TCMB'den kondordato ilan eden şirketlere dair analiz

Ekonomi - TCMB'nin blog sayfası Merkezin Güncesi'nde yer alan analizde, bu yıl içinde gerçekleşen konkordato taleplerinin parasal sıkılaştırma öncesinde de riskli kategoride sayılabilecek firmalarda yoğunlaştığının görüldüğü belirtildi.

Ekonomi - 3 saat önce

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ekonomistleri son dönemde sayıları artan konkordato taleplerini inceledi.

TCMB ekonomistleri Halil İbrahim Aydın, Kadir Gürci ve Ünal Seven tarafından kaleme alınan yazı Merkezin Güncesi'nde yayımlandı.

Ekonomistler şirketlerin likit rezevleri ve borçluluk oranlarına dikkat çekti. Ayrıca bu şirketlerin parasal sıkılaşmanın başladığı Haziran 2023 öncesinde de zorlandığı belirtildi.

İşte TCMB ekonomistleri tarafından kaleme alınan yazı.Finansal stres altındaki firmalar faaliyetlerine devam ederken ödeme kolaylığı elde etmek amacıyla konkordato talebinde bulunabiliyor. İcra ve İflas Kanunu’nda yer alan konkordato hükümleri ile borçlunun borcunun uzatılması, borcundan indirim yapılması veya muhtemel bir iflastan kurtulması amaçlanıyor.

Firmaların borçluluğu, borç ödeme kapasiteleri ve likidite durumları konkordato süreçlerinde belirleyici oluyor. Yazıda, 2024 yılında konkordato talebinde bulunan ve geçici mühlet verilen tüzel firmaların çeşitli finansal göstergeleri diğer firmalar ile kıyaslanıyor . Konkordato firmalarının genel borçluluk seviyesinin diğer firmalara kıyasla daha yüksek, likidite seviyelerinin ise belirgin şekilde daha düşük olduğu görülüyor (Grafik 1). Bu firmaların ticari borçlarının toplam varlıklara oranı yüzde 36 iken, bu oranın diğer firmalarda yüzde 11 seviyesinde olduğu görülüyor. Benzer şekilde konkordato firmalarının hazır değer olarak adlandırılan kasa ve banka hesaplarının kısa vadeli yükümlülüklerine oranının medyanı yaklaşık yüzde 2 iken bu oran diğer firmalar için yüzde 8 civarında.

Konkordato talebinde bulunan firmaların konkordato talebinde bulunmadan önceki dönemde yüksek borçluluğa ve düşük likiditeye sahip olması finansal koşulların sıkılaştığı dönemlerde dikkatleri bu firmalara çekiyor. Likidite şoklarıyla karşılaşan firmaların, özellikle beklenmedik şoklarla karşılaştığında ve borçlanma kapasitelerine yakın olduklarında, ticari kredilerde temerrüde düşme olasılıklarının daha yüksek olduğu biliniyor. Firmaların konkordato sürecine girmeden önce temerrüde yakınlığını anlamak amacıyla 2024 yılında konkordato talebinde bulunan firmaların 2023 yılının ilk altı ayına ilişkin çeşitli risk göstergeleri inceleniyor (Grafik 2). Bulgular, son dönemde konkordato talebinde bulunan firmaların parasal sıkılaştırma öncesinde de finansal sorunlarının olduğuna işaret ediyor. 2024 yılında konkordato ilan eden firmaların parasal sıkılaştırmanın başladığı 2023 yılı haziran ayı itibarıyla yüzde 41’inin temerrüt halinde, yüzde 61’inin yüksek borçlu, yüzde 26’sının da düşük likiditeye sahip olduğu görülüyor.

Konkordato süreci firmaların tedarikçilerine olan ödemelerini erteleme imkânı tanıdığı için bu firmaların doğrudan ve dolaylı olarak ekonomik büyüklüklerdeki payları önem taşıyor. TCMB, reel sektör firmalarının temerrüt gelişmelerini iktisadi faaliyet, finansal istikrar ve arz zincirinin devamlılığı açısından yakından takip ediyor. Buna göre, 2024 yılında konkordato talep eden ve geçici mühlet verilen firmalar toplam nakdi ticari kredi bakiyesinin yüzde 0,38’ini, toplam istihdamın yüzde 0,07’sini, toplam satışların yüzde 0,16’sını ve toplam yurt dışı satışların yüzde 0,18’ini oluşturuyor. Konkordato firmalarının tedarikçileri ise toplam nakdi ticari kredi bakiyesinin yüzde 0,23’ünü, toplam istihdamın yüzde 0,12’sini, toplam satışların yüzde 0,21’ini ve toplam yurt dışı satışların yüzde 0,14’ünü oluşturuyor.

