Teğmenlerin korsan yemininde çarpıcı iddialar: Organizasyon 'dışarıda', komutanlar nerede?

Harp Okulu mezuniyet töreninde bir grup teğmenin okuduğu korsan yemin olayıyla çarpıcı bilgilere ulaşıldı. 28 Şubat sürecine ait korsan metnin okunmasının okul dışında organize edildiği, törene ise birçok komutanın katılmadığı bildirildi.

Gündem - 2 hafta önce

Haber7 - ÖZEL

Bir grup teğmenin Harp Okulu mezuniyet töreninde ellerinde kılıçla okudukları korsan yemin gündemdeki sıcaklığını koruyor. Vesayetçi odakların “Genç subaylar rahatsız” manşetlerini hatırlatan disiplinsiz olayla ilgili çarpıcı bilgilere ulaşıldı.

960 mezun teğmen arasından küçük bir grubun “Mustafa Kemal’in askerleriyiz!” sloganının ardından kılıçlar çekilerek seslendirilen Subaylık Yemini’ndeki “karşılarında bizi bulacak”, “kılıçlarımız keskin ve hazır olacaktır” şeklindeki sözler, askeri cunta bildirilerini çağrıştırmıştı.

Haber7’nin güvenlik kaynaklarından edindiği bilgilere göre, teğmenlerin 28 Şubat ürünü korsan yemini okumak için hazırlıklarını okul dışında yaptığı, mezuniyet töreninde geleneklere aykırı olarak komutanların büyük çoğunluğunun yer almadığı, gazetecilerin ise merasim alanına izinsiz şekilde giriş yaptığı kaydedildi.

28 ŞUBAT DARBESİNİN KALINTISI

Yemin metni ve öncesinde “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” sloganının, 28 Şubat 1997’de Çevik Bir’in talimatıyla eklendiği belirtiliyor. 15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminin ardından, cunta hevesini körükleyen hayali bir “iç düşman” algısı oluşturan söz konusu yemin ve slogan tamamen kaldırıldı, Fakat 2021 yılında kıtalarda tekrar söylenmeye başlandı. Bu girişimle Atatürkçülük üzerinden “toplumsal karşıtlık” üretilmeye çalışılması ve halkta karışıklığa sebebiyet verip darbeye zemin oluşturacak atmosfer oluşturulmasının hedeflendiği uyarıları yapılıyor.

ORGANİZASYON OKUL DIŞINDA

TSK’da yemin askerliğe veya Harp Okuluna girerken yapılıyor. Yeminin şekli, nerede ve nasıl olacağı ise yönergelerde yazılı. Mezun olurken yemin metni okunmuyor. Bunun dışında hareket etmek disiplinsizlik olarak değerlendiriliyor. Bu sebeple söz konusu disiplinsizliğin bir “siyasi mesaj” niteliği taşıdığı yorumu yapılıyor.

BAŞKOMUTAN’IN ARKASINDAN...

Kılıçlar havaya kaldırılarak okunan o metin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın okul birincilerine diplomalarını verdikten ve alandan ayrıldıktan sonra gerçekleştirildiği kaydedildi. Yani korsan tören, Başkomutan’ın “arkasından” yapıldı.

KOMUTANLAR NEREDE

Mezuniyet törenlerinde teamül gereği komutanlar da alanda yer alıyor. Fakat son mezuniyet töreninin gerçekleştirildiği gün görevli komutanların büyük bölümü alanda yer almadı. Alay komutanı ve tabur komutanlarının alanda hazır bulunmaması nedeniyle merasimi alay komutan yardımcısının yönettiği öğrenildi.

ORGANİZASYON OKUL DIŞINDA

Korsan yemini okuyan teğmenlerin hazırlık süreci merak konusu. Hazırlığın Harp Okulu bünyesinde yapılmadığı öğrenildi. Hazırlıklar dışarıda bir mekanda yapıldı. Peki “dışarıda” kimlerle irtibat kuruldu? Kimler organize etti? Bu hususta istihbarat birimlerinin rapor hazırlaması bekleniyor.

GAZETECİLERE KAPALI OLMASINA RAĞMEN...

Mezuniyet töreninin düzenlendiği alana gazetecilerin girmesi yasak. Fakat korsan yeminin gerçekleştirildiği ana ilişkin video görüntülerinde, tören alanına gazetecilerin girdiği görülüyor. Korsan yemini okuyan teğmenlere fokuslanarak profesyonel makinelerle görüntü alan o gazeteciler kim? Tören alanına nasıl girdiler? Onlar da “organizasyonun” parçası mı? Bu soruların da açığa çıkarılması isteniyor.

EROĞLU KAYIRILDI MI?

Teğmenlerin arasına girerek korsan yemini okutan okul birincisi Ebru Eroğlu’nun özellikle seçildiği belirtiliyor. Bazı kaynaklar, Eroğlu’nun ders puanlarının kasti olarak artırılarak birinci yapıldığını iddia ediyor. Aynı dönem 3 kadın subayın birinci olmasının da rastlantı olma ihtimalinin zayıflığı üzerinde duruluyor.

#ESHAHABER.COM.TR
Haftanın Öne Çıkanları

Son dakika... AK Parti'den Netflix dizisi Famagusta için sert açıklama: Kabul edilemez!

2024-09-01 15:22 - Gündem

MİT'ten MOSSAD'a darbe! İstanbul'da nokta operasyon

2024-09-03 09:07 - Gündem

Narin'in amcası ve annesi gözaltına alındı: Babasından ilk açıklama

2024-08-31 20:07 - Gündem

Son dakika... Bakan Şimşek'ten büyüme ve cari açık açıklaması!

2024-09-02 11:03 - Ekonomi

Depremzedelere yaklaşık 1 milyar liralık büyük darbe! Sinyali Gürcistan'dan geldi

2024-09-01 00:13 - Gündem

430 bin ton soğan üretildi! Tarlada kilosu 6 TL

2024-08-29 13:58 - Ekonomi

Son dakika: Hamas duyurdu! Türk Dışişleri'ne bilgi verdiler...

2024-09-03 15:57 - Dünya

Hayvanat bahçesinin altında 2 bin yıllık mezarlar bulundu

2024-09-04 10:38 - Dünya

Kanada'da geçen yıl çıkan orman yangınları çoğu ülkeden daha fazla karbon salımına yol açtı

2024-08-29 12:18 - Dünya

Altın için her şey yeni mi başlıyor? O iki tarihe dikkat! Rakam vererek açıkladı...

2024-09-04 13:08 - Ekonomi

İlgili Haberler

Karadeniz'e hızlı tren geliyor! Bakan Uraloğlu'ndan müjde

23:28 - Gündem

Irak'ın kuzeyine hava harekatı: 24 hedef imha edildi

22:58 - Gündem

Irak'ın kuzeyine düzenlenen hava harekatında 24 terör hedefi imha edildi

22:47 - Gündem

Balıkesir'de terör örgütü PKK/KCK propagandası yapan şüpheli yakalandı

22:03 - Gündem

TEM'de korkunç kaza! Bariyerleri parçalayıp direğe çarptı

21:13 - Gündem

Günün Manşetleri

Irak'ın kuzeyine düzenlenen hava harekatında 24 terör hedefi imha edildi

22:47 - Gündem

Almanya'dan çarpıcı israil kararı! Resmen durduruldu

20:58 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Polonya Meclis Başkanı Holownia'yı kabul etti

18:32 - Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan pastanede vatandaşlarla sohbet etti

18:27 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yeni anayasa açıklaması

16:07 - Politika