Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü, "Ülkemizde bugüne kadar "maymun çiçeği" vakası görülmemiştir" açıklamasını yaptı.
Avrupa ve Amerika'da yayılan "maymun çiçeği" virüsü, tedavisi olmamasından dolayı endişeye neden oluyor.
Öte yandan dün, İsviçre'de ve New York'ta ilk vaka görüldü.
Maymun Çiçeği virüsü nedir, nasıl bulaşır? Belirtileri ve korunma yöntemleri açıklandı
SAPKIN FESTİVALDEN SONRA YAYILDI
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Avrupa'da artmaya başlayan virüsün, hızla yayılabileceği uyarısında bulundu. Yetkililer virüsün; İspanya'daki "onur yürüyüşü" ve Belçika'daki "fetiş festivali"nden sonra yayıldığını duyurdu.
MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜNDEN ÖLÜM ORANI NE KADAR?Endemik bir virüsün neden olduğu nadir hastalıklardan biri olarak bilinen maymun çiçeği, Kongo ve Batı Afrika türü olmak üzere ikiye ayrılıyor.
Virüsün Kongo türünün yüzde 10'a kadar ölüm riski bulunurken Batı Afrika türünün ise her 2 vakadan birinde yüzde 1 ölüm oranına sahip olduğu biliniyor.
Genellikle hayvandan insana ve nadiren insandan insana yakın temasla bulaşan virüs, vücutta yüksek ateş ve kaşıntılı kabarcıklara yol açabiliyor.
ÇİÇEK AŞILARI VİRÜSE KARŞI YÜZDE 85'E KADAR ETKİLİMaymun çiçeği vakalarının başka ülkelere yayılarak küresel salgına dönüşme ihtimali tartışılırken, virüsün ölüm riskine karşı etkili bir aşının olup olmadığı da merak ediliyor.
Konuya ilişkin İngiltere Sağlık Güvenliği Ajansı, maymun çiçeği virüsü için özel bir aşı olmadığını, ancak çiçek hastalığı aşısının bir miktar koruma sağladığını belirterek, ihtiyaç duyulanlara aşının teklif edildiği bilgisini paylaştı.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verileri de çiçek hastalığını yok etmek için kullanılan aşıların maymun çiçeği virüsü hastalığına karşı da yüzde 85'e kadar etkili olduğunu gösteriyor.
KAYNAK : AA, Haber7