Uzmanlar, yapay zekanın hangi amaca hizmet ettiği ve ne şekilde kontrol edildiği konusunda uyardı

Teknoloji - 3 ay önce

Hayatımızın her alanında kullanılmaya başlanılan yapay zeka destekli uygulamaların kullanımı ve güvenirliği konusunda açıklamalarda bulunan Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı Şırnak İl Sorumlusu Rukiye Asan, yapay zeka kullanılırken dikkatli olunması gerektiğini söyledi.

Yapay zekanın gelişimi, güvenirliği, avantaj ve dezavantajları konusunda İHA muhabirine bilgi veren T3 Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı Şırnak İl Sorumlusu Rukiye Asan, şirketlerin dataları saklamadığını iddia etse de verilerin kaydedilmesinin endişe verici olduğunu ifade etti. Yapay zeka hakkında herkesin bir yorumunun olduğunu belirten Asan, "Yapay zekayı bilgisayarlara normalde insan zekasına ihtiyaç duyulan işleri yaptırma teknolojisi olarak tanımlayabiliriz. Şu anda kullandığımız bilgisayarların kafası tabiri caizse çalışmıyor ama günümüz yapay zekası bu durumu değiştirmeye ant içmiş gibi. 1950’li yıllarda ilk başta hedeflenerek yapılan bir durum değildi. Bu yıllarda sadece kelimeler ve metin işleme grupları çalışmaları yapılıyordu. 1980’li yıllarda bu çalışmalar bir sinir ağı modelinin geliştirilmesi ile 2000’li yıllarda ivme kazandı. Yapay zeka veri dataları büyüdükçe veriler işlenmeye başladı. Veriler işlenmeye başladıkça da ürünler ortaya çıkmaya başladı. İlk başta Google’ın üretmiş olduğu bir ürün vardı fakat istenilen ihtiyaca tam anlamı ile karşılık bulunduğu söylenemez. Şu an kullanılan OpenAl, ChatGPT gibi uygulamalar birçok amaçla kullanılmaktadır. Günde yüzlerce uygulama kullanılıyor, yüzlerce uygulama geliştiriliyor. Bu uygulamalardaki modellerin fark oluşturmasının iki büyük kaynağı var. Birincisi data, ikincisi de teknolojik altyapı. Yapay zeka teknolojisinde CPU dediğimiz ekran kartları çok önemli burada. Bu ekran kartlarını kimler daha çok üretiyorsa, kimlerde daha çok fazla varsa aslında en çok yapay zeka ürünleri ve modellerini bu ülke ve şirketler üretmiş oluyor. Özellikle ses ve görüntü için kullanılan yapay zeka modelleri var" şeklinde konuştu.

"Yapay zekanın teknolojik bir ürün olduğu unutulmamalı"

