Türkiye’nin tüm ticari ilişkileri kesmesinin ardından İsrail’in pazar ve marketlerinde meyve-sebze fiyatlarında büyük artış yaşanıyor. İsrailli ithalatçılar, Ankara’nın mayıstan beri süren boykotu yüzünden daha uzak ülkelere yönelmek zorunda kalıyor.
İsrail’deki tüketiciler, Türkiye’nin Gazze Şeridi’ne yönelik saldırısı nedeniyle Tel Aviv ile ticaret anlaşmalarını askıya almasının ardından yerel pazarlarda yüksek sebze ve meyve fiyatlarıyla karşı karşıya kaldı. Ankara’nın mayıs ayında başladığı boykota Ürdün’den gelen ürünlerde kolera tespit edilmesi ve aşırı sıcak hava eklenince, pek çok ürünün fiyatında artış yaşandı.
ÜRDÜN’DEN DE ALAMIYOR
Savaşın başlamasının ardından, önce 54 ürün grubunun ihracatına kısıtlamalar getiren Türkiye Ticaret Bakanlığı, 2 Mayıs’ta Gazze Şeridi’ne hiçbir kısıtlama olmaksızın insani yardım girmesine izin verilene kadar İsrail ile tüm ticaret anlaşmalarının askıya alındığını duyurmuştu. Kararın ardından İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, yerel üretime ve diğer ülkelerden ithalata odaklanarak yeni alternatiflerin aranacağını belirtmişti. Ancak Türkiye’yle beraber İsrail’in en çok meyve-sebze aldığı ülke olan Ürdün’de tarım alanlarında kullanılan su kaynaklarında kolera bakterisi tespit edilmesi üzerine buradan da ithalat durduruldu.
UZAĞA MECBUR KALDILAR
İsrail medyasında yer alan haberlerde Türkiye ve Ürdün’ün domates ve salatalık gibi tarımsal ürünlerin ithalatının yarısını sağladığı belirtilerek “Ankara’nın boykotunun pazarları vurduğu” kaydedildi. Türkiye ile yaşanan kriz nedeniyle ithalatçıların, malların da daha pahalı olduğu daha uzak ülkelerden ürün satın almak zorunda kaldığı vurgulandı. Ülkede ayrıca 10 aydır devam eden savaşın sonucu olarak yaşanan işçi eksikliği, hava sıcaklığının önceki yıllara göre daha yüksek olmasının da maliyetleri arttırdığı belirtildi.
GIDA SEKTÖRÜNE BÜYÜK DARBE
Ülkede fiyatı en çok artan sebzeler arasında biber, domates ve salatalık bulunuyor. İsrail Tarım Bakanlığı’nın haftalık raporuna göre iki hafta önce kilogram başına 7.90 Şekel (yaklaşık 73 TL) olan biberin fiyatı 10 Şekel’e (yaklaşık 90 TL) yükseldi. Domates ve patatesin fiyatında da ortalama 2 Şekel (yaklaşık 18 TL) artış yaşandı. Rapora göre geçen hafta salatalıkta yüzde 21 oranında artış yaşanırken, armudun fiyatı yüzde 27, üzümün fiyatı ise yüzde 19 oranında yükseldi. İsrail Bitki ve Tarım Dernekleri Konseyi, çiftçilik maliyetlerini düşürmek için hükümetten mali destek talep etti. Ağustos ayı başında medyada yer alan haberlerde, İsrail otomotiv pazarının ihracatta ilk 10 ülke arasında yer alan Türkiye’nin boykotu nedeniyle önemli sıkıntılarla karşı karşıya olduğu belirtilmişti.
#ESHAHABER.COM.TR