Trüf mantarında 425 ton üretim hedefi

Türkiye genelinde 395 hektar alan doğal trüf ormanına dönüştürülürken 60 hektarda da yapay trüf ormanı oluşturuldu. "Trüf Ormanı Eylem Planı" kapsamında, 2026 yılına kadar 425 ton trüf mantarı üretimi hedefleniyor.

Ekonomi - 2 yıl önce

Orman Genel Müdürlüğünden edinilen bilgiye göre, dünya mutfaklarındaki özel menülerde yer alan trüf mantarı, gastronomi çevrelerinde "kralların yiyeceği" olarak biliniyor. Yüksek yapılı ağaçların köküne bağlı şekilde simbiyotik olarak hayatını sürdüren trüf mantarı dünyada doğal orman alanlarından toplanıyor.

Dünya tarihinde köklü bir geçmişe sahip trüf mantarının en pahalı yiyecekler sıralamasında ilk üçte bulunduğu belirtiliyor. Dünyada 230'a yakın trüf mantarı çeşidi olduğu tahmin edilirken her geçen yıl yeni türler keşfedilerek literatüre ekleniyor. Bu türler içinde yaklaşık 13'ü ticari olarak kullanılıyor.

Yenilebilir türlerin çoğu özellikle Fransa, İtalya, İngiltere, Türkiye, İspanya, Hırvatistan, Avustralya, Yeni Zelanda, Kuzey Amerika, Çin ve Orta Doğu bölgelerinde yayılış gösteriyor. Trüf mantarı genel itibarıyla Akdeniz havzasında yetiştiği için Türkiye açısından da büyük önem arz ediyor.

Son 6 yılda Türkiye ormanlarında doğal trüf mantarına yönelik çalışmalar yapan Orman Genel Müdürlüğü, 2022-2026 yıllarına yönelik yeni "Trüf Ormanı Eylem Planı"nı hayata geçirdi.

Plan kapsamında trüf alanları tespit edilerek buralar doğal "trüf ormanına" dönüştürülecek, yapay trüf ormanları oluşturulacak. Ayrıca, ülkenin sahip olduğu doğal trüf mantarı türleri tespit edilerek, bu alanlar trüf ormanı işletme sınıfına alınacak, trüf mantarının geliştirilmesine yönelik araştırmalar yapılacak, kaynak yöneticileri ve mantar toplayıcılarına eğitimler verilecek.

Bu çalışmalarla Türkiye'nin sahip olduğu trüf mantarlarından sürdürülebilir şekilde faydalanması planlanıyor. Kırsal alanda yeni istihdam alanları oluşturularak trüf mantarının orman köylüsüne ve ülke ekonomisine de katkısının artırılması hedefleniyor.

Eylem planı kapsamında envanter ve planlama çalışmaları yapılarak, ülke genelindeki 395 hektar alan doğal trüf ormanına dönüştürüldü. Ayrıca, Orman Genel Müdürlüğüne bağlı fidanlıklarda yaklaşık 75 bin fidan üretilip dikildi ve böylelikle ilgili bölge müdürlükleri bünyesinde toplam 60 hektar alanda yapay trüf ormanları kuruldu.

Diğer mantarlara göre daha besleyici

Trüf mantarları yazlık-kışlık ve siyah-beyaz olmak üzere iki ana başlıkta değerlendiriliyor. Türkiye'de bugüne kadar toplanan en değerli ve doğada yaygın olarak bulunan ticari trüf türü, siyah renkteki "tuber aestivum" olarak kabul ediliyor.

Trüf mantarı, içerdiği protein ve mineral bakımından diğer mantarlara göre daha zengin bir ürün niteliği taşıyor. Bu mantarlarda besin değeri olarak yüzde 53-76 civarında su, yüzde 9 protein, yüzde 7 karbonhidrat ve yüzde 8 mineral bulunuyor. Yüksek besin değerine sahip olmakla birlikte trüf türlerini diğer mantarlardan üstün kılan yönü, sahip olduğu "dimetilsülfit" kaynaklı çok özel aromatik bileşikler olarak görülüyor.

