Talasemide geç tedavi en sık kalp hastalığından ölüme neden oluyor

Kalıtsal bir hastalık olan talasemide en sık ölüm nedeninin kalp hastalığı olduğu, büyüme, gelişme geriliğinin belirginleştiği, osteoporoz ve buna bağlı patolojik kırıkların da görülebildiği belirtildi.

Sağlık - 5 ay önce

Ankara

Türk Hematoloji Derneği üyesi Prof. Dr. Tülin Tiraje Celkan, 8 Mayıs Dünya Talasemi Günü doyasıyla, AA muhabirine yaptığı açıklamada, talaseminin genellikle Akdeniz ülkelerindeki ırklarda görülen, doğacak çocuğa anne ve babasından "Beta Talasemi" geninin geçişi ile oluşan bir çeşit kalıtsal hastalık türü olduğunu söyledi.

Hastalığın, kemik iliğinde ya da dolaşımda yıkıma neden olabildiğini ve bu durumun farklı düzeylerde anemi olarak bilinen kansızlığa ve farklı sağlık sorunlarına yol açabildiğini anlatan Celkan, ayrıca bunların neden olduğu kemiklerde değişim, büyüme geriliği ve demir yükü gibi problemlerin de görülebildiğini ifade etti.

Celkan, talaseminin dünyada en sık karşılaşılan tek gen hastalığı olduğuna işaret ederek, "Akdeniz ülkeleri ile Asya ve Afrika'nın ekvator kuşağına yakın bölgelerinde sıklığı artmaktadır. Bu bölge, talasemi kuşağı olarak isimlendirilmektedir. Bu bölgelerdeki talasemi prevelansı yüzde 2,5 ile yüzde 15 arasındadır. Her ne kadar Akdeniz bölgesi ve Güneydoğu Asya'da sık görülse de dünya genelinde tüm etnik gruplarda ve coğrafi bölgelerdeki yaygınlığına bakıldığında dünya nüfusunun büyük bir bölümünü etkilemektedir." bilgisini verdi.

"Soluk ten rengi, hastalığın ilk bulgusu"

Türkiye'nin de talasemi kuşağının içinde yer aldığını belirten Celkan, "Talasemi, ülkemizde Güney ve Batı Akdeniz kıyılarında ciddi bir sağlık sorunu oluşturmaktadır. Türkiye'de yaklaşık bir milyon 300 bin talasemi taşıyıcısı ve 4 bin civarında talasemi hastası olduğu bilinmektedir. Bu hastaların en sık ölüm nedeni kalp hastalığıdır." diye konuştu.

Celkan, soluk tenin genellikle hastalığın ilk bulgusu olduğunu belirterek, büyüme, gelişme geriliği ve dalak büyüklüğünün çoğunlukla bu duruma eşlik ettiğini aktardı.

Yaşamın ilk 4-6 ayında hastalarda anemi gelişmeye başladığını ifade eden Celkan, hastalığa ilişkin şu bilgileri verdi:

"Halsizlik, beslenmeyle ilişkili sorunlar, solukluk, tartı alımında yetersizlik, büyüme, gelişme geriliği görülebilir. Tanı almadıkları durumlarda ise aneminin derinleşmesine ikincil kalp yetersizliği nedeniyle hastalar kaybedilebilir. İlerleyen dönemlerde ise büyüme, gelişme geriliği belirginleşir ve yassı kemiklerde, özellikle yüz kemiklerinde büyüme saptanır. Ayrıca osteoporoz ve buna bağlı patolojik kırıklar görülebilir."

"Her iki birey de taşıyıcı olduğunda tarama testi mecbur"

Celkan, hastalığın tedavisinde kan transfüzyonları ile verilen fazla demiri vücuttan uzaklaştıran ilaçların kullanılabildiğini, komplikasyonların ve kesin tedavinin ise hematopoetik kök hücre nakli olduğunu vurguladı.

Özellikle uzun süre orta düzeyde anemik seyreden hastalarda dalak büyüklüğü ve buna bağlı kanın dalakta göllenmesinin gelişebildiğini dile getiren Celkan, şunları kaydetti:

"Bu durum transfüzyon ihtiyacının daha da artmasına neden olur. 5 yaş üstündeki hastalarda dalağın ameliyatla çıkarılması tedavi seçeneği olabilir. Hematopoetik kök hücre naklinin başarı oranı yüzde 58-91 arasındadır. Ülkemizde bu konuda çok başarılı sonuçlar alınmaktadır. Son yıllarda genetik hastalıklarda viral vektör kullanılarak gen tedavileri denenmektedir. Maliyeti yüksektir."

Celkan, talaseminin evlilik öncesi tarama yapıldığında saptanabilen bir hastalık olduğunun altını çizerek, "Sağlık Bakanlığı 81 ilde rutin olarak yapılan testler neticesinde bireylerin her ikisi de taşıyıcılı olduğunda tarama programlarını mecbur tutmaktadır." dedi.

Haftanın Öne Çıkanları

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan; Kabine Toplantısı Sonrası Sesleniş

2024-05-07 00:01 - Gündem

Rıdvan Dilmen'den Fenerbahçeli futbolcular için flaş iddia

2024-05-07 11:13 - Spor

Dolandırıcıların yeni oyunu: Sınavsız ehliyet

2024-05-07 11:17 - Gündem

Talasemide geç tedavi en sık kalp hastalığından ölüme neden oluyor

2024-05-07 11:22 - Sağlık

Türkiye'de 54 ilin ihracatı ocak-nisan döneminde arttı

2024-05-07 10:58 - Ekonomi

Danıştay 156 yaşını kutluyor

2024-05-07 10:58 - Gündem

İZBAN raydan çıktı! Yolcular acil çıkış kapısından tahliye edildi

2024-05-07 11:03 - Gündem

Devlet Bahçeli'den önemli açıklamalar!

2024-05-07 10:52 - Politika

Yargıtay Başkanı seçiminin 32. turunda da sonuç çıkmadı

2024-05-07 11:07 - Gündem

Hakim ve Savcı Yardımcılığı Yönetmeliği Resmi Gazete'de

2024-05-07 11:13 - Gündem

İlgili Haberler

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu: Sezaryen bir doğum şekli değil, bir ameliyat

16:32 - Sağlık

Mevsim geçişlerinde hastalıktan korunmak için uzmanından tavsiyeler

11:07 - Sağlık

Kilo vermede D vitaminin etkisi nedir? D vitamini eksikliği kilo alımına sebep olur mu?

10:43 - Sağlık

Uzmanlar, normal doğumun anne ve bebek sağlığı açısından önemini anlattı

20:03 - Sağlık

Aziz Sancar'ın "beyin kanseri" çalışması 2 yıl da insanlarda denenecek

19:48 - Sağlık

Günün Manşetleri

Azra Akın'dan Emine Erdoğan'a teşekkür, eleştirilere yanıt

18:27 - Gündem

Bolu gişelerde feci kaza: 1 ölü, 1 yaralı

17:22 - Gündem

Beyoğlu’nda genç kıza kabusu yaşattılar! İfadeleri ortaya çıktı

16:57 - Gündem

Dünyanın en pahalı baharatı çiçek açmaya başladı

16:33 - Gündem

Bahçeli açıkladı: Cumhurbaşkanımızın çağrısı üzerine adım attım

14:58 - Politika