Türkiye'nin savunma sanayindeki hamleleri, Körfez ülkelerinden yoğun ilgi görüyor. NATO ile imzalanan tarihi TB2 anlaşmasından sonra, bu kez de silahlı "İnsansız Deniz Aracı" (SİDA) Körfez ülkelerinin radarında.
BAE VE KATAR TÜRKİYE İÇİN YARIŞIYOR
Uluslararası istihbarat yayın organı Intelligence Online'ın (IO) elde ettiği bilgilere göre Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile Katar arasında Türkiye savunma endüstrisinde pay sahibi olmak için büyük bir rekabet yaşanıyor. İki ülkenin de Türk savunma pazarına girme faaliyetlerinin büyük bir “yarışa dönüştüğünü” ifade eden istihbarat kaynaklarına göre Katar, siber güvenlik ve yazılım, BAE ise akıllı mühimmat ve roketlerin peşinde.
KATAR, TÜRK ŞİRKETİNE ORTAK OLMAK İSTİYOR
Elde edilen bilgilere göre tamamı Katar Savunma Bakanlığı'na bağlı olan ve ülkenin en büyük savunma firması olarak kabul edilen Barzan Holding, Türkiye'nin önde gelen savunma ve siber güvenlik firmalarından Pavo Group ile yakından ilgileniyor. Barzan Holding'in uluslararası savunma pazarına açılmaya başladığı ve önceliğin de Pavo Group olduğu ifade edilirken, Katarlı firma, Türk savunma şirketinin hisselerine ortak olmak istiyor. İstihbarat kaynaklarına göre Katar'ın bu ortaklıkla savunma sanayisinin acil ihtiyaç duyduğu çok sayıda siber güvenlik ve kontrol sistemlerine ulaşım sağlamayı amaçladığı ifade ediliyor.
DÜNYANIN EN BÜYÜKLERİNDEN BİRİNİN GÖZÜ TÜRK FÜZELERİNDE
Diğer yandan Birleşik Arap Emirlikleri'nde (BAE) 25 savunma ve teknoloji firmasının ortaklığıyla kurulan ve ülkenin en büyük savunma şirketi olan EDGE Group da; Türkiye'de üretilen güdümlü ve üstün teknolojiye sahip füzeler ve roketlerle yakından ilgileniyor. Hali hazırda dünyanın en büyük güdümlü füze üreticisi şirketinden birisi olan EDGE'in son ürünü olan 'Desert Sting' füzesinin de Roketsan'ın ürettiği MAM, (Mini Akıllı Mühimmat) füzelerinden adapte edilerek tasarlandığı biliniyor.
KATAR'IN ULAK İHRACATI DÜNYADA SES GETİRDİ
İki ülke arasındaki rekabet küresel savunma basınına da yansımış durumda. ABD merkezli uluslararası savunma yayın organı Breaking Defense, Türkiye'nin milli üretimi olan silahlı insansız deniz aracı (SİDA) 'ULAQ'ın Katar'a ihraç edilmesine olanak sağlayan anlaşmanın ardından “tüm dünyadan büyük ilgi çektiği” bilgisini paylaştı. Analiz yazısında Rusya-Ukrayna Savaşı'nda Karadeniz'de büyük etkinlik gösteren insansız deniz araçlarının orduların radarına girdiğine değinildi.
'ULAQ'A BÜYÜK İLGİ
Analizde “gelişmiş özellikleriyle dikkat çekiyor” ifadesiyle tanıtılan ULAQ'ın savaş kabiliyetlerinin yanı sıra istihbarat, gözlem, keşif, kritik tesisleri koruma, acil yardım, arama-kurtarma gibi çok sayıda misyonu yerine getirebildiğine de değinildi. Uydu iletişimine de sahip olan ULAQ'ın başta BAE olmak üzere diğer körfez ülkelerinde de büyük ilgi gördüğü ifade ediliyor. Öte yandan Türk savunma endüstrisinin son yıllardaki en büyük ihracat kalemini denizcilik alanındaki ürünler oluşturmakta.
#ESHAHABER.COM.TR