Su kaynaklarını korumamıza yardımcı olacak yöntemler

Su kaynaklarının korunması hem kendi yaşamımız hem de gelecek nesillerin yaşamı için oldukça önemli. Bu noktada üzerimize birçok iş düşüyor. PEki su kaynaklarının korunması için neler yapılabilir? İşte detaylar...

Yaşam - 1 yıl önce

Su, dünyamızdaki yaşamın kaynağı ve canlı ekosisteminin hayatını devam ettirebilmesi için de ihtiyaç duyduğu en temel öğe. Dünyamızın milyonlarca yıldır sürdürdüğü ve kendi kendini temizleyerek canlılara hayat veren su döngüsü, yine insan etkisi ile son yıllarda iyice bozulmaya başladı.

Bilinçsiz su kullanımı ve tüketimi, hızlı sanayileşme, büyüyen şehirler ve yanlış tarım uygulamaları gibi birçok farklı faktör suyumuzun kirlenmesine ve kendi içerisindeki döngüsünün bozulmasına yol açıyor. 

İşte, israf etmeden kullanabileceğimiz ve koruyabileceğimize dair ipuçları...

ATIKLAR DOĞRUDAN SUYA BOŞALTILMAMALI

Suyumuzu en çok kirleten öğelerden birinin bilinçsiz ve kontrolsüz şekilde doğaya bırakılan atıklar olduğu biliniyor. En basit haliyle gün içerisinde mutfaktan boşaltılan ve suya karışan yemek artıkları, kullanılmış yağlar, suya atılan peçete ve kağıtlar, kanalizasyona dökülen atıklar doğrudan suya karışarak kirlenmesine neden oluyor. Bu da suyun temas ettiği toprağın kirlenmesi ve kendi içindeki dengesinin bozulmasına, aynı zamanda da bu suları tüketen evcil hayvan ya da insanların hastalanmasına yol açıyor. Atık kontrolünün hem bireysel hem de şirketler ya da kamu kurumları tarafından çok iyi yapılması, suyun korunması ve temiz tutulması için atılabilecek en önemli adımlardan.

SUYUN BOŞA KULLANIMI ENGELLENMELİ

Suyumuz, hayatımızı devam ettirmemiz için ihtiyaç duyduğumuz en önemli kaynak. Bunun için de tek damlasının bile israf edilmemesi, boşa akıtılmaması ve kullanılmaması çok önemli. Özellikle evlerin içerisinde elde bulaşık yıkamak, el yıkarken ya da diş fırçalarken suyu boşa akıtmak, bozuk su tesisatlarını tamir ettirmemek, sık ve gereksiz yere araç yıkatmak, bahçe sulama gibi işlemler için damlama gibi etkin yöntemleri kullanmamak suyun israf edildiği örnekler arasında. Bu ve benzeri kullanım yanlışlarının da önüne geçerek suyumuzu koruma altına almak ise çok önemli.

PLASTİK KULLANIMINDAN VAZGEÇİLMELİ

Suyumuzu en çok kirleten maddelerden biri de plastik. Günlük hayatımızda birçok noktada kullandığımız ve doğaya doğrudan zarar veren plastikler, suyun içerisinde yüzlerce yıl bozulmayarak kirletici özelliklerini koruyor. Bunun için plastik poşetler, şişe sular gibi ürünlerin kullanımının sıfıra indirilmesi gerekiyor. Doğaya bırakılan her bir plastik madde, canlı ekosistemini de doğrudan etkileyerek yaşam alanlarını tahrip ediyor.

ÇEVREYİ KİRLETEN ÜRÜNLERİN KULLANIMI AZALTILMALI

Gün içerisinde sıkça kullanılan, plastiğin yanı sıra geri dönüştürülemeyen farklı materyallerden oluşan ürünlerin kullanımı da suyumuzu kirleten unsurlar arasında. Deodorant, parfüm gibi ürünlerin hem üretimi hem de kullanımı sırasında yapılan hatalar da su kaynaklarının uzun vadede farklı kimyasallarla kirlenmesine neden oluyor. Yine buna benzer kişisel bakım ürünleri ve kozmetikler de suyun kirlenmesini sağlıyor. Bu ürünlerin kullanımı sonrasında yıkanması sırasında karışan kimyasal maddeler, su kaynaklarına ulaşarak doğanın dengesinin bozulmasına yol açıyor. Bunun için doğa dostu olan, sertifikalı ve kirlenmeyi azaltacak ürünlerin tercih edilmesi de etkili bir yöntem olabilir.