Küresel ısınma trüf mantarı üretimini düşürüyor

Dünya trüf mantarı arzının halen yüzde 45’ini Fransa, yüzde 35’ini İspanya, yüzde 20’sini İtalya sağlıyor. Bu rakam iklim koşullarına göre çok değişim gösterirken son yıllarda Fransa, İspanya ve İtalya’da mevsim normallerinin üzerindeki aşırı sıcaklar nedeniyle üretim miktarı her geçen yıl düşüyor.

Doğal yayılışının çok sınırlı bir coğrafyada olması ve az miktarda toplanması nedeniyle trüfün piyasa fiyatları, çeşit ve kalitesine göre 100 ila 750 avro arasında değişiyor. Dünyada trüf talebinin her geçen gün artmasına rağmen üretimin sürekli azalması fiyatların yükselmesine neden oluyor.

Trüf üretimi için en önemli kriter, toprak yapısı, iklim ve yıllık yağış miktarı olarak gösteriliyor. Avrupa'da 2 ay gibi kısa süren trüf arzına karşılık, Türkiye'de farklı iklim kuşaklarının katkısıyla 12 ay boyunca trüf pazarına ürün arz edilebiliyor.

Türkiye'de yıllık trüf üretimi 50 tonu bulurken bu sayede 400'e yakın aile geçimini sağlıyor. Türkiye'de üretilen trüf mantarı İtalya, İspanya, Fransa, İsveç, İsviçre, Almanya ve ABD'ye ihraç ediliyor.

Eylem planı sonunda ülke genelindeki 30 bölge müdürlüğünde 425 ton trüf mantarı üretimi hedeflenirken orman köylüsüne 170 milyon lira ve ülke ekonomisine 1 milyar 530 milyon lira katkı sağlaması planlanıyor.

Haftanın Öne Çıkanları

Cayır cayır yanan otomobil içindeki gençlere mezar oldu

2022-11-30 11:29 - Gündem

4 çocuk babası, zeytinlikte ölü bulundu

2022-11-24 21:05 - Asayiş

Meta’dan ABD ordusuna sahte hesap suçlaması

2022-11-24 11:03 - Teknoloji

Ağrı'da faciadan dönüldü: Düdüklü tencere bomba gibi patladı!

2022-11-29 10:16 - Gündem

The Economist'ten skandal kapak! Türkiye'den İngiliz dergiye çok sert tepki geldi

2022-11-25 23:51 - Ekonomi

Şikayet telefonları yağıyor: Kuryelerin "bahşiş" intikamı

2022-11-25 09:02 - Gündem

The Economist'ten 2023 için 10 tahmin: Dikkat çeken Türkiye-Yunanistan detayı

2022-11-30 15:39 - Dünya

Samsun'da silahlı saldırıda 2 kişi öldü, 3 kişi yaralandı

2022-11-26 05:02 - Gündem

TDV'den Öğretmenler Günü'nde 'Hediyem Kitap Olsun' etkinliği

2022-11-25 12:48 - Eğitim

Bakanlıktan sözleşmeli personelin memur kadrosuna kadro atanmasıyla ilgili açıklama geldi

2022-11-29 19:02 - Ekonomi

İlgili Haberler

İzmir'de suya zam yapıldı

04:07 - Ekonomi

Moody's Suudi Arabistan'ı sevindirdi

04:02 - Ekonomi

Türkiye ve Yunanistan'dan kritik iş birliği! Bakan Uraloğlu duyurdu: Mutabık kaldık

21:52 - Ekonomi

MÜSİAD tekstil ihracatını artıracak yol haritasını açıkladı

21:42 - Ekonomi

CarrefourSA Bayilik Buluşmaları Antalya ile Devam Ediyor

19:47 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Bir kentte ulaşıma kar engeli!

01:22 - Gündem

Valilikler peş peşe duyurdu! 2 ilimizde yasak kararı! PKK yandaşları sokakları ateşe verdi

00:57 - Gündem

Bakan Memişoğlu açıkladı: Bebek katili çete nasıl çökertildi?

00:12 - Gündem

Özel, görevden alınan Mustafa Sarıgül'ün terörist cenazesine gitmesini savundu

23:48 - Politika

Liselilerin kavgası ölümle bitti

23:03 - Gündem