Veteriner Hekim Uğur Selin Çelikten; Kedi ve Köpeklerde Astımdan Korunma Yolları

Kedi ve köpeklerde astım ve alerjik hastalıklar, gerek mevsim değişimlerinden dolayı gerekse değişen çevresel şartlar nedeniyle giderek yaygınlaşıyor.

Sağlık - 1 ay önce

Kedi ve Köpeklerde Astımdan Korunma Yolları

Veteriner Hekim Uğur Selin Çelikten, kedi ve köpeklerde astımı önlemeye ve kontrol altına almaya yardımcı olabilecek önemli ipuçlarını paylaştı. Evde hava temizleyicileri kullanmanın potansiyel alerjenleri filtrelemeye yardımcı olarak; tüylü dostlarımızın yaşam kalitesini arttırabileceğine dikkat çeken Çelikten, temizlik esnasında izolasyonun önemini hatırlattı.

Kedi ve köpeklerde astım ve alerjik hastalıklar, gerek mevsim değişimlerinden dolayı gerekse değişen çevresel şartlar nedeniyle giderek yaygınlaşıyor. Tüylü dostlarımızın, yaşam kalitelerini etkileyen ve tedavi edilmedikleri takdirde daha ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen astımdan korunmanın yöntemlerini anlatan Veteriner Hekim Uğur Selin Çelikten

“Astım ve alerji vücudun bir takım maddelere gösterdiği tepkidir. Bunu vücudumuzun bizi zararlı etkenlerden korumak için açtığı bir savaş gibi düşünülebiliriz. Kedi ve köpeklerde solunum yollarında inflamasyon ve daralma nedeniyle ortaya çıkan kronik bir durum olan astım, patili dostlarımızın nefes almasını zorlaştırır ve yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilir. Alerjileri ve astımı yönetmek hastanın yaşam kalitesi için kritik öneme sahiptir. Ayrıca akciğerlerde şekillenen kronik bronşit gibi sık sık alerjenlere maruz kalma ve uzun süre bu reaksiyonu geliştirmek; yumuşak doku olan akciğerlerde yara izine benzeyen fibrinöz gibi geri dönüşümsüz hasarlar bırakır” dedi.

Uğur Selin Çelikten tüylü dostlarımızın sağlıklı ve konforlu yaşam sürmeleri için; astımı önlemeye ve kontrol altına almaya yardımcı olabilecek ipuçlarını şöyle sıraladı:

Alerjileri ve astımı önlemek için öncelikle alerji ve astım yapan sebeplerin ne olduğunu iyice anlamamız gerekir. Hayvanlar vücut yapıları gereği yere ve zeminlere bizden daha yakındırlar bu yüzden de yerdeki tozlara veya temizleyicilere halı mite’larına çok daha duyarlıdırlar. Hayvanlarda astım ve alerji yapabilecek dış etkenler; sigara dumanı, mite’lar, temizleyiciler, toz, polen, küf, yanlış gıdalarla beslemek gibi birçok kaynak sayılabilir.

Düzenli Veteriner muayenesi: Düzenli veteriner ziyaretleri, astım veya alerjilerin şiddetli hale gelmeden önce yakalanmasına ve yönetilmesine yardımcı olabilir. Astım, bronşit ve alerjiler gibi sağlık sorunlarının çözümü birkaç günlük tedaviyle mümkün değildir. Bu yüzden patili dostlarımızın düzenli olarak veteriner kliniğinde akciğer röntgenleri çekilmeli; tedavi öncesi ve sonrası görüntüleri kıyaslanmalı ve tedaviye devam etme veya reçeteyi değiştirme seçenekleri düşünülmelidir. Bu rahatsızlıklardan muzdarip hastalara antihistaminikler, gerekirse kortizon tedavileri, ödem attırıcılar kullanılabilmekle birlikte eve nebulizatör dediğimiz solunum yoluyla akciğerlere ilaç veren cihazlardan da almayı önerebiliyoruz.

Temiz bir ortam sağlayın: Kedi veya köpeğin yaşadığı alanın hijyenini sağlamak çok önemlidir. Ayrıca üzerine yattığı minderi varsa bu minderi de sık sık yıkamak ancak parfüm içeren yumuşatıcı ve deterjan gibi maddeleri dikkatli kullanmak gerekir. Toz, polen ve küf tüylü dostlarımızda alerjik reaksiyonları veya astım ataklarını tetikleyebilir.

Hava temizleyicileri kullanın: Astım hastası bir dostunuz varsa evinizde hava temizleyicileri kullanmak, havanın filtrelenmesini sağlar ve yaşam kalitesini artırır.

Temizlik esnasında izolasyon: Ev temizliği yaparken küçük dostunuzu bir odada izole edin. Ev süpürüldüğünde tozlar havaya kalkar ve küçük dostunuz bu tozları soluyabilir. Ayrıca evi sildikten sonra kurumadan ve evi havalandırmadan evde gezmelerine izin vermeyin. Temizlik tamamen bittikten sonra küçük dostunuzun evde özgür kalmasını sağlayın.

Sağlıklı beslenme: Dengeli bir beslenme tüylü dostumuzun bağışıklık sistemini güçlendirerek alerjik reaksiyon riskini azaltabilir. Bazı tüylü dostlarımız alerjileri yönetmek için formüle edilmiş özel bir diyetten de yararlanabilir.

Omega-3 yağ asitleri: Omega-3 yağ asitleri, inflamasyonu azaltmaya yardımcı olabilir. Veterinerinizin önerisi doğrultusunda uygun takviyeleri kullanabilirsiniz.

Evde sigara içilmemesi: Sigara insan sağlığına ne kadar zararlıysa hayvan sağlığına daha da zararlıdır. Onların küçük ciğerlerinin sağlığı için yanlarında veya yaşama alanlarında sigara içilmemelidir.

