Ukrayna topraklarındaki 1000 kilometre uzunluğundaki cephe hattının en sıcak noktası aylardır Pokrovsk ve çevresi oldu. Donetsk bölgesinde tren hatları için kavşak niteliğindeki kasaba, lojistik açıdan stratejik önem taşıyor. Rus ordusunun aylardır taarruz etmesine rağmen girmeyi başaramadığı Pokrovsk, 2023 yılının Bahmut kentine benzemeye başladı.
Yoğun kayıplara rağmen taarruzdan vazgeçmeyen Rus ordusu, Ukrayna doğusundaki Bahmut kasabasını yaklaşık 6 ay süren çatışmalar sonrası elde edebilmişti. Fakat Ruslar benzer sonuca Pokrovsk'ta henüz ulaşabilmiş değil.
Rusların tüm çatışma noktalarında ölü-yaralı asker kaybı günde 1500 dolayında seyrediyor. Ukrayna'ya dünyanın dörtbir yanından paralı asker taşıyan Kremlin yönetimi bu devasa kaybı umursar gibi görünmüyor.
Moskova'nın sadece ocak ayında Pokrovsk cephesinde kaybettiği personelin boyutu akıllara durgunluk veriyor.
SON 30 GÜNDE SADECE POKROVSK CEPHESİNDE 15 BİN RUS ASKERİ ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ
Ukrayna Genelkurmay Başkanı Oleksandr Siriski, Pokrovsk yönüne taarruz eden Rus askerlerinden 15 binini son 30 günde etkisiz hale getirdiklerini duyurdu. Ukraynalı generale göre, savaş dışı bırakılan 15 bin askerden en az 7 bini öldürüldü.
Ukrayna birliklerinin komutanı Siriski, sosyal medya hesabında bu klibi paylaştı.
Cephedeki duruma ilişkin yayınlanan raporlara göre Rus güçlerinin imza attığı saldırıların yüzde 44'ü Pokrovsk çevresinde gerçekleşiyor. Kasım-Aralık 2024 döneminde zirveye çıkan taarruz hamleleri sırasında Ruslar büyük kayıplar verdi.
Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nin yayınladığı veriler, 24 Şubat 2022 tarihinden buyana Moskova'nın ölü-yaralı asker kaybı toplamının 840 bini aştığını ileri sürüyor.
Kiev basınına konuşan çeşitli uzmanlara göre, savaşın daha da uzaması halinde Rusya'nın Ukrayna'daki kayıpları ülke nüfusunun geleceği üzerinde çok büyük tehdit oluşturabilir. Yaşanan yoğun kayıp, yüzyılın sonuna dek Rusya nüfusunun yarı yarıya azalmasına yol açabilecek bir saatli bombaya kapı araladı.
UKRAYNA ORDUSU DA TÜKENMEK ÜZERE: AVRUPA'DAN ASKER BEKLENİYOR Öte yandan personel açığı had safhaya ulaşan Ukrayna ise cephe hattını tutmakta giderek daha da zorlanıyor. İnsan kaybını minimuma indirmek için havada ve karada robotik sistemlere ağırlık veren Ukraynalılar bir yandan askerliğe müsait vatandaşları zorla silah altına alma faaliyetini sürdürüyor.
AYDA 40 BİN ASKER KAYBEDİYOR
Sürekli taarruz halindeki Rus birliklerine karşı ayakta kalmaya çalışan Kiev yönetimi için tablo her geçen gün daha da kritik bir vaziyet alıyor. Sadece Pokrovsk'ta 15 bin olmak üzere ayda 40 binden fazla asker kaybeden Rus ordusu, son bir ayda 15'ten fazla yerleşim yerini ele geçirmeyi başardı. Aylardır kısmen gerilemekte olan Ukrayna birlikleri bu durumu bir türlü tersine çeviremedi.
Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenski bu nedenle çareyi Avrupa'dan 'zinde güç' formülünde buldu. İngiltere, Almanya, Fransa ve Polonya bir süredir Ukrayna'ya asker gönderme fikrini tartışıyor.
ABD'de Donald Trump yönetiminin devreye girmesiyle kurulacak barış masasında bir anlaşma formülü aranacak ve sonrasında bu barışı muhafaza etmek için Ukrayna'da 200 bin kadar Avrupa askeri 'barış gücü' adıyla konuşlanacak.
Ukrayna savaşının finanse edilmesinde Avrupa'nın daha fazla katkı vermesini bekleyen Trump, her ne kadar 'barış gücü' planına yeşil ışık yaksa da yüzbinlerce askerden oluşması beklenen bu ordu için 'güvenlik garantisi' sunmuş değil. Moskova ise böyle bir hamlenin mevcut krizi NATO-Rusya savaşına dönüştüreceği konusunda uyarılarda bulunuyor.
Asker transferi planına liderlik eden Fransa ve İngiltere'nin bu iş için olası bir ateşkes anlaşmasını bekleyip beklemeyeceği şimdilik meçhûl.
Bu noktada Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un geçtiğimiz günlerdeki mesajı daha da anlam kazanıyor:
"Boşuna kendinizi kandırmayın, Ukrayna'daki savaş yakın zamanda bitmeyecek."
#ESHAHABER.COM.TR #haber #gündem #sondakika #news #press #worldnews