DENİZ, GÖL VE NEHİRLERİN TEMİZ TUTULMASI OLDUKÇA ÖNEMLİ

Su döngüsünün en önemli parçalarından biri olan ve ana su kaynakları arasında da sayılan denizlerin, göllerin ve nehirlerin de kirletilmemesi ve korunması gerekiyor. Bu su kaynaklarına çöp atılmaması, var olan çöplerin temizlenmesi ve hiçbir şekilde atık karıştırılmaması suyun korunması için çok önemli. Özellikle su döngüsünün önemli bir parçası olan tatlı su kaynaklarının kirletilmemesi için bireysel olarak harekete geçilmesi canlı hayatın devamlılığı için de gerekli noktalardan biri olarak öne çıkıyor.

PİL ATIKLARINA DİKKAT EDİLMELİ

Günlük hayatta bir güç kaynağı olarak kullanılan piller, suyu ve toprağı kirleten en önemli maddeler arasında. İçerisinde bulunan cıva, kurşun, nikel gibi ağır metaller, atık olarak doğaya bırakıldıklarında uzunca bir süre kirlenmeye sebebiyet verebiliyor. Bu sebeple pillerin mutlaka toplanması, uygun alanlara atık olarak bırakılması, imha edilmesi ya da geri dönüştürülmesi gerekiyor. Pillerin suya hiçbir şekilde temas ettirilmemesi büyük önem taşıyor.

Haftanın Öne Çıkanları

Film gibi olay! Vedat Kapan, sahnede türkü söylerken kendi ölüm haberini aldı

2023-03-22 11:57 - Magazin

KARDEMİR'de toplu iş sözleşmesi imzalandı

2023-03-21 15:58 - Ekonomi

Yardım önerisine depremzede Ahmet amcadan duygulandıran yanıt

2023-03-18 17:18 - Ekonomi

Orkun Kökçü şov yaptı! Feyenoord, Shakhtar'a gol oldu yağdı

2023-03-17 00:28 - Spor

Altın yakıtını doldurdu!

2023-03-17 11:37 - Ekonomi

Son 500 yılın en büyük depremi! AFAD raporunda çarpıcı detaylar 7 fay birden kırıldı, köyler kaydı

2023-03-22 12:02 - Gündem

Eyüpspor'un hayali suya düştü! Modric'in yeni adresi...

2023-03-22 11:15 - Spor

Başörtülü depremzedeyi okula kaydetmediler! ‘Başındakiyle mi geleceksin?'

2023-03-18 15:23 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fuat Oktay ve kabine üyelerinin tamamını aday yapacak

2023-03-22 23:48 - Politika

ABD'li senatör Bob Menendez yine Türkiye'yi hedef aldı

2023-03-23 15:18 - Dünya

İlgili Haberler

Böğürtlen ve ahududu üretiminde verim alan çiftçi dikim alanını genişletti

15:32 - Yaşam

Dünyanın en yaşlı kedisi 33 yaşında öldü

15:13 - Yaşam

Düzceli motor ustası araç atıklarından "Yusuf Dikeç duruşlu" maket robot yaptı

13:38 - Yaşam

Ata tohumundan üretilen tescilli Cırgalan biberi yurt dışına da gönderiliyor

13:33 - Yaşam

Evinizde taş fırın lezzeti: Fırında lahmacun nasıl yapılır?

11:27 - Yaşam

Günün Manşetleri

Bakan Tekin soruları yanıtlıyor! 20 bin öğretmen ne zaman atanacak?

22:52 - Gündem

Özgür Özel'den 'ezan' çıkışı! Peki gerçek ne?

22:23 - Politika

AK Parti Sözcüsü Çelik'ten Özgür Özel'e tepki

19:23 - Politika

AK Parti'nin MYK toplantısı sona erdi! Ömer Çelik'ten sivil anayasa açıklaması

18:58 - Politika

İsrail'de siyasi deprem: Netanyahu Gallant'ı görevden almayı düşünüyor

18:52 - Dünya