Türkiye'ye 'beyaz petrol' piyangosu

Jeotermal Elektrik Santral Yatırımcıları Derneği Başkanı Ufuk Şentürk, "Eğer jeotermal enerjiye gereken destek ve teşvik sağlanabilirse, ülkenin yüzde 70'ini jeotermal enerjiyle ısıtabilecek potansiyele sahibiz" dedi.

Ekonomi - 2 yıl önce

Jeotermal Elektrik Santral Yatırımcıları Derneği (JESDER) Başkanı Ufuk Şentürk, Türkiye'nin enerji konusunda dışa bağımlılığını ortadan kaldırmak amacıyla jeotermal enerjinin tüm avantajlarından yararlanılması gerektiğini belirterek, "Günümüz enerji krizinin yaşandığı bu dönemde temiz ve yerli enerjinin tercih edilmesi için çalışıyoruz. Eğer jeotermal enerjiye gereken destek ve teşvik sağlanabilirse, ülkenin yüzde 70'ini jeotermal enerjiyle ısıtabilecek potansiyele sahibiz." dedi.

Şentürk, AA muhabirine, her yıl ithal edilen doğal gazın dörtte birinin konutların ısıtılmasında kullanıldığını söyledi.

Küresel enerji krizinin ülkelerin yerli kaynak kullanımını hızlandırdığına işaret eden Şentürk, "Bu dönemde ülkeler enerji arz güvenliğini gündemin üst sıralarına taşıdı. Türkiye açısından bakıldığında ise yaklaşık 9,5 milyar metreküpe eşdeğer ısınma ihtiyacını doğal gazdan tasarruf ederek jeotermalden sağlayabiliriz. Bunun ülkemize maddi getirisi ise yıllık 4,3 milyar dolardır." diye konuştu.

Afyonkarahisar, Ankara ve İstanbul gibi birçok şehirde Maden Tetkik ve Arama, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ve özel sektör tarafından açılmış binlerce sondaj kuyusunun geliştirilmek üzere beklediğini belirten Şentürk, "TPAO'nun bugüne kadar açtığı 4 bin adet kuyu var. Bunların 2 bini su barındırıyor ve TPAO tarafından kullandırılmıyor. Bu sıcak su barındıran kuyularımızın jeotermal sera ve şehir ısıtması yatırımlarına açılmasını Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımızdan bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

Şentürk, Türkiye'nin enerji konusunda dışa bağımlılığını ortadan kaldırmak amacıyla jeotermal enerjinin tüm avantajlarından yararlanılması gerektiğini vurgulayarak şunları söyledi:

"Enerji krizinin yaşandığı bu dönemde temiz ve yerli enerjinin tercih edilmesi için çalışıyoruz. Eğer jeotermal enerjiye gereken destek ve teşvik sağlanabilirse, ülkenin yüzde 70'ini jeotermal enerjiyle ısıtabilecek potansiyele sahibiz. Özellikle Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu'daki illerimizde TPAO tarafından petrol arama amacıyla açılan, derinlikleri yaklaşık 2 bin metre ve en az 2 bini yeterli petrol bulunamadığı için kapatılan kuyularda jeotermal kaynak zaten mevcut. Bu kuyular özel sektöre ve yerel yönetimlere devredilerek hemen kullanılabilir."

Pahalı bir uygulama olan sondaj faaliyetlerinde özel sektöre vergisel teşvik sağlanabileceğini dile getiren Şentürk, "Özellikle aramada kullanılan mazotun KDV'siz sağlanması gibi desteklerle 5-10 yıllık bir süreçte jeotermal ısıtmaya geçilebilir." diye konuştu.

"YEKDEM ESKİ HALİNE DÖNMELİ"

Şentürk, jeotermal enerji kaynaklarını kullanmanın diğer kaynaklara göre daha yüksek maliyet riski bulunduğunu da belirtti.

Bu maliyetlerin sağlanan teşviklerle azaltılması ve riskin paylaşılması gerektiğini söyleyen Şentürk, şunları kaydetti:

"Jeotermal elektrik santralleri nükleer santrallerden sonra en maliyetli santrali tipi. Yaklaşık 3-3,5 milyon dolar megavatsaat maliyeti var. Bunun yanında şehir ısıtması ve seralarda kullanılacak kuyuların metre maliyetleri 1000-1500 dolarlar seviyesinde. Bu maliyetleri mümkün olduğu kadar azalttığımızda orta ve uzun dönemde ülkemize katkılarının çok daha fazla olacağını biliyoruz. Sektörümüze rekorlar kırdıran YEKDEM mekanizmasının tekrar eski hale döndürülmesini bekliyoruz. Bir diğer husus, şehir ısıtması için sokak aralarında ve caddelerde kilometrelerce boru döşememiz gerekiyor. Burada imar sıkıntıları da var. Eğer BOTAŞ gaz dağıtımı yaptığı gibi jeotermal suların da konutlara dağıtımını yaparsa bu hususta 1 milyon konut hedefimize ulaşmış oluruz."

Haftanın Öne Çıkanları

Alibaba'dan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay'a ziyaret

2023-01-05 16:05 - Gündem

Öldürülen Ülkücü Başkan Sinan Ateş'in son 2 haftası! MHP'ye lider olma hedefi vardı

2023-01-03 12:22 - Gündem

Tuya ağacı faydaları nelerdir? Tuya ağacı saça nasıl uygulanır?

2023-01-03 12:16 - Sağlık

İsveç'ten NATO yolunda kritik adım: Anayasa kararı!

2023-01-03 02:23 - Dünya

SİPER'de görüş aynı! Türkiye yerli Patrıot'a kavuştu

2022-12-31 21:13 - Gündem

Para kaybeden kaybedene: 1, 4 trilyon buhar oldu! Zenginlerin 'en kötü' senesi

2023-01-02 17:02 - Ekonomi

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici'den Sinan Ateş suikastı ile ilgili "Ülkücü Camianın Tepki Göstermemesi Söz Konusu Değil."

2023-01-03 21:32 - Gündem

Tunus'ta OHAL bir ay daha uzatıldı

2022-12-31 02:29 - Dünya

Üniversiteli Irmak'ın acı ölümü

2023-01-03 19:15 - Asayiş

Ümraniye'de silahlı kavgada eski kayınbiraderini öldürdü

2023-01-04 22:29 - Gündem

İlgili Haberler

Altının kilogram fiyatı 3 milyon 50 bin liraya geriledi

17:23 - Ekonomi

Yerli ayçiçeğinden yüksek verim alan tohum üreticileri, dış pazarda söz sahibi olmak istiyor

17:22 - Ekonomi

60 saniyede ekonomide bugün (07 Ekim 2024)

17:07 - Ekonomi

PTT'den kurumsal müşterilere özel "Hoş Geldin Kampanyası"

17:03 - Ekonomi

Türkiye'nin günlük petrol üretimi 110 bin varile ulaştı

16:23 - Ekonomi

Günün Manşetleri

On dokuz gündür hapşırma nöbetleri geçiren Benazir Aydın'ın rahatsızlığı gizemini koruyor

17:17 - Yaşam

Ürdün'den Lübnan'a tonlarca insani yardım tonlarca

15:57 - Dünya

Eski İtalya Başbakanı'ndan Öcalan itirafı: ABD'nin Türkiye talebini reddettim

15:47 - Dünya

NATO, Rusya ile ilişkilerini kınamıştı...Kuzey Kore'den sert tepki!

15:17 - Dünya

Bir yılda 17,9 milyar dolar askeri yardım...Washington’dan soykırım desteği!

14:38 - Dünya