Son olarak, konkordato sürecinin önemli bir sonucu da firmalar arası ticaretin etkilenmesidir. Konkordato öncesinde firmaların müşteri ve tedarikçi sayısının azaldığı, konkordato sonrasında ise yatay seyrettiği görülüyor (Grafik 4)[4]. Konkordato öncesinde tedarikçi sayısındaki azalış nakit akışı ve borç yönetiminde yaşanan sorunların diğer firmalar tarafından da hissedildiğini gösteriyor. Bu durum, konkordato firmalarının ticari ilişkilerinin süreç öncesinde zayıfladığını ancak ilgili kanunda da öngörüldüğü gibi konkordato sonrasında firmaların faaliyetlerine devam edebildiğini gösteriyor.

Özetle, yüksek borç ve düşük likidite ile çalışan finansal stres altındaki firmaların konkordato talepleri dönemsel olarak yükselebiliyor. 2024 yılı içinde gerçekleşen konkordato taleplerinin parasal sıkılaştırma öncesinde de riskli kategoride sayılabilecek ve ekonomideki ağırlığı görece düşük firmalarda yoğunlaştığı görülüyor.

 

#ESHAHABER.COM.TR
Haftanın Öne Çıkanları

Dört gündür kayıp olan gençten acı haber

2024-09-26 18:57 - Gündem

Arkadan çarpan otomobil faciaya sebep oluyordu: Yaralılar var!

2024-09-26 17:42 - Gündem

Kadın polisi şehit etmişti 'Pişman mısın?' diye sordular! Akılalmaz cevap...

2024-09-23 16:43 - Gündem

Fransa, hayat pahalılığının protesto edildiği kolonisi Martinik'e asker sevk etti

2024-09-23 16:18 - Dünya

Atık su kazısında göçük: 1 işçi öldü!

2024-09-23 17:27 - Asayiş

Dışişleri Bakanlığı, Bosna Hersek'te alıkonulduğu iddia edilen Deniz Eliş'e ulaşıldığını a

2024-09-26 18:48 - Gündem

Bakan Şimşek'ten ABD'de kritik temas! Vergi için mesajı verdi

2024-09-25 16:42 - Ekonomi

Sakarya'dan yılın 8 ayında 4 milyar doları aşan ihracat

2024-09-23 18:02 - Ekonomi

Türkiye Bisiklet Federasyonu'nun yeni başkanı belli oldu

2024-09-26 19:17 - Spor

Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkevi'nden ayrıldı

2024-09-26 01:17 - Politika

İlgili Haberler

Edirne'de kuraklığa karşı alınan tedbirler sayesinde çeltikte verim kaybı yaşanmadı

12:28 - Ekonomi

Türk Telekom uygulamasında kayıtlı kart sayısı 10 milyonu geçti

12:18 - Ekonomi

Adapazarı-Gebze bölgesel trenini 2,5 milyondan fazla yolcu kullandı

12:03 - Ekonomi

Türkiye'nin petrol ithalatı temmuzda yüzde 5,15 arttı

12:02 - Ekonomi

Türkiye'de kahve ticareti kazandırdı

11:38 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Kayseri’de terör örgütü bağlantılı 16 şahıs yakalandı

12:23 - Gündem

Batı Şeria’da 3 noktaya baskın! Çok sayıda Filistinli gözaltında

11:13 - Dünya

Külliye'de kritik toplantı! Gözler Başkan Erdoğan'da! Açıklama yapacak

09:32 - Gündem

İsrail ordusu, Suriye-Lübnan arasındaki sınır kapısını vurdu

08:28 - Dünya

Pezeşkiyan'ın sözleri İran'da gündeme oturdu! ABD ve Avrupalı liderler söz verdi!

07:53 - Dünya