Türkiye madencilik sektörü "ruhsat güvencesi" talep ediyor

Ekonomi - Türkiye'de maden çeşitliliği açısından yüksek potansiyel ve iyi eğitilmiş insan gücü bulunduğu,ancak yer altı kaynaklarının değerlendirilmesi konusunda devletin ruhsat sahibi şirketlere "ruhsat güvencesi" sunmasının beklendiği bildirildi.

Ekonomi - 2 saat önce

Türkiye Madenciler Derneği (TMD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yılmaz, Anadolu Ajansının (AA) Global İletişim Ortağı olduğu 3. Maden Kurtarma Yarışması sonrası, basın mensuplarına Türkiye'nin madencilik sektörüne ilişkin açıklamalarda bulundu.

Dünyadaki 90 çeşit mineralin 70 tanesinin Türkiye'de üretilebildiğini ifade eden Yılmaz, buna rağmen yüksek potansiyelin istenilen şekilde değerlendirilemediğini söyledi.

Mehmet Yılmaz, sektörün yer altı madenciliği konusunda devletten beklentileri olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Bizim sorunumuz yer altı kaynaklarının değerlendirilmesi konusunda devletimizin çekinik kalması, bu durum sadece altın madeni için geçerli değil, mermer, krom ve kömür için de geçerli. Türkiye'nin madencilikte jeopolitik potansiyeli ve iyi eğitilmiş insan gücü var. Ancak yer altı kaynaklarının değerlendirilmesi konusunda devletin ruhsat sahibi şirketlere 'ruhsat güvencesi' sunmasını bekliyoruz. Madencilikte sahip olduğumuz değeri gün yüzüne çıkarmaya çalıştığımızda yatırımcılar çevre ile ilgili endişelerden dolayı vatan haini gibi görülüyor. Halbuki kesilen her 100 ağaçtan sadece biri madencilik için kesiliyor. Devletin verdiği izinlerin arkasında durması lazım, o da bizim tam da tabirimizle 'ruhsat güvencesi'."

Yılmaz, Türkiye'nin sadece madencilik ürünlerinden kaynaklanan dış ticaret açığının 60 milyar dolar olduğunu, bunun yaklaşık 30 milyar dolarının altın ithalatı, geriye kalan 30 milyarının ise diğer madenlerin ithalatından kaynaklandığını anlattı.

Türkiye'nin yabancı maden yatırımcısı açısından çekici olduğunu vurgulayan Yılmaz, "Şu andaki Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız kendisi de bunu defalarca söylüyor. 'Yerli veya yabancı biz bu sektöre yatırım getirmek zorundayız' diyor. Maden aramaları bölümünde bizim paraya ihtiyacımız var. Yabancı sermayenin buraya gelmesine ihtiyacımız var. Sondaj maliyetleri çok yüksek. Buna rağmen biz maden işletmesi açısından çok iyiyiz. Çok kuvvetli mühendislik yapımız var, mühendislik firmalarımız var, operatörlerimiz var ancak arama konusunda yatırım ihtiyacı bulunuyor." değerlendirmesinde bulundu.

"300-350 MİLYAR DOLARLIK ALTIN MADENİ YER ALTINDA"Mehmet Yılmaz, Türkiye'nin madencilikte bir yol haritası oluşturması gerektiğini, özellikle kritik mineraller grubuna altının da dahil edilmesi gerektiğini dile getirdi.

Kobalt, nikel, kadmiyum, lityum, grafit ve bakırın kritik madenler olduğunu anımsatan Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hatta şimdilerde altının da o kritik mineraller listesine girmesi gerektiği söyleniyor. Bu madenlerin aranması ve işletilmesi sırasında ciddi bir yatırım gerekiyor. Buraya yabancı sermayenin ilgi ve alakasının olacağını düşünüyoruz. Türkiye'nin altın potansiyeli ortada. Biz şu anda en büyük ihtimalle üçte birini biliyoruz. Geriye kalan üçte ikisi ki yaklaşık 300-350 milyar dolarlık bir altının yer altında olduğunu düşünüyoruz. Bu alanda yabancı yatırımcı ilgisi oldukça yüksek. Madencilik faaliyetlerinin gayrisafi milli hasıla içindeki payı yüzde 1, bu oranın yükselmesi için yatırımlara ihtiyaç var. Bu oranı yüzde 2'ye çıkarmak için bile yeni yatırımcılara ihtiyaç var. Madenciliğin gelişmiş olduğu birçok ülkede bu oran yüzde 7-8 civarında."

