13 yıllık iç savaşın ardından 27 Kasım'da Suriye'deki Heyet Tahrir Şam (HTŞ) liderliğindeki muhalif gruplar bir operasyon başlatarak Suriye'nin ikinci büyük şehri Halep'i ardından Hama ve Humus'u hızlı bir şekilde kontrol altına aldı. Gruplar, yaklaşık 10 gün içinde Şam'a kadar ilerleyerek Esad rejimini yıktı. Esad ve ailesi Moskova'ya kaçarken, Rusya ve İran Suriye'deki varlıklarını sona erdirdi. Aynı dönemde Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu (SMO) da terör örgütü PKK/YPG/SDG'nin elindeki Tel Rıfat ve Münbiç'e girerek iki kenti teröristlerin elinden kurtardı.
TEK ORDU OLACAK
Sahada kazanılan bu başarılardan sonra, siyasi hayatta da önemli gelişmeler yaşanıyor. HTŞ lideri Ahmed Şara, Ankara'ya gelerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la görüştü. Şara daha sonra, Suriye'nin Cumhurbaşkanı oldu.
Türkiye, YPG/SDG'yi terör örgütü PKK'nın uzantısı olarak görüyor. Yeni Suriye yönetimi de Suriye ordusu dışında bir gücün ülke topraklarında yer almayacağını belirtiyor. Bu kapsamda SDG ile Şam yönetimi arasında bazı görüşmeler yapıldı. SDG bu görüşmelerde, Suriye ordusu içinde SDG'nin blok bir güç yani paralel bir yapılanma olarak yer almasını teklif etti ama Şam bunu reddetti.
Suriye'den PKK'nın "paralel ordu" teklifine ret
PKK'dan Suriye'nin teklifine ret! Operasyon an meselesi
Türkiye de terör örgütünün Suriye'nin geleceğinde bir yeri olmadığını belirtiyor. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, "YPG'nin ortadan kaldırılması bizim stratejik hedefimiz. Ya bunlar kendilerini feshederler ya da feshedilirler yani yok olurlar." demişti.
SDG VE SİVİL YAPILANMASI BİR ARAYA GELDİ
Suriye'de örgütün kendini feshetmesi gündemdeyken, SDG ile örgütün sivil yapılanmasının temsilcileri bir görüşme gerçekleştirdi.
Örgüt, bu toplantı sonucunda bazı kararlar aldı:
Askeri ve güvenlik kurumlarının Suriye ordusunun yapısına dahil edilmesi,Kuzeydoğu Suriye'deki devlet hizmet kurumlarının yeniden faaliyete geçirilmesi ve temel hizmetlerin sunulmasının yanı sıra, bölge halkının yaşam standartlarının iyileştirilmesi,SDG ve Kuzeydoğu Suriye bölgesinden tüm yabancı savaşçıların çekilmesi gerektiği, Suriye hükümeti ile koordinasyonun artırılması ve ulusal meselelerde daha sık toplantılar düzenlenmesi,Mültecilerin ve yerinden edilen kişilerin, kendi şehirlerine ve köylerine geri dönüşünün kolaylaştırılması için gerekli koşulların sağlanması,Cumhurbaşkanı Ahmed Şara'ya tebrik edildiği ve Kuzey Doğu Suriye'ye resmi bir ziyaret için davet gönderildiği ve maddelerin etkin bir şekilde uygulanmasını sağlamak amacıyla tüm taraflardan ortak komiteler oluşturulması.Örgüt aldığı bu gayri resmi kararlar incelendiğinde, Şam'la SDG arasında bir uzlaşının sağlandığı söylenebilir. Ancak Şam yönteminden bunu doğrulayacak herhangi bir resmi açıklama gelmedi.
Burada en büyük sorun, SDG'nin askeri yapılanmasının nasıl dağıtılacağı. Bu konuda iki taraftan da net bir açıklama ve anlaşma kararı da gelmiş değil.
"TERÖRSÜZ TÜRKİYE", TÜM ORTA DOĞU'NUN TERÖRSÜZLEŞMESİNİ SAĞLAR MI?
İlerleyen günlerde Suriye'de önemli gelişmeler yaşanabilir. Bu çerçevede, Türkiye'de yürütülen "Terörsüz Türkiye" adımlarını da iyi okumak gerekiyor.
Teröristbaşı Abdullah Öcalan'ın bir mektup yazdığı ve bunun, hem Kandil'e hem Avrupa'ya hem de Kuzey ve Doğu Suriye'deki ilgililere ulaştırıldığı, DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan tarafından açıklanmıştı.
DEM heyeti IKBY'de! Mesrur Barzani'den İmralı açıklaması
DEM Parti İmralı Heyeti; Mesud Barzani, Neçirvan Barzani ve Bafel Talabani'yle görüştükten sonra, dün de Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Mesrur Barzani'yle bir araya geldi.
Hem Barzani hem Talabani yönetimleri, söz konusu sürece desteklerini açıklayarak, "savaşın son bulması konusunda IKBY'nin her türlü işbirliği ve dayanışmaya hazır olduğunu" söyledi.
#ESHAHABER.COM.TR #haber #gündem #sondakika #news #press #worldnews