Yapay zekayı çok saf duygularla kullandığımızı belirten Asan, "Sıklıkla sorulan sorulardan bir tanesi de avantajları ve dezavantajlarıdır. Her teknolojik ürünün avantajları olduğu gibi dezavantajları da var. Avantajları için şunları söyleyebiliriz; bir şeyi niçin kullandığımız, hangi amaca hizmet edeceğidir. Burada niyet aslında çok önemlidir. Hangi teknolojik ürün olursa olsun ne niyette kullandığımız, nasıl kullandığımız ve niçin kullandığımız çok önemli. Bunlara dikkat ederek kullanabilirsek amacına hizmet etmiş olur. Bu avantajları ürüne çevirmekte çok önemlidir. Yapay zeka destekli uygulamaları kullanırken çıkardığımız ürünleri hayatımızda nerelerde kullanıyoruz. Evimizde nesnelerde, akıllı ev projelerinde, kullandığımız ulaşım araçlarında, sağlık alanlarında, eğitimde kurumsal olarak kullanılan alanlardır. Kişisel olarak hayatımızın her alanında rahatça ulaşıp kullanabiliyoruz. Öğrenciler ödevlerini yapay zekalı destekli programlarından yapıyor. Birçok avantajını bu şekilde sıralayabiliriz. Avantajları olduğu gibi dezavantajları da var riskli alanları bayağı bulunuyor, biraz güvenlik konusunda endişelerimiz var. Hangi datalar toplanıyor, nasıl toplanıyor, biz yazdıkça bunlar daha fazla data olarak toplanıyor mu, saklanıyor mu? Her ne kadar bu dataların saklanmadığını iddia edilse de verilerin kaydedilmesi cidden endişe verici. Bu işin arka tarafından neler oluyor maalesef bilemiyoruz, maalesef açık kaynak yok. Bir diğer dezavantajı ise kullanıcı tarafından yanıltıcı bilgiler büyük dezavantaj taşıyor. Bizler şuan yapay zekayı aslında çok saf duygularla kullanırken sorular soruyoruz cevap alıyoruz ama bu bilgiler ne kadar doğru bunları da incelemek gerekiyor. Kullandığımız ürün ve uygulamalar hangi ülke tarafından yapıldığı, hangi amaca hizmet ettiği ve ne şekilde kontrol edildiği konusuna çok dikkat etmemiz gerekiyor. Yapay zekanın teknolojik bir ürün olduğu unutulmamalı. Yapay zekanın bir yazılım ürünü olduğunu ve öğrendiği datalar üzerinden cevap verdiği bunu düşünerek kullanmamız gerekiyor. Bu avantaj ve dezavantajları önümüze koyduğumuzda ürünü kullanmada bir problemin olduğunu düşünmüyorum ama bilinçli şekilde kullanmalıyız. Neyi nerede nasıl kullanacağımızı mutlaka bilmeli ve araştırmalıyız. Her soruya mutlaka cevap alırız ama buna dikkat etmemiz gerekiyor. Kullanılan ürünün hangi ülke tarafından yapıldığı ve geliştirildiğine de dikkat etmemiz gerekiyor. Yapay zeka, son zamanlarda gündemde olan ve herkes tarafından merak edilen konulardan bir tanesidir. NASA mühendislerinden tutun mahallemizdeki bakkallara kadar herkesin en az bir fikrinin olduğu bir konu. Kimine göre hayatımızı değiştirecek kimine göre ise hayatımızın sonu olarak değerlendiriliyor. Yapay zekanın avantajları olduğu gibi dezavantajları da bulunuyor. Hayatımızın her alanında farkında olarak veya olmayarak yapay zekayı kullanıyoruz" diye konuştu.

Haftanın Öne Çıkanları

Yol yardım aracı beklerken otomobil çarptı! Ölü ve yaralılar var

2024-06-16 20:27 - Gündem

Üsteğmen’in öldürdüğü iddia edilen eşi ile 2 aylık evli olduğu ortaya çıktı

2024-06-19 14:52 - Asayiş

Kuşadası’nda motosiklet kazası: 1 ölü, 1 ağır yaralı

2024-06-22 01:08 - Asayiş

Başkanların otomobili kaza yaptı: 7 kişi yaralandı

2024-06-18 17:48 - Gündem

Diyarbakır'da 'dur' ihtarına uymayan araç polise çarptı! 1 ağır yaralı

2024-06-19 22:37 - Gündem

Siirtli çiftçiler çeltik üretimini yaklaşık bir asırdır sürdürüyor

2024-06-17 12:27 - Ekonomi

Akbank ve Chatham House, ’Yükselen Güçler ve Çok Kutuplu Dünya’ panelini gerçekleştirdi

2024-06-20 13:53 - Ekonomi

Jandarma, şehit çocuğu için sünnet düğünü düzenledi

2024-06-20 20:38 - Gündem

Komiserden acı haber! Balkondan düşüp hayatını kaybetti

2024-06-15 22:18 - Gündem

Ahu Tuğba'nın hastalığı belli oldu

2024-06-20 20:03 - Yaşam

İlgili Haberler

iOS 18.1 güncellemesi ne zaman gelecek? Güncellemede neler var, özellikleri neler?

12:23 - Teknoloji

Living-off-the-Land (LotL) saldırılarından korunma yöntemleri neler?

10:28 - Teknoloji

Selçuk Bayraktar "bağımsızlığımız için çok kritik" dedi çalıştıkları projeyi duyurdu

23:53 - Teknoloji

Başkent Kulisi Özel Yayını'nın konuğu Selçuk Bayraktar

21:17 - Teknoloji

Teknoloji firması, kurtarma operasyonları için askeri ve afet ambulansı üretti

18:33 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Gazze'de direnişin birinci yılı: Yüzlerce STK destek gösterisi yapacak

12:18 - Gündem

Ankara'da 28 bin 800 uyuşturucu hap ele geçirildi: 3 gözaltı

11:23 - Asayiş

Türk basketbolunun ilkleri, rekorları, unutulmazları

11:18 - Spor

Basketbolda maçlar 14 salonda oynanacak

11:13 - Spor

Oruç Reis Araştırma Gemisi cumartesi günü Somali'ye doğru yola çıkacak

10:22 - Gündem