Türkiye’nin Silahlı İnsansız Hava Araçları (SİHA)’nda; BAYKAR üretimi Bayraktar TB2 ve AKINCI ile TUSAŞ üretimi ANKA ve AKSUNGUR öne çıkıyor. Şu ana kadar AKINCI için 5, Bayraktar TB2 için ise 28 ülkeyle ihracat anlaşması imzalandığı BAYKAR tarafından açıklandı.
TUSAŞ’ın ise AKSUNGUR ve ANKA için 2’şer ihracat sözleşmesi imzaladığı biliniyordu. 3 ülke daha ANKA siparişinde bulunurken Endonezya, Cezayir ve Çad’ın siparişleriyle birlikte ANKA sipariş eden ülke sayısı 5’e yükseldi.
Daha geniş bir tablodan bakacak olursak; Türkiye’nin SİHA platformu üreticileri BAYKAR ve TUSAŞ, şu ana kadar bu platformlar için 40 adet ihracat sözleşmesi imzaladı. Ancak bu, “40 farklı ülke” anlamına gelmiyor. Çünkü Kırgızistan, Azerbaycan ve Pakistan gibi ülkeler, Türkiye’den birden fazla çeşitte SİHA platformu tedarik ettiler. Ancak eldeki bilgiler, Türk savunma sanayii tarafından en az 30 farklı ülkeye SİHA platformu ihraç ettiği yönünde.
SİHA'LARIN FİYATI NE KADAR?
İhracatın önemi, ülkeye döviz kazandırması. Hal böyle olunca, “Türk SİHA’larının fiyatları” en çok merak edilen husus. Esasında dışarıdan bakan birisinin, bu konuda net bir söylemde bulunması çok. Çünkü platformların yanında yer kontrol istasyonu, mühimmat, eğitim ve lojistik gibi birçok sistem ile hizmet de sağlanıyor. Bunlar da faturayı oldukça yukarı şişiren unsurlar.
Ancak şöyle bir sıralama yapabiliriz: AKINCI > AKSUNGUR > ANKA > BAYRAKTAR TB2
SavunmaSanayiST