İzin almanız lazım. İzin almadan yapamazsınız bunu. Diyelim ki yaptınız. Satmak için Milli Savunma Bakanlığı'na başvurmanız lazım. MSB'ye başvurduktan sonra Dışişleri, İstihbarat, Savunma Sanayii Başkanlığı gibi devlet organlarına sorup, onay alıp, ondan sonra satabilirsiniz. ‘Ben şuraya satayım, buraya vereyim’ böyle bir şey söz konusu değil. Devlete imzalı bir formla başvurmak zorunda.”
27 İHRACATLA DÜNYA DEVİ
BAYKAR Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, “Öz sermayemizle geliştirdiğimiz, milli ve özgün İHA’larımız sayesinde dünyanın en iyileri arasında yerimizi aldık. 2022'de imzaladığımız sözleşmelerde ihracatın payı %99.3” ifadelerini kullandı.
Kemal Kılıçdaroğlu’nun hedef aldığı BAYKAR, bugüne kadar tam 27 ülkeye SİHA ihraç etti. İsrail, ABD gibi bu alanda ileri teknolojiye sahip ülkeleri geride bırakan BAYKAR, yalnızca 2022 yılında 18 ülke ile ihracat sözleşmesi imzaladı. BAYKAR’ın 2022 yılı ihracat geliri 1,18 milyar dolar olarak kayıtlara geçti.
Olası iktidar değişiminde savunma alanındaki yerli projelerin akamete uğratılacağı sinyalini veren diğer örneği ise 6’lı masa paydaşlarından Deva Partisi Genel Başkanı Ali Babacan vermişti. Babacan, ABD sermayeli FOX TV’de katıldığı programda, BAYKAR’ı tehdit ederek, “Kusura bakmasınlar, onlara dokunacağız.” demişti.