Türkiye için tarihi gün! Bugün fırlatılacak!

Ekonomi - Yerli ve milli imkanlarla üretilen yüksek çözünürlüğe sahip ilk gözlem uydusu İMECE bugün uzaydaki yörüngesine fırlatılacak.

Teknoloji - 2 yıl önce

TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü (TÜBİTAK UZAY) tarafından geliştiren İMECE için bugün Ankara'daki Enstitü'de fırlatma töreni düzenlenecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın video mesajla katılacağı törende, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank yer istasyonunda bulunacak.SPACEX FIRLATACAK

Türkiye'nin uydu teknolojilerinde yurt dışına bağımlılığını azaltacak İMECE Uydusu, Space X tarafından yörüngesine fırlatılacak. Geri sayım ile başlayacak fırlatma, Türkiye saati ile 09.50'de gerçekleştirilecek.

Bu arada, İMECE ile birlikte yine TÜBİTAK UZAY tarafından geliştirilen görüntüleme uydusu AKUP, ASELSAN ve GÜMÜŞ firması işbirliği ile üretilen görüntüleme uydusu KILIÇSAT, PLAN-S firması tarafından üretilen nesnelerin interneti ve görüntüleme uydusu CONNECTA T2.1 küp uyduları da aynı roket içerisinde uzaya fırlatılacak.ABD'DEKİ UZAY KUVVETLER ÜSSÜ'NE UĞURLANDI

İMECE Uydusu, 21 Şubat 2023 tarihinde ABD'de bulunan Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü'ne uğurlandı. İMECE için Nurus firması tarafından ilk defa yerli ve milli imkanlarla temiz oda özelliği de taşıyan bir kabin de geliştirildi.

Esenboğa Havalimanın'dan fırlatmanın gerçekleştirileceği Vandenberg'e gönderilen uydu, nem, titreşim ve zararlı ışın gibi her türlü riske karşı koruyucu ve yerli olarak üretilen temiz oda özelliğine sahip kabin sayesinde güvenli bir yolculuk yaptı.

2017 yılında başlayan İMECE projesi, 6 yılda gelecek nesil uydu platformlarına temel oluşturacak önemli kazanımlar elde etti.TÜRKİYE'NİN İLK MİLLİ METRE ALTI OPTİK UYDUSU

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı ve TÜBİTAK 1007 programı ile desteklenen, Milli Savunma Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanlığı koordinasyonu ile yürütülen proje kapsamında geliştirilen İMECE Uydusu, yörüngedeki testleri tamamlandıktan sonra Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterine dahil olacak.

İMECE'nin göreve başlamasıyla Türkiye, ilk kez metre altı çözünürlüğe sahip, yerli ve milli imkanlarla geliştirilen bir elektro-optik uydu kamerasına uzay tarihçesi kazandırmış olacak.

Türkiye'nin yüksek çözünürlüklü uydu görüntüsü ihtiyacını karşılayacak olan İMECE, 680 kilometre irtifada güneşe eş zamanlı yörüngede görev yapacak.

Coğrafi kısıt olmaksızın dünyanın her yerinden görüntü çekebilecek uydu, hedef tespit ve teşhis, doğal afet, haritalama, tarımsal uygulamalar gibi birçok alanda Türkiye'ye hizmet verecek.TASARIM GÖREV ÖMRÜ 5 YIL OLARAK PLANLANDI

Sivil ve güvenlik amaçlı kullanılabilecek uydunun tasarım görev ömrü 5 yıl olarak planlandı. Proje kapsamında Türkiye'de ilk defa uzay uyumlu elektro-optik kamera tasarlanıp geliştirilerek üretildi.

Böylece Türkiye, yabancı uydulardan görüntü tedarik eder konumdan kendi kamerasını üreten ve hatta ihraç eden duruma geldi.

Elektro-optik kamera dışında, elektrikli itki sistemi, güneş algılayıcı, yıldız izler, tepki tekeri, küresel konumlandırma sistemi alıcısı, manyetometre ve manyetik tork çubuğu, İMECE Projesi kapsamında ilk defa yerli olarak üretildi.