Yılmaz, Orta Vadeli Plan'da madencilikle ilgili üç maddenin sektör tarafından olumlu karşılandığını ifade etti.

Madenciliğin Türkiye için olmazsa olmaz bir sektör olduğuna dikkati çeken Yılmaz, şunları kaydetti:

"Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının 'koordinatör bakanlık' olması yönünde bir düşünce var. İzinler konusunda birden fazla bakanlıktan izin almak gerekiyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının izinler konusunda koordinasyonu sağlaması düşüncesi var. Bir de ön izin aşaması düşünülüyor. Ön izin alınarak maden sahasının başka bir mevzuatla işletmeye kapatılmasının ya da hareketinin kısıtlanmasının önüne geçmek için ön izin mekanizmasından bahsediliyor. Bu da bizim için çok önemli. Güvenlik soruşturması sürecinde basitleştirme ya da standart oluşturulmasına da ihtiyaç duyuluyor. Ekonomide beklenen iyileşmenin temelinde gerçekten dış ticaret açığı çok büyük önem arz ediyor. İstihdam olmasını istiyorsak, vergi üretmek istiyorsak, yatırım gelsin istiyorsak bunların önünün kontrollü bir şekilde açılması lazım."

#ESHAHABER.COM.TR
Haftanın Öne Çıkanları

Almanya'dan çarpıcı israil kararı! Resmen durduruldu

2024-09-18 20:58 - Dünya

Ankara'da korkunç kaza! Araç hurdaya döndü

2024-09-18 00:57 - Gündem

5 yaşındaki Emsal'in kötü sonla biten oyunu: Bıçak, gözüne battı!

2024-09-17 17:52 - Asayiş

Dışişleri Bakanı Fidan, John Bass'ı kabul etti

2024-09-17 17:12 - Gündem

Diyanet'ten hac açıklaması! Sona eriyor

2024-09-16 17:13 - Gündem

CHP'li Afyonkarahisar Belediyesi'nden rüşvet ve şantaj skandalı!

2024-09-18 23:47 - Politika

Galatasaray, Nelsson için harekete geçiyor!

2024-09-17 17:02 - Spor

Çukurova'dan tarımsal üretime yeni nohut ve arpa tohumları kazandırıldı

2024-09-16 14:53 - Ekonomi

Dev maç bitti! Mourinho'ya göndermeler başladı

2024-09-21 23:22 - Spor

İstanbul'da saldırı planları yapıyordu: PKK'nın sözde sorumlusu tutuklandı!

2024-09-18 13:58 - Gündem

İlgili Haberler

Okullarda temizlik personeli için 30 bin atama tahsis edildi

14:52 - Ekonomi

Alman ekonomisi zayıf sanayiyle giderek aşağı yönlü bir sarmala giriyor

14:33 - Ekonomi

Yapay zekanın finans ve piyasa gözetiminde kullanımı, başkentteki konferansta ele alındı

14:08 - Ekonomi

Denizli'de bu yıl 50 bin tonun üzerinde nar hasadı bekleniyor

14:02 - Ekonomi

Türkiye'nin toplam makine ihracatı ocak-ağustos döneminde 18,3 milyar dolar oldu

13:22 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Sinan Ateş cinayetine ilişkin bilirkişi raporu dava dosyasına girdi

14:12 - Gündem

Yapay zekanın finans ve piyasa gözetiminde kullanımı, başkentteki konferansta ele alındı

14:08 - Ekonomi

Bakan Tunç'tan son dakika 'Narin' ve 'Ayşenur Eygi' açıklaması

13:17 - Gündem

Konya'da yeni kayıt yaptıran üniversite öğrencilerine toplu ulaşım 10 gün ücretsiz

12:27 - Gündem

Fransa'nın Cannes şehrinde aşırı yağış su baskınlarına neden oldu

12:13 - Dünya