Parfüm ve deodorant: Kedi ve köpeklerin bulunduğu odada deodorant ve parfüm sıkılmamalıdır. Özellikle astım tanısı konulduysa bu duruma çok dikkat edilmelidir.

Pet dostu temizlik ürünleri: Temizlik malzemeleri küçük dostumuzun yalaması, soluması cildine değmesi gibi riskler taşır bu yüzden buna uygun ürünleri seçmek gerekir.

Aktif kalma: Düzenli egzersiz, hayvanınızın genel sağlığını korur ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Ancak, astım belirtileri gösteren hayvanlarda aşırı egzersizden kaçınılmalıdır.

Stresten Kaçınma: Hayvanınızın stresten uzak, rahat bir ortamda yaşamasını sağlayın. Stres, astım krizlerini tetikleyebilir.

Uğur Selin Çelikten, astım ve alerjik hastalıkların belirtileri ile ilgili şu bilgileri verdi:

Astımlı veya bronşitli bir kedi/köpekte;

Nefes almada güçlük: Boğuluyormuş gibi nefes alma ve karından nefes alma

Hırıltılı solunum: Nefes alırken akciğerlerden sürtünme sesleri duyulması

Öksürük: Özellikle köpeklerdeki Bronchine hastalığında soluk borusu dışarıdan dokunulduğunda boğulacak gibi öksürme bu hastalığın tipik bir belirtisidir.

Hapşırma ve burun akıntısı: Bu akıntı şeffaf olabileceği gibi müdahale edilmeyen durumlarda enfeksiyonlara sebebiyet verip iltihaplı akıntıya da dönüşebilir.

Hareketlerde yavaşlama: Oksijenizasyonun ihtiyacın altında kalması hastada yorgunluk, hareket etmek istememe, aktivitede azalma yapar

Hızlı ve kesik nefes alma: Akciğerlerdeki hava dolan keselerin alerjenler sebebiyle kasılması sonucu hasta nefes alsa da bu keseler şişmez o yüzden kesik kesik ve hızlı nefes alır

Dilde morarma: Mok şiddetli kriz gibi geçirilen astım nöbetleri dokulara oksijen taşınmasının önüne geçecek ve hastada morarma yapacaktır.

Kaşıntı: Alerjinin ilk kendini gösterdiği organlardan biri vücudumuzun bariyeri olan deridir. Alerjenler sebebiyle kızarıklık, kabarıklık, şişlik gözlenebilir.

Oksijenizasyonu azaltan astım gibi hastalıkların çok ıstırap verici olduğunu vurgulayan Uğur Selin Çelikten astım semptomlardan ikisini bile küçük dostunuzda gözlemliyorsanız hemen veteriner hekiminize danışın uyarısında bulundu.

Detaylı Bilgi İçin:

Alya İletişim Danışmanlığı

Firuze Kaymaz Fahjan

firuze.kaymazt@alyailetisim.com 

Yeliz Korkut

yeliz.korkut@alyailetisim.com

Haftanın Öne Çıkanları

Son dakika haberi: Cumhurbaşkanı Erdoğan partisinin grup toplantısında konuşuyor.

2024-07-24 12:47 - Gündem

Mardin'de kaçakçılık ve uyuşturucu operasyonları: 31 gözaltı

2024-07-23 13:57 - Asayiş

Mermer fabrikasında feci ölüm!

2024-07-22 06:43 - Gündem

Son dakika: Başkan Erdoğan duyurdu! Önümüzdeki ay sonuna kadar ücretsiz...

2024-07-19 20:23 - Gündem

ABD ve Fransa çıldıracak! Türkiye çıkarma yapmıştı, ülkede ilk kritik imza atıldı...

2024-07-18 07:48 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Yunan bakana sert tepki: 'Densiz, edep dışı...'

2024-07-21 12:07 - Gündem

En düşük emekli maaşına zam teklifi kabul edildi! Maaş farkı ne zaman ödenecek?

2024-07-19 03:42 - Ekonomi

İsrail'de vahşet: Baltayla oğlunu öldürüp alışverişe gitti!

2024-07-17 17:27 - Dünya

Van'da trafik düzenlemesi: Türkçe ve Kürtçe yazdılar

2024-07-18 15:37 - Gündem

Erdoğan'ın sözleri Yunanistan'da yankılandı! Yunan basını çıldırdı

2024-07-20 16:17 - Gündem

İlgili Haberler

Bebek mamaları sağlıksız mı? Yapılan araştırma ebeveynleri endişelendirdi

18:02 - Sağlık

Zeytinyağlı sabun ile koltuk altı bakımı nasıl olur? Aşırı terleme sorununa kesin çözüm!

13:43 - Sağlık

Araştırmaya göre, gece dış mekan ışıklarına maruz kalmak Alzheimer riskini artırabilir

13:12 - Sağlık

Kanser hastaları için "uzaktan görüntülü muayene" dönemi

12:08 - Sağlık

Soğuk algınlığı ve gripte kullanılan takviyeler ne kadar faydalı? Meğer hiçbir faydası yokmuş!

12:18 - Sağlık

Günün Manşetleri

İsrail askerlerince öldürülen Eygi'nin ailesi, ABD'den bağımsız soruşturma talep etti

13:28 - Gündem

AK Parti "Türkiye Buluşmaları" ile sahaya indi

13:23 - Politika

Yurdun kuzey kesimleri için gök gürültülü sağanak uyarısı

12:58 - Gündem

Mevzuata aykırı 251 "sağlık" reklamına ceza verildi

12:12 - Gündem

AK Parti'den büyük çıkarma! Türkiye'de eş zamanlı başladı

11:57 - Politika