Türkiye, bu sayede sıfırdan bir uydunun aviyonik sistemlerini tasarlayıp üretebilecek kabiliyetleri sahip bir ülke konumuna geldi.İMECE'NİN KÜNYESİ

Ağırlık: Yaklaşık 700 kilogram

Boyut: Yaklaşık 2 metre x 3,1 metre

Çekim kabiliyeti: 1000 kilometre uzunluğunda 16,73 kilometre genişliğinde bir alanı tek seferde çekebilme ve 320 megabayt/saniye brüt veri hızı ile yer istasyonuna çektiği görüntüleri indirme kabiliyeti.

Yerlilik: Başta elektro-optik kamera olmak üzere uçuş bilgisayarı, elektrikli itki, yönelim ve yörünge belirleme, güç ve haberleşme alt sistemleri, yıldız izler, güneş algılayıcı, tepki tekeri, küresel konumlandırma sistemi alıcısı, manyetometre, 7.3 metre çapında antene sahip yer istasyonu.

X bant ve S Bant haberleşme sistemleri ve uçuş bilgisayarı yazılımları başta olmak üzere, yönelim ve yörünge yazılımları, analiz yazılımları, yer istasyonu yazılımları ile şifreli ve güvenli haberleşme.

Haftanın Öne Çıkanları

Yılmaz Kunt kaç yaşında, daha önce oynadığı diziler listesi

2023-04-10 16:08 - Magazin

Aşk- Memnu Süleyman Efendi Rana Cabbar kimdir? Rana Cabbar nereli ve kaç yaşında?

2023-04-08 10:17 - Magazin

Usta oyuncu Rana Cabbar, yoğun bakıma kaldırıldı

2023-04-08 07:48 - Magazin

Çanakkale milletvekili adayları! PARTİ PARTİ TAM LİSTE

2023-04-09 22:44 - Politika

Cumhur İttifakı'nda 19 ilde ortak liste planı

2023-04-06 15:13 - Politika

Yeniden Refah Partisi'nden milletvekili aday listesi - TAM LİSTE

2023-04-09 21:32 - Politika

Osman Gökçek kimdir, nereden aday oldu? Osman Gökçek evli mi?

2023-04-10 09:44 - Gündem

KIZILELMA ve MMU için kritik ürün ortaya çıktı! TOYGUN geliyor

2023-04-06 15:28 - Ekonomi

Adana'da korkunç kaza... Vinçle çarpışan araçtaki 2 genç hayatını kaybetti

2023-04-08 06:53 - Asayiş

Aksaray'da 10 metre derinliğinde obruk oluştu!

2023-04-06 11:37 - Gündem

İlgili Haberler

Şaşırtan keşif: Dünyanın en eski mikropları

14:32 - Teknoloji

Turkcell, geleceğin yazılımcılarını desteklemeye devam ediyor

13:47 - Teknoloji

YTB desteğiyle Türk dünyasının gençleri TEKNOFEST'te bir araya geldi

12:53 - Teknoloji

TEKNOFEST Adana'yı 1 milyon 100 bin kişi ziyaret etti

09:17 - Teknoloji

TEKNOFEST sona erdi

22:47 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Aktivist Yazar Sahib Şəmizadə ; Mehriban Aliyeva - İyi söz, iyi niyet, iyi iş

17:55 - Dünya

Zafer Partisi Lideri Prof. Dr. Ümit Özdağ'dan CHP'li Özgür Özel'e 11 Maddelik Ders

13:57 - Politika

12punto yazarı;Dr. Naim Babüroğlu İsrail'in gözünün Türkiye toprakları üzerinde olduğu yönündeki açıklamalarını değerlendirdi.

18:04 - Politika

Vatandaşa domuz eti yediren firmadan pes dedirten savunma!

23:42 - Gündem

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, yüzde 90,69 oyla yeniden seçildi

22:22 - Dünya